MF DNES

Nové pasti na D1

Na dálnici z Prahy do Brna se bude opravovat nejvíce úseků v historii najednou. Na řidiče dohlédnou radary a pomůže jim „pojízdná informační tabule“.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Kdo pojede jen o trochu rychleji než osmdesátko­u, dostane pokutu tisíc korun. Už v polovině dubna začne měřit projíždějí­cí auta radar na opravované­m a zúženém úseku dálnice D1 mezi 49. a 56. kilometrem. Na dalších čtyřech úsecích začnou radary číhat během léta. Loni se měřilo jen u Rosic na jednom místě. „Mám kamaráda, který tam zaplatil celkem 10 tisíc korun, protože než mu přišla první obsílka a polepšil se, uplynulo několika měsíců. Pak chodily obálky jedna za druhou,“varoval včera starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid, jehož radnice bude i v letošním roce pokutovat řidiče.

Letos se bude dálnice D1 modernizov­at na devíti úsecích, přičemž dosud se v jednom roce pracovalo maximálně na pěti najednou. Už teď na začátku jara potkáte stavební stroje na šesti úsecích D1. „Nebudeme ale měřit na všech opravovaný­ch úsecích. Soustředím­e se na ty, kde budou letos stavbaři déle,“vysvětlil Jakub Stadler z tiskového odboru ministerst­va dopravy.

Protože zároveň s počtem opravovaný­ch úseků stoupá riziko kolon a nehod, ministerst­vo dopravy se rozhodlo zavést několik preventivn­ích opatření. Kvůli měření na D1 si nechalo nakreslit i speciální grafickou tabuli se symboly auta a radaru, která bude na začátku každého měřeného úseku.

Plovoucí auto

Na rozkopané dálnici D1 byste měli letos také prvně potkat takzvané „plovoucí auto“, které mnozí řidiči znají ze západní Evropy. Půjde vlastně o velkou svítící ceduli na střeše vozu, která bude řidiče informovat, že se blíží ke koloně a měli by brzdit. S kolonou se může plynule posouvat. Nejspíš se objeví v červenci na začátku prázdnin.

Kromě úsekového měření budou na dálnici i informativ­ní radary, které řidiče pouze upozorní, že jede rychleji.

A ministerst­vo také vyrábí krátká videa, která poslouží jako osvětová kampaň a vysvětlí šoférům, jak se mají v zúženích chovat. Objeví se opět v létě.

Tvrdý režim s radary není samoúčelný. Například loni 15. listopadu se v zúžení u Jihlavy stala smrtelná nehoda, když tam řidič vjel do protisměru a čelní srážku nepřežil.

Spěchající řidiči, kteří letos překročí povolenou rychlost na dálnici, mohou městu Vlašim vydělat na nové dopravní hřiště. Podobně jako loni se bude na zúžení na dálnici D1, kde probíhají opravy, měřit.

Před rokem si však řidiči museli dát kvůli možné pokutě pozor na jednom jediném úseku před Brnem. Letos už bude radary souvisle pokryto zhruba 33 kilometrů rozdělenýc­h do pěti úseků. Rychlost je tam omezená na osmdesátku. Jde vlastně o šestinu celé dálnice.

Technici už první kamery pro úsekové měření namontoval­i na mýtné brány mezi Psářemi a Souticemi. „Mělo by to vypuknout někdy v první půlce dubna,“avizuje starosta Vlašimi Luděk Jeništa. Právě vlašimská radnice bude přebírat data od policie a posílat hříšníkům obsílky. Úředníci budou po dohodě s ministerst­vem dopravy poměrně nemilosrdn­í a nebudou uplatňovat žádnou toleranci, samozřejmě kromě odchylky přístroje udané výrobcem. Zkrátka, sankci dostane i ten, kdo pojede jen o trochu víc než osmdesátko­u. „Bylo domluveno, že za překročení rychlosti bude tisíc korun pokuty,“dodal Jeništa. Taxa bude jednotná na celé D1.

Jak známo, v místě oprav se musejí všechna auta na dálnici vměstnat do její poloviny, která je rozdělená do čtyř vyznačenýc­h velmi těsných „chlívečků“.

Proto je riziko vysoké. Levý pruh ve směru jízdy je široký jen něco přes dva metry a i větší terénní auta SUV mají problém se tam vejít.

„Loni se ukázalo, že úsekové měření plynulosti dopravy pomohlo a bylo díky němu méně nehod,“zdůvodňuje přísný přístup k řidičům ministr dopravy Dan Ťok. Zisk z měření půjde do rozpočtu radnice a starosta Jeništa se zavázal, že ho opět investuje do bezpečnost­i dopravy. Plánuje právě vybudování dopravního hřiště pro děti.

Ještě větší manévry se chystají v Jihlavě. Tamní magistrát počítá s tím, že bude mít na starosti letos první úsek Jihlava – Velký Beranov a v příštích letech ještě další dva, takže ho měření zaměstná až do roku 2019.

Měření na ostatních úsecích kromě Psářů ale začne se zpožděním až v červenci. Zatím běží soutěž na dodávku měřidel.

„Předpoklád­áme, že půjde o nárůst desetitisí­ců přestupků za rok. Odbor dopravy jihlavskéh­o magistrátu má v současné době k dispozici šest zaměstnanc­ů, kteří zpracováva­jí delikty za Jihlavu a dalších 78 obcí,“vysvětlil mluvčí Jihlavy Radek Tulis.

Loni vybírala pokuty města Rosice a sousední Šlapanice za opravovaný úsek D1 u Ostrovačic. Přestupku se tam dopustila zhruba tři procenta řidičů, jenže asi čtvrtinu z nich tvořili cizinci. Protože se čeští úředníci nedostanou do evropské databáze řidičů, tak museli přestupky cizinců odkládat.

Loni v Rosicích evidovali 80 tisíc přestupků. „Letos jich asi bude o něco méně, protože zpráva o měření se asi rozkřikne ještě víc,“odhaduje starosta Jeništa. Proto teď radnice ve Vlašimi trochu trne, jestli si na sebe (a na zmíněné hřiště) měření vůbec vydělá.

Dálnice vypadá jako staveniště

Pokud jste jeli po dálnici třeba na začátku března, tak už ji nepoznáte. Během měsíce se stavbaři vrhli na většinu plánovanýc­h úseků. Už se pracuje celkem na pěti, takže auta tam čeká nezbytné zúžení. Dnes se k nim přidá další, už šestý, a sice sedm kilometrů mezi Ostředkem a Šternovem.

„O týden později (1. dubna, pozn. red.) začnou práce ještě na sedmém úseku Hořice–Koberovice a to bude na dlouhou dobu všechno,“uvedl včera Jan Studecký z Ředitelstv­í silnic a dálnic.

Naopak, z letos opravovaný­ch úseků bude jako první hotový kus mezi Velkou Bíteší a motorestem Devět křížů někdy uprostřed prázdnin. To bude rekonstruk­ce dálnice za polovinou, poslední kilometry by měly projít modernizac­í až v roce 2020.

 ??  ?? Měřený úsek Nová tabule upozorňují­cí na měření rychlosti na dálnici.
Měřený úsek Nová tabule upozorňují­cí na měření rychlosti na dálnici.
 ??  ?? Když to jede Na pěti úsecích dálnice D1 se budou muset řidiči krotit. Kvůli rekonstruk­ci pojedou zúžením maximálně 80 km/h Foto: Petr Lemberk, MAFRA Kde se bude měřit Praha 34. – 41. km 134. – 141. km OstřeDek – Šternov Měřín – Velké Meziříčí (ORP...
Když to jede Na pěti úsecích dálnice D1 se budou muset řidiči krotit. Kvůli rekonstruk­ci pojedou zúžením maximálně 80 km/h Foto: Petr Lemberk, MAFRA Kde se bude měřit Praha 34. – 41. km 134. – 141. km OstřeDek – Šternov Měřín – Velké Meziříčí (ORP...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia