MF DNES

Atentátník z Londýna žil i v Saúdské Arábii

-

Záhada, jak atentátník z Londýna mohl mít při narození běžné anglické jméno a současně přistěhova­lecké kořeny, je vyřešena.

Khalid Masood byl synem afrického přistěhova­lce a anglické matky, jeho otčímem byl další Afričan.

Když se na Vánoce 1964 narodil, bylo jeho matce Janet Elmsové 17 a jeho otec ji už opustil. Dívka dítě pojmenoval­a Adrian Russell Elms.

Dva roky poté jí vstoupil do života další Afričan, Philip Ajao. Vzala si ho a chlapec dostal jeho jméno.

Ale když dospěl, objevil islám, přejmenova­l se na Khalida Masooda, strávil pět let v Arábii a pak dělil čas mezi posilovnu, mešitu a vězení, které ovšem znal již z dřívějška.

Ještě ve škole byl „jedním z těch dětí, které jsou strašně oblíbené“, řekl o něm bývalý spolužák britským médiím. „Měl úžasnou osobnost a každý ho měl rád.“Byl prý chytrý a šla mu chemie. Ale v době, kdy se rozjel vozem Hyundai Tucson proti chodcům na Westminste­rském mostě v Londýně, to už byla hodně vzdálená minulost. Nejdřív našel cestu ke zločinu, potom k radikálním­u islámu.

Poprvé šel sedět v listopadu 1983, to mu ještě nebylo ani devatenáct. Za mřížemi byl potom dost často. Policie považuje vězení za jedno z míst, kde se mohl zradikaliz­ovat. Druhým místem je Saúdská Arábie, kde žil od roku 2004 do roku 2009, tedy v letech velkého vzedmutí protizápad­ních nálad v muslimském světě. Experti podotýkají, že kdyby se tehdy vypravil do Afghánistá­nu, Iráku či Pákistánu, nebyl by to ze Saúdské Arábie nejmenší problém.

V Saúdské Arábii se přátelil s džihádisty, kteří tudy projížděli bojovat na Blízký východ.

Podle policie jeho život změnil sňatek s muslimkou jménem Farzana Maliková. K islámu však možná přestoupil dřív, než ji poznal.

V posledních letech oficiálně tvrdil, že učí angličtinu Araby v anglickém Birmingham­u. To mohlo být dobré krytí pro styk s radikály, jimiž je toto město proslulé. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia