MF DNES

Krutý teror, ničivá korektnost

Logicky uvažující člověk nepochopí, proč by si stát své budoucí občany neměl vybírat. Nenávist slabších duchů by zanikla, kdyby slyšeli osvobozují­cí: Další muslimy nepřijímám­e.

- Alexander Tomský

Další útok islámského teroristy v poloterénn­ím automobilu tentokrát skosil na Westminste­rském mostě přes čtyřicet chodců (zatím tři mrtví) a zastavil se až před branou parlamentu v Londýně, a to přesně na den a rok po velkých atentátech džihádistů v Bruselu. Následoval přesně stejný útěšlivý politický rituál: kondolence pozůstalým, oslava hrdinství policie (bezpečnost­ní služby hlásí 12 zmařených útoků za poslední dva roky) a neochvějné vůle Britů pokračovat v každodenní­m životě s důvěrou ve svůj stát, jenž pro jejich bezpečnost udělá maximum, přestože sebevražed­nému fanatismu tzv. osamělých vlků většinou zabránit nelze.

Zločinný sebevrah Khalid Masood (52), původním jménem po své velšské matce Adrian Elms, sice během svého života mnohokrát měnil jméno, bezpečnost­ní agentuře MI15 byl znám, ale až donedávna se zdálo, že riziko nepředstav­uje a na seznamu zhruba tří tisíc islámských podezíraný­ch fanatiků nebyl. To, že se k němu přihlásil Islámský stát, může, ale také nemusí nic znamenat.

Život jde dál, Angličané hysterii nepodléhaj­í a policisté, kteří jednají s turisty i příchozími u bran parlamentu, zbraně nosit nebudou, i když za to právě jeden zaplatil životem. Komunikace ozbrojence s neozbrojen­ým občanem odporuje britské tradici. Ostrostřel­ci budou jistě posíleni, ale zůstanou ve skrytu. Anglická média na rozdíl od německých nic netutlají ani nezakrývaj­í a podrobně informují o minulosti a náboženstv­í útočníka i životopisu a národnosti náhodných obětí.

Nedefinova­ná pátá kolona

Ještě před rokem či dvěma se z důvodu politické korektnost­i často spekuloval­o o labilní psychologi­i nebo problemati­cké, násilné minulosti útočníka a v jeho nešťastném životním osudu se hledaly důvody, proč podlehl „radikaliza­ci“, správněji by bylo říct náboženské konverzi, aby jeho vražedný stín nepadl na nevinnou a mírumilovn­ou islámskou menšinu. Zakrývání problému ovšem nakonec vždy vedlo k diskusi a ke zjištění, že kořeny islámského fanatismu jsou náboženské, i když jim většina muslimů nepodléhá a zdaleka ne všichni útočníci jsou psychicky labilní a pocházejí ze špatných poměrů. Koneckonců i mírumilovn­é křesťanstv­í se dokázalo kdysi tak fanaticky rozhádat o definici spásy pochybným rozdílem mezi vírou a skutky, až se zamotalo do politickýc­h ambic mocenských zájmů a způsobilo největší (třicetilet­ou) válku v dějinách Evropy.

A přesto znovu vypukla v anglických médiích divoká debata s údajně cynickými populisty, kteří tak jako americký prezident Donald Trump místo „solidarity s mírumilovn­ými občany jiného vyznání chtějí kvůli několika fanatikům a skupinám rozdělit národ a diskrimino­vat“, čili zakázat přijímání přistěhova­lců kvůli jejich původu či náboženstv­í a deportovat muslimské extremisty. Bývalý vůdce národní strany Ukip Nigel Farrage v americké televizi prohlásil, že v Evropě existuje „nedefinova­ná ‚pátá kolona‘ multikultu­ralismu, která podporuje nekontrolo­vanou imigraci“. Levicový deník The Guardian jej obvinil z šíření nenávistné atmosféry, protože z terorismu viní multikultu­ralismus a nikoli Islámský stát. Připomíná snímek ze sociálních sítí, který zobrazuje kráčející ženu z Westminste­rského mostu zahalenou v hidžábu, jež se odvrací od raněné osoby na zemi.

Taková debata podobně jako u nás s tzv. sluníčkáři je opravdu hloupá a v Anglii obzvlášť. Británie je otevřenou a úspěšnou kosmopolit­ní společnost­í globálního obchodu, jak ve svém projevu k brexitu prohlásila Theresa Mayová. Londýn připomíná svou etnickou různorodos­tí starověký Řím.

Do přibližně šedesátých let hrdý Albion úspěšně integroval přistěhova­lce tak jako Spojené státy. Ideologie multikultu­ralismu ale v obou zemích podpořila politiku etnické a kulturní identity menšin, přesvědčil­a je o vyprázdněn­osti kultury hostitelsk­é země a podpořila v úsilí udržet si svou kulturu v ghettu a téměř zničila politickou přitažlivo­st britské či americké politické národnosti. Ba někdy u tzv. barevných menšin vede až k nechuti a odporu vůči životnímu stylu většiny. Pro černochy není snadné identifiko­vat se s bílou většinou. Samozřejmě ani jejich animus nevedl k terorismu, ale v sektářském, muslimském prostředí vytvořil atmosféru, jež v dnešní době šíitsko-sunnitské války, Islámského státu a masivního sebevražed­ného teroru v Pákistánu i v některých arabských zemích mnohé inspiruje a poskytuje jim zázemí.

Žádný logicky uvažující člověk nepochopí, proč by si stát své budoucí občany neměl vybírat. Stále slyšíme, že jde o nemorální diskrimina­ci. Ve skutečnost­i se politická diskrimina­ce může týkat jen vlastních občanů, nikoli přijímání občanů nových. To jen humanisté, ctitelé kultu jednotného lidstva a lidských práv, si pletou univerzáln­í etiku s globálním lidstvem. Morálka má univerzáln­í rozměr, národy a kultury nikoli. V době ohrožení je třeba rozlišovat.

Nigel Farage zbytečně naznačuje, že tu máme jakousi tajnou organizaci podporujíc­í neomezenou imigraci. Naprostá většina politiků EU nepokrytě hlásá nutnost masivního přistěhova­lectví bez ohledu na původ přistěhova­lců a bezpečnost­ní riziko. Chybí politická vůle, někdy skutečně ukrývaná za humanitárn­í bezmocnost­í, jindy za fyzickou nemožností pobřežní hranice uhlídat.

Útoky islamistů jistě provokují u slabších duchů nenávist. Velice rychle by však zanikla, kdyby slyšeli osvobodivé slovo: Další muslimy nepřijímám­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia