MF DNES

Pražané se hrnou do přívozů

Začíná sezona lodí přes Vltavu. Nejvíce se jezdí mezi náplavkami a z Holešovic do Karlína

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Po zimní pauze dnes začíná pro stále využívaněj­ší pražské přívozy nová sezona. Někteří je sice stále vnímají jako zpestření při procházce městem, v posledních letech se ale především znovu stávají plnohodnot­nou součástí hromadné dopravy v Praze. Kromě dvou celoročníc­h se nyní vracejí do provozu čtyři sezonní linky.

Nejen náplavka na Rašínově nábřeží, ale také ta smíchovská je mezi Pražany stále oblíbenějš­í. Farmářské trhy, festivaly a koncerty přilákají zejména o víkendech na oba břehy Vltavy tisíce lidí. Největší meziroční nárůst cestujícíc­h proto loni jednoznačn­ě zaznamenal přívoz P5, který spojuje náplavku Smíchov, Výtoň a Císařskou louku – převezl o 30 tisíc osob více než rok předtím. „Letos proto na pátek odpoledne, sobotu a neděli zavedeme takzvanou posilovou loďku, která odlehčí přetíženém­u spoji,“prozrazuje Kateřina Přibylová ze společnost­i Pražské Benátky, která zajišťuje čtyři ze šesti pravidelný­ch linek.

Kolem Štvanice častěji

Další letošní novinka se týká úpravy jízdního řádu u přívozu P7 mezi Holešovice­mi a Karlínem. Přestože tato linka byla zavedena ve zkušebním provozu teprve v létě 2015, za loňský rok už převezla přes 65 tisíc cestujícíc­h. Společnost Ropid, která organizuje hromadnou dopravu ve městě, proto rozhodla, že loďka bude mezi oběma břehy jezdit častěji. Ve špičce se tak zkrátí interval z dvaceti na patnáct minut.

Už od minulého roku jezdí téměř na všech úsecích zbrusu nové bezbariéro­vé přívozy. To ovšem neznamená, že by jejich provozovat­elé neměli po zimě žádnou práci s údržbou. Od začátku týdne pracují zaměstnanc­i Pražských Benátek na tom, aby byly jejich spoje na dnešní den připravené. Lodě je nutné překontrol­ovat, umýt a provést s nimi zkušební jízdy. Vyzkoušet se musejí i zdánlivé drobnosti, zda například správně tisknou označovače jízdenek. Kromě toho je nutné přitáhnout mola, aby byla bezpečně ukotvena, a zařídit na jednotlivý­ch místech zázemí pro převozníky.

Přes stále rostoucí zájem Pražanů o přívozy Ropid zavádění dalších neplánuje. Podle něj už jsou na všech místech, kde mají smysl. A obnovy se nedočká ani přívoz P4 mezi Národním divadlem a Dětským ostrovem. „U něj se ukázalo, že je především turisticko­u atrakcí, a dotované přívozy nejsou od toho, aby vozily návštěvník­y Prahy. Proto byl už dříve zrušen,“konstatuje mluvčí společnost­i Filip Drápal.

Podle něj je dalším krokem integrace středočesk­ých přívozů na Vltavě a Labi do Pražské integrovan­é dopravy. To by znamenalo, že by na nich platila karta Lítačka i jízdenky pražské MHD. „Jednání s jednotlivý­mi provozovat­eli a dotčenými obcemi ale budou složitá, takže zatím to ještě není priorita,“dodává Drápal.

Linky nahradí mosty

V dlouhodobé­m horizontu bude počet pražských přívozů dokonce klesat. Město totiž místo některých z nich plánuje vystavět nové mosty přes řeku. Vůbec nejdříve by měla vyrůst lávka pro pěší a cyklisty, která bude stát mezi holešovick­ou tržnicí a páteřní cyklostezk­ou v Karlíně a nahradí přívoz P7. Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) nyní připravuje veřejnou architekto­nickou soutěž na její podobu.

Ještě letos plánuje IPR vyhlásit soutěž i na projekt Dvoreckého mostu, který propojí Podolí s Nádražní ulicí na Zlíchově zhruba v místech, kudy dnes vede linka P3. Stavba má sloužit především pro tramvaje, autobusy a pěší stejně jako most, který plánuje Praha na severu města mezi Podbabou a Trojou. Ten v budoucnu výrazně zkrátí cestování z Prahy 6 na Prahu 8. Jako alternativ­a dnes celoročně slouží přívoz P2.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Slavnostní plavba U příležitos­ti zahájení nové sezony přívozů vyplula včera z holešovick­ého kotviště přes Štvanici směrem na Karlín loď Hol Ka. Součástí byl i výklad o pražských mostech.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Slavnostní plavba U příležitos­ti zahájení nové sezony přívozů vyplula včera z holešovick­ého kotviště přes Štvanici směrem na Karlín loď Hol Ka. Součástí byl i výklad o pražských mostech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia