MF DNES

Obvod s puncem výjimečnos­ti

-

nábřeží, okolí náměstí Míru se už několik let plní restaurace­mi s módními pokrmy od burgerů přes sendviče pastrami po vietnamská bistra a pomezí Vinohrad, Vršovic a Žižkova je rajonem velké části takzvaných hipsterů.

„Na Vinohradec­h odstartova­l také současný pražský kavárenský boom, který začal v roce 2008 otevřením kavárny Al Cafetero,“přibližuje specifikum Prahy 2 Martin Kuciel, známý jako foodbloger Cuketka. V trendu malých kaváren s alternativ­ní přípravou kávy pak Vinohrady, ve kterých od té doby takových podniků vzniklo hned několik, následoval­y i další části Prahy, například Karlín.

Problemati­cká dopravní tepna

Stejně jako všechny městské části, i Praha 2 řeší své specifické problémy. S množstvím oblíbených podniků jde totiž ruku v ruce také hluk přítomný i v nočních hodinách. Ten se místní radnice snažila řešit vyhláškou, která měla omezit otevírací dobu některých podniků. „Dvojka“se v této věci obrátila na magistrát, ale primátorka Adriana Krnáčová počátkem letošního roku uvedla, že regulovat otevírací dobu podniků nehodlá.

Dalším palčivým problémem Prahy 2 je podle vedení magistrála, která ji protíná téměř přesně v polovině. „Praha 2 je obecně hodně dopravně zatížená, ale magistrála, která je nesmyslně vystavěna centrem města, nás trápí dlouhodobě,“uvádí starostka Černochová s tím, že po zklidnění této páteřní komunikace volá vedení radnice už roky.

Historicky je Praha 2 rezidenční čtvrtí pro bohatší obyvatele, což platí hlavně pro území Vinohrad. „Komunisté se snažili společensk­é elity v tomto obvodu naředit tím, že k němu připojili část dělnických Nuslí,“říká ředitel Sociologic­kého ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký.

Jak se Praha 2 složením svého obyvatelst­va liší od okolních městských částí?

nad vltavským údolím a v řadě případů i výhled na Staré Město a Hradčany dávaly čtvrtím, které tvoří dnešní Prahu 2, odjakživa určitý punc výjimečnos­ti.

Jak se složení obyvatelst­va vyvíjelo historicky?

Nejstarší součástí dnešní Prahy 2 jsou části historické­ho Nového Města. Jádrem dnešní Prahy 2 jsou však Vinohrady, které začaly být budovány jako převážně rezidenční čtvrť mimo tehdejší Prahu. Při prvním moderním sčítání lidu v roce 1869 bylo na území Vinohrad evidováno pouhých 1 274 obyvatel. Královské Vinohrady však rychle rostly, takže v roce 1921 měly více než 83 tisíc obyvatel. To byly ještě samostatný­m městem, patřily tehdy k největším českým městům. Po připojení k Praze v roce 1922 se počet obyvatel ještě o něco zvýšil, ale po druhé světové válce se začal snižovat na dnešních necelých 50 tisíc.

Oproti Praze 1 má Praha 2 na první pohled více kontrastů. Promítá se to i do složení obyvatel?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia