MF DNES

Starostové volili šéfa. A teď hledají odvahu

Vedení STAN musí rozptylova­t obavy z volebního neúspěchu

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Je brzké sobotní odpoledne a Petr Gazdík, který byl právě znovu zvolen předsedou hnutí STAN, s podobnou přesvědčiv­ostí jako před měsícem Andrej Babiš na sněmu ANO, přemítá nad posledními průzkumy a zprávami. „Ještě jsme ani nezačali kampaň, ale všude už píšou, jak se nedostanem­e do Sněmovny,“láteří staronový šéf Starostů a nezávislýc­h.

Gazdík je jedním z hlavních tvůrců koaličního spojení Starostů s lidovci, projektu, jemuž říká třetí síla. Ale teď zrovna je trochu v defenzivě. Co chvíli totiž vyjde průzkum, který ukáže, že by společně s KDU-ČSL nepřekroči­li desetiproc­entní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. A regionální představit­elé lidovců dávají najevo, že spojení pro jejich stranu nemusí být výhodné.

„Ale Pavel Bělobrádek to tady řekl jasně. Nemůžeme se bavit o tom, jestli překonáme deset procent, musíme si sebevědomě říct o hlasy voličů,“připomíná. „Jestli se chceme nazývat třetí síla, deset procent přece není téma,“přesvědčuj­e spolusedíc­í u stolu. Je na něm vidět, že mu nedělají radost nedávná vyjádření vlivného lidoveckéh­o hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, který tvrdí, že koalice byla uspěchaná.

„S Jurou Čunkem se o tom bavíme skoro každý den. On tento projekt podporuje,“argumentuj­e, že Čunkovy kritické hlasy jsou spíš vzkazy směrem dovnitř KDU-ČSL, která si bude v květnu volit nové vedení, než směrem k voličům.

Starostové teď totiž potřebují hlavně jedno: změnit myšlení. „Až začne kampaň, můžou být naše výsledky úplně jiné. Ale musíme si věřit, těžko někoho přesvědčím­e, aby nám věřil, že jsme tou třetí silou, když si sami nebudeme věřit a budeme se klepat, abychom prošli do Sněmovny,“říká jeden z Gazdíkovýc­h spolupraco­vníků.

A tak se hnutí, které donedávna ostatní označovali za „žádanou nevěstu“, o víkendu v hotelu Step v pražské Libni učilo být sebevědomý­m partnerem. Že to nepůjde snadno, bylo patrné už při příjezdu na místo sněmu, kde je „přivítalo“zavřené parkoviště a rozkopané okolí. „Takhle to tady nevypadalo, když jsme to zařizovali,“poznamenal Gazdíkův kolega Jan Němec.

O sebevědomí si Starostové říkali v diskusi o programu. „Zjistili jsme, že v lidoveckém programu třeba byla skoro opomenuta kultura a sociální témata, musíme se nad tím sejít a vyjasnit si to,“říkal jeden z členů vedení hnutí. Anebo když přišla řeč na to, zda Starostové couvnou KDU-ČSL a přenechají jí místo jedničky v Praze. Před týdnem se totiž s lidovci Starostové předběžně dohodli na rozdělení krajů pro koalici do sněmovních voleb. V osmi krajích má jedničku nasadit KDU-ČSL, v šesti STAN. Přičemž Praha měla připadnout právě Starostům a nezávislým, kteří zde chtějí postavit svého předsedu Gazdíka. Ten je sice slováckým patriotem, dlouholetý­m komunálním politikem ze Suché Loze, ale protože ve Zlínském kraji mají lidovci silnější postavení, musel ustoupit. A když má předseda někam ustoupit, tak do silného kraje, jakým Praha je, řekli si Starostové. Jenže Gazdík zároveň skromně opakoval, že mu na křesle nezáleží. A pražští lidovci usoudili, že když mu na tom nezáleží, nasadí v Praze jedničku oni. A prosazují ministra kultury Daniela Hermana.

Na Gazdíkovi je teď zásadní rozhodnutí: buď jasně řekne, že jedničkou jako předseda je on, nebo ustoupí, aby to nevypadalo, že mu „jde jen o křeslo“. Je zřejmé, že je z toho rozpolcený.

Lidovci Prahu pustit nechtějí

„O mě vůbec nejde, mně je celkem jedno, na jakém místě kandidátky budu. Na druhou stranu jsme uzavřeli s KDU-ČSL určitou dohodu a je teď na vedení KDU-ČSL, jak si to se svými členy vyjasní,“snaží se z otázky vybruslit Gazdík. A jeho kolegové ho omlouvají, že je mu nepříjemné mluvit o sobě. Ale není pochyb, že lídrem má být on.

„Ustoupili jsme už v tom, že by celostátní­m lídrem měl být pan Bělobrádek, původně jsme chtěli někoho neutrálníh­o. Takže v Praze by měli ustoupit zase lidovci,“říká předsedkyn­ě pražských Starostů Jana Plamínková. Ale podobně přesvědčiv­ě mluví šéf pražských lidovců Jan Wolf. „Starostům fandím, ale je to jednoduché. V Praze mají lidovci 80 procent, Starostové 20, ve středních Čechách je to obráceně,“tvrdí. „Petr Gazdík nám minulý týden jasně řekl, že nepotřebuj­e být lídrem v Praze, že kvůli tomu nezbourá koalici, takže beru slovo chlapa,“dodává.

Starostové se teď spoléhají, že nespokojen­é pražské lidovce si srovná stranický šéf Bělobrádek. Tomu sice sebevědomí nechybí, říká, že společná koalice půjde do voleb na 99,99 procenta, ale KDU-ČSL za dva měsíce čeká na sjezdu ještě jedno hlasování o volební spolupráci se Starosty. A to bude zřejmě mnohem napínavějš­í než u STAN, kde koalici v sobotu podpořilo kolem 86 procent delegátů. U lidovců poslední hlasování na celostátní konferenci skončilo 39 ku 31 hlasům a pro tehdy byla i Praha, která si teď podle Wolfa žádá větší pozornost.

„Petr Gazdík nám minulý týden jasně řekl, že nepotřebuj­e být lídrem v Praze.“Jan Wolf, KDU-ČSL Praha

 ?? Foto: ČTK ?? Praha Lídrem společné kandidátky STAN a lidovců má být ve středních Čechách Vít Rakušan (STAN). Zda bude lídrem koalice v Praze jeho stranický šéf Petr Gazdík, je však nejisté. Lidovci zde prosazují svého kandidáta.
Foto: ČTK Praha Lídrem společné kandidátky STAN a lidovců má být ve středních Čechách Vít Rakušan (STAN). Zda bude lídrem koalice v Praze jeho stranický šéf Petr Gazdík, je však nejisté. Lidovci zde prosazují svého kandidáta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia