MF DNES

Odpoledne ke 20 stupňům, po ránu mráz

Počasí bude tento týden skutečně jarní, ten další se ale ochladí. Přes den bude jen kolem dvanácti stupňů

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

PRaHa Odpoledne bude stačit tričko s krátkým rukávem, ale po ránu ještě přijde vhod teplá šála kolem krku.

Tento týden meteorolog­ové očekávají klasické jarní počasí, ke kterému patří i velké rozdíly mezi ranními a odpoledním­i teplotami. A tak zatímco odpoledne teploty zamíří k příjemným 20 stupňům Celsia, po ránu budeme mít štěstí, když se udrží třeba jen kousek nad nulou. Zejména na počátku týdne varuje předpověď meteorolog­ů před mrazivými rány. Pro jarní počasí nic výjimečnéh­o.

„Slunce už má sílu, svítí dlouho a dokáže přes den ohřát vzduch na vysoké teploty. Ale noci jsou stále ještě dlouhé a povrch země je po zimě prochlazen­ý,“vysvětluje František Šopko z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Když se k tomu navíc přidá jasné počasí, jaké nás v příštím týdnu čeká, rozdíly v teplotách se ještě prohloubí.

Za mrazy může jasná obloha

O obojí – tedy o vysoká teplotní maxima i minima – se přitom postará jasná obloha.

Zemský povrch vyzařuje během noci teplo, a to jak za jasného, tak i za zamračenéh­o počasí. Za jasného počasí se však ochladí více. „Když je jasná obloha, záření v infračerve­né oblasti spektra prochází mimo zemskou atmosféru. Když je zataženo, mraky záření zachycují a vrací je k zemi,“vysvětluje František Šopko záhadu studených jasných nocí, která se netýká jen jara.

Proto také bývají denní teploty nejnižší brzy ráno, v době kolem východu slunce. „To je v tomto ročním období kolem sedmé hodiny,“dodává František Šopko.

Mrazivé noci mají také své přednosti, zvlášť letos, kdy na horách po několika teplých zimách stále ještě leží poměrně silná sněhová pokrývka.

Sníh bude tát pomalu

„Noci budou chladné, a tak bude tání probíhat pozvolna, nevyvolá významnějš­í vzestupy hladin. Nejhorší by byla situace, kdyby do sněhu začalo pršet, to ale v příštích dnech neočekávám­e,“říká František Šopko.

Bohužel neočekává ani to, že by ideální počasí pro tání sněhu pomohlo doplnit zásoby vody v regionech, kde voda nejvíce chybí. Zejména jde o Jihomoravs­ký kraj, kde je nedostatek vláhy v půdě již nyní, a pak východní Čechy, hlavně Pardubický kraj. „Ve východních Čechách bylo vloni méně srážek než v jiných regionech Čech a deficit se zatím nedoplnil,“říká František Šopko.

Co se jarních teplot týče, v následujíc­ím týdnu se s velkou pravděpodo­bností výrazněji ochladí, i když na návrat zimy to rozhodně nevypadá. Teploty by se měly na několik dnů vrátit k dlouhodobé­mu průměru, to v praxi znamená na hodnoty kolem 12 stupňů Celsia.

Srážky by podle měsíčního výhledu měly být průměrné stejně jako teploty, lehce nadprůměrn­ě bude podle předpoklad­ů meteorolog­ů pršet až po polovině dubna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia