MF DNES

Pokud by se snažil střetu zabránit, nedošlo by k nárazu kolmo, ale pod určitým úhlem.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Bylo krásné červencové odpoledne a na červenobíl­ém rychlém vodním skútru se na hladině Orlíku pod stejnojmen­ným zámkem proháněli dva mladíci. S rychlou jízdou si nedělali starost. Až do chvíle, kdy se skútr srazil s malou plechovou pramicí a na ní zemřela osmnáctile­tá dívka. Loňský případ, který změní pravidla plavby na českých vodních nádržích, teď míří k soudu. Písecký státní zástupce Zbyněk Polívka řidiče skútru Christopha S. z Prahy obžaloval z usmrcení z nedbalosti. Hrozí mu až šest let vězení, soud začne první týden v dubnu.

Christoph S., který měl ten den devatenáct­é narozeniny, za řidítky vodního skútru Yamaha vyrazil proti parníku Zvíkov, který plul pár set metrů od něj. Ve vysoké rychlosti jej míjel po jeho pravoboku a mířil do vln, které na hladině silný motor lodi tvořil. Chtěl je přeskočit. Na druhé straně za parníkem se však objevila pramička s mladou dvojicí. Christoph nestačil nijak zareagovat a v plné rychlosti narazil doprostřed loďky, kde ležela osmnáctile­tá Simona. Ta na následky zranění zemřela.

„Od kempu Radava vyjel skútr, který nás míjel deset metrů od pravoboku rychlostí mezi 50 a 60 kilometry v hodině. O srážce mě informoval lodník, parník jsem otočil a jel pomoct k místu nehody,“popsal tragickou srážku kapitán parníku Zvíkov Jaroslav Antropius. Stejně jako on vypovídal i lodník Pavel Kaiserlík, který prázdnou pramici po obrovské ráně uviděl dvacet metrů za zádí plavidla. Právě na tom, že tragickou srážku na hladině pod zámkem Orlík viděla spousta lidí, staví státní žalobce obžalobu, kterou má MF DNES k dispozici.

Nesnažil se ani uhnout

hustý a řidič skútru si měl počínat tak, aby si zachoval dostatečný rozhled.

Podle plavební správy dokonce neudělal nic, aby střetu zabránil. „Pokud by se snažil střetu zabránit, nedošlo by k nárazu kolmo, ale pod určitým úhlem. V případě vodního skútru se jedná o plavidlo s velmi dobrými plavebními vlastnostm­i, které reaguje téměř okamžitě na vychýlení řidítek,“dodává plavební správa.

Řidiče Christopha S. mohl „zachránit“svou výpovědí kamarád a spolujezde­c Tomáš V. Jenže ten policistům řekl jediné: „Mám ztrátu paměti a kolizi si nepamatuji. Až události poté.“Samotný řidič skútru policistům vypověděl, že jel maximálně třiceti- až pětatřicet­ikilometro­vou rychlostí.

Christoph S., mladík, který je stále studentem Střední průmyslové školy dopravní v Praze, má kromě srážky na Orlíku na krku ještě jeden průšvih. U říčanského městského úřadu řeší přestupkov­á komise jeho kopání do vozu Audi A5. Je nasnadě, že tento incident bude mít výrazně menší následky než nebezpečná jízda na vodním skútru.

 ?? Foto: Facebook ?? Snímek dvojice na pramici se zámkem Orlík v pozadí.
Foto: Facebook Snímek dvojice na pramici se zámkem Orlík v pozadí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia