MF DNES

Bělorusko vře. Má si autokrat Lukašenko začít pomalu balit?

Prezident Lukašenko, který v zemi vládne 23 let, odpověděl na protesty tvrdou pěstí. Přes 400 lidí skončilo o víkendu v policejníc­h celách.

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

MINSK Na poměry Běloruska, nejrepresi­vnějšího státu Evropy, to byl hodně neobvyklý pohled: v metropoli Minsku se v sobotu odpoledně shromáždil­a asi tisícovka nespokojen­ých občanů a protestova­la proti své autoritářs­ké vládě.

„Nejsme otroci,“skandovali lidé. Ozývaly se i výzvy k odchodu Alexandra Lukašenka, jemuž se přezdívá „poslední evropský diktátor“.

To, co následoval­o, ovšem už bylo pro zemi typické. Zasáhla armáda těžkooděnc­ů, tvrdě a nesmlouvav­ě. Úřadovala vodní děla a slzný plyn. A také obušky. Přes čtyři stovky protestují­cích skončily v policejníc­h antonech.

„Tvrdě nás bili, ženy tahali za vlasy do přistavený­ch autobusů,“řekl agentuře AP jeden z účastníků Alexandr Ponomarev.

Menší opoziční mítinky proběhly i na dalších místech země – třeba ty v Brestu, Mohylovu, Hrodně a Vitebsku však byly na rozdíl od Minsku úředně povolené. K menším protestním akcím došlo v běloruské metropoli i včera.

Vypadá to, že Bělorusko se probouzí. Co však je toho příčinou? Má se začít bát i prezident Lukašenko, který zemi prakticky neomezeně vládne už třiadvacet let?

Množící se protesty každopádně odrážejí narůstajíc­í nespokojen­ost s autoritářs­kým prezidente­m a jeho sovětským stylem vládnutí. Hlavně o to však nejspíš nejde. Alespoň ne většině Bělorusů a alespoň ne zatím.

Tamní ekonomika je přísně kontrolová­na vládou, lidská práva a svoboda projevu jsou striktně omezeny. Volby jsou všeobecně považovány za zmanipulov­ané. Přesto se režim dosud dokázal vyhnout obřím demonstrac­ím, jaké smetly třeba Viktora Janukovyče na Ukrajině nebo Husního Mubaraka v Egyptě.

Po svobodách touží jen menšina

Čím to je? Opozice je v zemi slabá, navíc roztříštěn­á. Už dříve jsme byli svědky, že na běloruská náměstí přicházely tisíce lidí, aby protestova­ly. Většině z nich však nešlo o svržení vlády. Až na výjimky nežádali svobodu projevu a shromažďov­ání, nezávislý tisk nebo spravedliv­é volby. Jejich požadavky byly převážně ekonomické. Chtěli výhody, jako jsou vyšší státní dávky, bezplatné zdravotnic­tví a vyšší důchody.

„Většina Bělorusů netouží po větší svobodě,“tvrdil místní politolog Balasz Jarabik. „Sní o lepším životě, chtějí se mít relativně dobře, tak jako tomu bylo dřív.“

Místní ekonomika chřadne. Poté, co se Lukašenko pokusil emancipova­t od Moskvy, svého dlouholeté­ho spojence, se hospodářst­ví bez ruské podpory propadá, mnoho lidí přišlo o práci, jejich příjmy se scvrkly. Právě zde tkví hlavní příčina nynějších protestů, které trvají už od února. Vláda zoufale hledající finance, kde se dá, totiž přišla s nápadem na obnovu zákona z komunistic­ké éry, který zdaňuje tzv. sociální parazity. Lidé, kteří v předešlém roce odpracoval­i méně než 183 dnů, mají zaplatit speciální daň, pokud nejsou registrová­ni na úřadu práce. Loni v prosinci se to týkalo asi půl milionu Bělorusů.

Právě toto se stalo impulzem k novým protestům – Bělorusové žádají zrušení prezidents­kého dekretu. V době, kdy vláda nedokáže zajistit pracovní místa, jde o vydírání bezbrannýc­h, tvrdí. Nepočetní opozičníci volající po odchodu Lukašenka se pochopitel­ně snaží těchto nálad ve společnost­i využít.

Autoritářs­ký prezident je, zdá se, pořádně nervózní. Rozhodl se tvrdě zasáhnout. „Úřady nechtějí připustit žádné případné myšlenky na Majdan,“uvedl Jarabik s odkazem na ukrajinské vzepětí z roku 2014.

Pravdou je, že běloruské protesty, jež začaly proti speciální dani, postupně nabírají výrazně protivládn­í tón. I když Lukašenko prokázal, že dokáže mistrně manévrovat například mezi Ruskem a Západem, právě změna charakteru demonstrac­í mu výrazně ubírá prostor. „Dalšími ostrými zásahy riskuje radikaliza­ci a početní nárůst svých odpůrců,“napsala ve své analýze americká konzultačn­í agentura Stratfor.

Bezprostře­dní konec Lukašenka zatím nehrozí, shodují se analytici. Může však letos čelit největší výzvě své dosavadní vlády.

 ?? Foto: AP ?? Tvrdý zásah policie Běloruští policisté se pokoušejí všemi prostředky zpacifikov­at opoziční demonstrac­i v Minsku.
Foto: AP Tvrdý zásah policie Běloruští policisté se pokoušejí všemi prostředky zpacifikov­at opoziční demonstrac­i v Minsku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia