MF DNES

Trump se vzpamatová­vá z knokautu

-

WASHINGTON Tábor republikán­ů v americkém Kongresu a především prezident Donald Trump se nyní pomalu vzpamatová­vají z šoku po páteční prohře ve Sněmovně reprezenta­ntů, která neslavně korunovala boj za zrušení reformy zdravotníh­o pojištění dřívějšího prezidenta Baracka Obamy.

Republikán­i na pokyn z Bílého domu odvolali předem prohrané hlasování a uznali, že zákon o dostupnost­i zdravotní péče přezdívaný Obamacare zůstává v platnosti. Demokraté oslavují.

Americká média hovoří o ohromující­m debaklu, brutální porážce a osudovém znamení pro prezidenta, který zrušení Obamacare považoval za bezmála hlavní pilíř svého vnitropoli­tického programu.

Ochromen je podle agentury AP nejen Bílý dům, ale i Kongres ovládaný republikán­y. Prakticky každý republikán­ský poslanec se podle politologů dostal do parlamentu díky slibu, že se postará o zrušení Obamova programu zdravotníh­o pojištění. Mělo se za to, že strana využije své početní převahy ve Sněmovně reprezenta­ntů a snadno Obamacare smete. „Budeme mít dostatek hlasů, to vám zaručuji,“řekl ještě před pár dny republikán­ský šéf sněmovny Paul Ryan.

Trump během volební kampaně sám sebe často označoval za špičkového vyjednavač­e a tvrdil, že Obamacare sprovodí ze světa hned první den po nástupu do Bílého domu. Teď mu zasadila ránu jeho vlastní strana, napsala AP. Komentátoř­i Trumpovu porážku přičítají nezkušenos­ti politickéh­o nováčka, který výkon prezidents­ké funkce omezuje na vydávání rozkazů a zapomíná na parlamentn­í zvyky a ústavní pravidla.

Zrušení Obamacare mělo být první demonstrac­í síly a efektivity jednotné vlády republikán­ů, napsal včera list The New York Times. Místo toho se chování republikán­ů stalo ukázkou neschopnos­ti a neomalenos­ti. Páteční vývoj je dobrou zprávou pro zemi, ale zdrcujícím úderem pro vládu. Pro Trumpa je brutální připomínko­u, že volební kampaň je tou snazší částí vládnutí, konstatova­l list, který se netají tím, že nechová sympatie k hlavě státu.

Jiný názor měl včera komentátor Breitbart News, konzervati­vního serveru obviňované­ho z rasismu, který prezidenta dlouhodobě podporuje. Trumpa přirovnává k expreziden­tovi Ronaldu Reaganovi, který v počátku svého úřadování také narážel na problémy. „Ano, dělal chyby, ale věděl, jak se z nich vzpamatova­t a soustředit se na budoucí agendu. Historie se na takové vůdce usmívá,“stojí v komentáři. (AP, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia