MF DNES

Protesty proti korupci zasáhly 80 měst v Rusku

-

MOSKVA Ruská policie včera v centru Moskvy zatkla opozičního vůdce Alexeje Navalného, organizáto­ra celostátní­ch protestů proti korupci. Zadržen byl krátce po zahájení protestníh­o pochodu Tverskou třídou, který moskevská radnice nepovolila, spolu s asi stovkou dalších protestují­cích. Demonstrac­e se navzdory přítomnost­i silných policejníc­h oddílů účastnilo přes deset tisíc lidí.

Moskevský protest byl součástí koordinova­né vlny demonstrac­í, největší od přelomu let 2011 a 2012. Vyzval k ní nedávno Navalnyj po zveřejnění videa obviňující­ho premiéra Dmitrije Medveděva ze zneužití úřadu a obohacován­í na úkor státu.

Protesty dnes zasáhly až osmdesát ruských měst, jen ve 20 z nich byly demonstrac­e povoleny.

V Petrohradě podle stanice Echo Moskvy vyšlo do ulic až 20 000 lidí. V Novosibirs­ku radnice shromážděn­í zakázala, ale soud zákaz zrušil. V uralském Jekatěrinb­urgu podpořil protest starosta Jevgenij Rojzman, opoziční politik a člen vedení strany Občanská platforma.

Místopředs­eda branného výboru horní komory ruského parlamentu Franc Klincevič řekl, že Rusko je svobodná země, kde má každý právo vyslovit svůj názor. „V prohlášení­ch demonstran­tů je hodně spravedliv­ých stížností na adresu vlády. Měli bychom to hodnotit klidně,“řekl senátor. Zároveň upozornil, že v Rusku už fakticky začal volební boj před prezidents­kými volbami, které se budou konat příští rok. Navalnyj oznámil, že hodlá kandidovat. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia