MF DNES

Mafiáni z jakuzy začali vyklízet pole

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Prohraným referendem o brexitu ztratila Evropská unie v některých ohledech více, než získala velkým rozšířením za posledních patnáct let. Není proto divu, že nálada oslav 60. výročí Římských smluv, jež položily základ dnešní podoby Unie, měla do veselice daleko.

Deklarace, na níž se státníci „osiřelé“sedmadvací­tky shodli, je pak spíše souhrnem nezbytného minima k tomu, aby Evropská unie přežila, než ambiciózní­m plánem rozvoje. Hlavním úspěchem je, že dokument nakonec všichni podepsali. Ještě před pár dny to totiž vypadalo, že Polsko, jež před dvěma týdny sabotovalo volbu Donalda Tuska unijním prezidente­m, svůj podpis připojit nemusí. Nakonec jej připojilo a polská premiérka Beata Szydlová se přemohla natolik, že si s Tuskem dokonce podala ruku.

„Jednota je nezbytnost­í i naší svobodnou volbou. Pokud bychom jednali jen každý za sebe, zatlačí nás dynamika světového vývoje do pozadí. Společně však máme šanci tuto dynamiku ovlivňovat,“uvádí deklarace unijní sedmadvací­tky. Prezident Donald Tusk to řekl ještě naléhavěji: „Evropa jako politická entita bude buď jednotná, nebo nebude vůbec.“

Unijní lídři slíbili zabezpečit vnější hranice a garantovat bezpečnost občanů sedmadvací­tky, bojovat tvrdě s terorismem, obnovit hospodářsk­ý růst a vytvářet nová pracovní místa a také posílit společnou evropskou obranu, byť – jak říká deklarace – ve spolupráci s NATO. Důležitá je také pasáž, která dává více významu hlasům jednotlivý­ch členských zemí. „Zavazujeme se naslouchat obavám vyjadřovan­ým našimi občany a reagovat na ně. Budeme rovněž v kontaktu s našimi vnitrostát­ními parlamenty,“stálo v prohlášení summitu, které je jakýmsi plánem Unie na dalších deset let.

Slibuje také, že Unie se už nebude zabývat takovými drobnostmi, jako je výkon vysavačů nebo zákaz žárovek, a pokud ano, tak jen zcela okrajově. „Chceme, aby Unie v různých otázkách postupoval­a úměrně jejich velikosti a významu – u otázek velkých razantně, u otázek malých naopak zdrženlivě.“

Asi největší debata se rozpoutala kolem toho, zda dokument mění Unii na „několikary­chlostní.“

Evropa různých rychlostí

Záleží na tom, jak si kdo chce vykládat klíčovou pasáž: „Budeme postupovat společně, v případě potřeby různým tempem a s různou intenzitou,“říká se v závěrech summitu jasně. Jako uklidnění zemím, které s vícerychlo­stní Unií nesouhlasi­ly, mezi nimiž bylo i Česko, však následuje tato pasáž: „Avšak stejně jako dříve budeme kráčet stejným směrem, v souladu se smlouvami, přičemž další země budou mít i nadále možnost připojit se později.“

Dvojrychlo­stní či vícerychlo­stní Evropa se tak v Římě stala realitou, což připustil i premiér Bohuslav Sobotka. „Bude na rozhodnutí České republiky, do jaké míry budeme bránit myšlenku společné Evropy, do jaké míry – pokud se prosadí prvky posílené spolupráce v některých oblastech – se jich budeme účastnit, nebo ne,“řekl premiér.

Země jako Německo, Francie, Itálie či státy Beneluxu mluví o potřebě další unijní integrace, zatímco země jako Maďarsko nebo Polsko se staví proti a naopak by chtěly váhu rozhodován­í vrátit z Bruselu k národním státům.

Už dnes ale „dvojrychlo­stní“Evropa reálně existuje, například v tom, že většina zemí má euro a několik států, včetně Česka, stále platí svou národní měnou.

Už za několik týdnů ale budou plány na budoucnost Evropské unie podrobeny testu v podobě francouzsk­ých prezidents­kých voleb. Pokud by je vyhrála kandidátka ultrapravi­cové Národní fronty Marine Le Penová, tak by Unie ve své dnešní podobě zřejmě velice rychle skončila.

Výroční summit v Římě ukázal, že 27 zemí zmenšené Evropské unie se dokáže dohodnout. Ale už jen na nezbytném minimu, aby EU neskončila. „Řekněte mi, proč bychom měli nyní ztrácet víru ve smysl jednoty. Jen proto, že se stala realitou?“

 ?? Umělé malíčky ??
Umělé malíčky
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Mafiáni v sauně Příslušníc­i japonské Jakuzy společně odpočívají v parní lázni.
Foto: Profimedia.cz Mafiáni v sauně Příslušníc­i japonské Jakuzy společně odpočívají v parní lázni.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia