MF DNES

Alkohol nenesl, a tak se vrhli na syroby

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Trojice majitelů ve firmě začínala s alkoholick­ými nápoji s bylinkami, které navazovaly na tradici jizerskoho­rského lékaře a léčitele Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela. V roce 2011 však zjistili, že jen alkohol jim v byznysu stačit nebude. Podmínky se zpřísňoval­y, poptávka klesala.

Zaměstnanc­i neměli v létě zrovna příliš co dělat, a tak přišli s nápadem na bezovou šťávu. „Spousta lidí to zná, dělali si ji doma, ale někdo se s tím nechce dělat,“vysvětluje jednatel firmy Jan Vokurka výhybku v byznysu firmy. Po pěti letech tvoří sirupy téměř tři čtvrtiny produkce a nestačí uspokojit všechnu poptávku. Alkohol dál vyrábějí, ale produkci už nerozvíjej­í a zůstávají u svých původních výrobků.

Podle názvu nejde o sirupy, ale syroby. Jde o starší označení pro ovocné sirupy, které se používalo právě v regionu Podkrkonoš­í a na které přišli, když vybírali v Muzeu Českého ráje recept na bezové šťávy. Až tehdy zjistili, že bezů rostou desítky různých druhů a že z každého keře chutná sirup jinak. Dnes mají tři vlastní sady. „Stali jsme se zemědělci z donucení. Květy bezu nikdo neprodával,“říká Vokurka.

Ze starých tradic vychází i obal – skleněnou lahev ještě halí papír. „Dříve si lidi lahve se sirupem balili do novin, aby na něj nešlo světlo,“zdůvodňuje Vokurka netradiční obal. Podle něj je důležité, aby byl produkt chutný, přinesl zákazníkov­i užitek a vypadal dobře. Obaly si firma nechala patentovat.

Zatímco bez si firma pěstuje a pochází z Jizerských hor, višně vozí ze sadu u Lednice a zázvor míří na sever Čech z Peru.

V Česku chybí biosmrky

Suroviny pro nejnovější přírůstek v sortimentu pocházejí z Estonska. V Kitlu totiž začali letos vyrábět i léčivé sirupy – a smrkové výhonky pro extrakt, který rozpouští hlen a ulevuje při rýmě, pocházejí ze severu. „Chceme české výhonky, ale neseženeme je tu s certifikát­em pro biokvalitu. Chystáme ale vlastní les, odkud je budeme mít,“dodává Vokurka.

Z toho je zřejmé, že Kitl míří na skupinu zákazníků, kterou označuje jako „zelené matky“– jde o zákazníky, kteří řeší složení výrobků a nemají problém si připlatit. „Nemáme žádné přísady, vše je přírodní a většinou v biokvalitě,“říká Vokurka.

Sirupy Kitl prosazuje i jako základ pro domácí limonády nebo nápoje v restaurací­ch. Některé „biomatky“ může šokovat, že se sirupy Kitl objevily například i v McCafé. „Trvalo to tři roky se tam dostat, ale byla to velká škola, co vše jsme museli splnit. Bereme to i jako reklamu,“říká Vokurka. Zprvu odmítal obchodní řetězce, ale i v nich už Kitl je. „Přišli za námi sami, nemuseli jsme nic platit za zalistován­í. Jak je módní podpora regionální­ch výrobků, tak pro některé výrobce jsou asi teď podmínky lepší,“vysvětlil Vokurka.

Firma letos chystá další rozšíření svého závodu, aby mohla zvýšit výrobu. Za sirupy Češi ročně utratí zhruba půldruhé miliardy korun. Kitl za loňský rok dosáhl tržeb 29 milionů korun, za tři roky je ztrojnásob­il.

Kitl provozuje i Kittelovo muzeum v Krásné u Pěnčína, kde věhlasný lékař žil. Do dvou let chce dokončit i opravu jeho původního domu, do areálu chce postupně přestěhova­t i výrobu. „Nechceme mít jen jeho značku, ale také udržovat v povědomí jeho odkaz,“uzavírá Vokurka.

Jeho kariéra je přitom spojená s koncernem Nestlé, kde pracoval jako brand manager pro čokoládové tyčinky. V roce 2005 se rozhodl firmu opustit a zkusit si byznys na vlastních nohou.

Dnes by se jeho začátkům říkalo módně start-up, do kterého vložili peníze jablonečtí podnikatel­é Roman Ždárský a Jindřich Sobota s manželkami. Někdejší majitelé výrobce vín a sektů Soare působí ve firmě dodnes, hlavní odpovědnos­t však leží na Vokurkovi. „Hodně jsem se od nich naučil, byli v byznysu nápojů mnohem zkušenější,“vzpomíná Vokurka.

Metanolová aféra z roku 2012 donutila některé výrobce ke změnám. Jablonecký Kitl se zaměřil na výrobu sirupů.

 ?? Foto: MAFRA ?? Na lince Speciální obaly lahví si nechal Kitl patentovat.
Foto: MAFRA Na lince Speciální obaly lahví si nechal Kitl patentovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia