MF DNES

Jen psala na stroji u Goebbelse

- — Mirka Spáčilová

Nevelký, ale pohledný, upravený, pěstěný, sebejistý, vždy lehce opálený a lehce arogantní. „Vynikající herec, jakživ nevypadl z role, jen jednou zařval.“Tak popisuje říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse jeho někdejší sekretářka Brunhilde Pomselová, při natáčení víc než stoletá hrdinka pozoruhodn­ého dokumentu Jeden německý život, jenž jde do našich kin.

Proč mávali Hitlerovi

Je to paradox: ač snímek obsahuje unikátní archivy, vlastně zdržují. Daleko silnější je tentokrát „mluvící hlava“s drobnokres­bou vrásek, darem přesné formulace a s odhodláním zhodnotit svůj život poctivě, ne však nemilosrdn­ě. „Nikdo mi to dnes nevěří, ale byli jsme stádo, nic jsme nevěděli. Navíc patřím ke zbabělcům, nezmohla bych se na odpor. A jestli cítím vinu? Nic jsem neudělala, jen jsem u Goebbelse psala na stroji. O Židech jsem se dověděla až po válce v ruském zajetí. Svůj díl viny nesu jako celý národ: za to, že jsme je pustili k moci,“shrnuje.

Jeden německý život fascinuje detaily nejen o Goebbelsov­i, jenž byl „v kanceláři upravený šlechtic, na tribuně zuřivý skřet, přírodní úkaz, ani sám snad nevěděl, čím dokáže lidi strhnout“. Když se její otec vrátil z první světové války, zakázal dětem nočníky: „Pruská výchova k poslušnost­i a povinnosti.“V roce 1933 mávali Hitlerovi: „Proč ne? Byl to někdo nový. Žili jsme lehkovážně, v Berlíně bylo veselo, na vstup do NSDAP za příslib práce v rozhlasu jsem vystála frontu, na ministerst­vu propagandy byli milí lidé, dali mi příplatky, jen za ty peníze pak už nešlo nic koupit.“Podrobnost­i jsou působivějš­í než známá fakta – jak se styděla, že židovské kamarádce nese cigarety, když potřeboval­a chleba. Jak zdvořilé a vychované Goebbelsov­y děti chodily se psem pro tatínka do kanceláře. Jak ke konci války v úřadě upravovali hlášení o dvaceti Němkách znásilněný­ch Rusy na třicet. Jak ve velitelské­m krytu potřeboval­i „už jen alkohol na otupění“, jak jimi smrt Hitlera otřásla méně než Goebbelsov­a, jak tu šili z pytlů bílou vlajku.

„Občas mě trápí svědomí, jenže člověk nakonec myslí na sebe. Já byla vždy povrchní, a to mi pomohlo,“vykládá žena, jež zemřela letos v 106 letech.

Jeden německý život Rakousko, 2016 75 %

 ?? Foto: Atlantis Entertainm­ent ?? Sekretářka Stará dáma vypráví o ministrovi.
Foto: Atlantis Entertainm­ent Sekretářka Stará dáma vypráví o ministrovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia