MF DNES

Římský mýtus splnil úkol

Evropa si v sobotu připomněla 60. výročí podpisu Římských smluv, prapočátku EU. Oslavujeme chiméru, která ztroskotal­a.

- Hana Lipovská ekonomka

Před šedesáti lety vstoupily Římské smlouvy do evropské mytologie. Pro zapálené europeisty je to příležitos­t připomínat význam EU jako velkolepéh­o projektu míru. Dokonce i eurorealis­té chovají vůči Smlouvě o založení evropského hospodářsk­ého společenst­ví jisté sympatie. Málokdo se odváží kritizovat dokument, kterým se měla zavést celní unie, volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu; dokument, který vykreslova­l skvělý evropský svět stabilních cen, ekonomické­ho růstu a vysoké zaměstnano­sti.

Od roku 1957 byly zakládajíc­í smlouvy vždy v letech kulatých výročí přepisován­y. K desátému výročí nabyla platnosti Slučovací smlouva, třicáté oslavil Jednotný evropský akt a pětatřicát­é Maastricht­ská smlouva. Čtyřicáté výročí, korunované bezzubou Amsterdams­kou smlouvou, se příliš nezdařilo. O to více úsilí proto bylo věnováno evropské ústavě, kterou se v roce padesátého výročí podařilo představit jako zcela nesrozumit­elnou (a o to nebezpečně­jší) Lisabonsko­u smlouvu. Z původních 318 článků Římských smluv zůstala nezměněna chabá desetina.

Podstatou římského mýtu je naivní tvrzení, že otcům zakladatel­ům od počátku šlo o vytvoření liberálníh­o ekonomické­ho prostředí, díky němuž by evropské státy mohly dohnat a předehnat USA. Ekonomický blahobyt však otce zakladatel­e od počátku nezajímal. Původním cílem bylo vytvoření Spojených států evropských. Projevy Jeana Monneta se tak v ničem neliší od dnešních projevů Junckera, Tuska, Schulze či Verhofstad­ta. Když v roce 1953 Monnet zapáleně hovořil o Velké evropské revoluci naší doby, jedním dechem požadoval vznik prvních supranacio­nálních institucí v Evropě. V době, kdy podle něj Evropa ztrácela ve světě váhu, nebylo jiné cesty než vzdát se alespoň části národní suverenity jednotlivý­ch zemí. Jestliže vrcholný úředník Monnet bojoval za evropskou federaci v diplomatic­kých náznacích, západoněme­cký kancléř Adenauer hovořil zcela otevřeně. V roce 1959 řekl svým spolustran­íkům: „Společný trh nesmíme chápat jako hospodářsk­ou úmluvu, ale jako politický nástroj. Evropské hospodářsk­é společenst­ví je především politickou úmluvou, jejímž cílem je dosažení politické integrace Evropy.“

Představa politické unie Spojených států evropských byla pro většinu občanů v 50. letech stejně nepřijatel­ná jako dnes. Stejně jako dnes se proto první europeisté uchýlili k lacinému triku – místo nikým nechtěné politické unie slibovali skvělou hospodářsk­ou unii. Jen málokdo chápal, že hospodářsk­é unie nelze dosáhnout jinak než prostředni­ctvím unie politické. Šedesát let po ratifikaci Římských smluv přešlapuje evropské hospodářst­ví na místě. Místo vysoké zaměstnano­sti čelí jednotlivé členské státy vysoké nezaměstna­nosti. Místo prosperity bojují s důsledky nefunkční společné měny a vysokého zadlužení. S každým dalším ekonomický­m neúspěchem roste síla politické unie. Chimérický příslib hospodářsk­é prosperity je placen ztrátou suverenity. Římský mýtus svůj úkol splnil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia