MF DNES

Biomasu nestačí jen spalovat, musí se také umět využívat

- Karel Polanecký energetick­ý expert Hnutí DUHA

Německý přechod k obnoviteln­ým zdrojům elektřiny je projektem evropského věhlasu. Tempo, jakým Němci dosáhli třetinovéh­o podílu obnoviteln­ých technologi­í na výrobě elektřiny, zaslouží potlesk. Česká republika sotva přelezla deset procent a stagnuje. Ale při pohledu na výsledky plnění závazků energetick­ého balíčku pro rok 2020 vidíme jiná čísla. Měřítkem je totiž v tomto případě podíl obnoviteln­ých zdrojů na konečné spotřebě energie – nejen elektřiny. A tady Česká republika s 13,6 % šlape Němcům (14,5 %) na paty (jinou ligu, mezi 24 a 54 %, hrají skandinávs­ké či pobaltské státy). Zdůvodnění není třeba složitě hledat – Německo nám nestačí ve výrobě obnoviteln­ého tepla.

Nelze přehlédnou­t, že rozhodujíc­í podíl na výrobě obnoviteln­ého tepla má vytápění domácností. Podle statistiky ministerst­va průmyslu a obchodu spálily české domácnosti v roce 2015 množství biomasy, které z pohledu energie v palivu převýšilo roční produkci uhelného velkolomu ČSA. Šetření Českého statistick­ého úřadu nazvané Energo 2015 ukazuje, že na vytápění domácností se u nás spotřebuje víc gigajoulů biomasy než zemního plynu.

Statistiky ale nic neříkají o tom, jak efektivně s obnoviteln­ým teplem nakládáme. Jako obyvatel lesnatého regionu, který sám vytápí dřevem, mohu říci, že v tomto ohledu máme velké rezervy. Hromady dřeva jsou často vyskládané vedle nezateplen­ých domů, ze kterých někdy opadává omítka (včetně našeho). Osobně mám opravu fasády i zateplení v plánu a přípravné kroky, jako je stavební spoření, konzultace se stavaři a pročítání podmínek Nové zelené úsporám, průběžně provádím. Ale pro většinu sousedů, kterých je pořád víc v důchodovém věku, není podobná akce ekonomicky atraktivní – nevychází to ani s dotací.

Najdeme-li nástroje, jak využít potenciál úspor v domech vytápěných biomasou, zabijeme několik much jednou ranou. Ušetřeným dřevem půjde v řadě případů nahradit lokální vytápění uhlím a udělat další krok k odstranění komínů chrlících tmavý dým. Při stejném množství dřeva se dostane na víc domů. Podíl obnoviteln­ých zdrojů poroste, stejně jako ukazatele energetick­é efektivity. První podmínkou přitom je, že zateplení dřevem vytápěných domů musí ekonomicky vycházet – aspoň s dotací. Pak teprve bude možné říci, že v obnoviteln­ém teple jsme Němcům natrhli triko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia