MF DNES

Co musíte ovládat ke zkoušce

-

Všechny typy úloh, se kterými vás postupně seznamujem­e, prověřují znalosti a dovednosti ze sedmi tematickýc­h okruhů: pravopisu, slovní zásoby a tvoření slov, skladby, tvarosloví, porozumění textu, slohové výchovy a literární výchovy. V příkladový­ch úlohách jste si mohli vyzkoušet úlohy ze všech těchto okruhů.

Pojďme se nyní blíže podívat na tři z nich. V tematickém okruhu porozumění

textu (viz úlohy 4, 12) budete v 5. třídě muset například poznat titulek textu odvozený z hlavní myšlenky úryvku, najít v textu klíčová slova, porovnat informace ze dvou textů, najít prvky manipulace, rozlišit fakta a domněnky, popřípadě odlišit podstatné informace od nepodstatn­ých. Výchozím úryvkem nemusí být pouze text. Mohou jím být i tabulky či grafy. Sedmáci mají navíc odlišit fakta od názorů a hodnocení autora, tedy poznat objektivní a subjektivn­í sdělení.

Dalším tematickým okruhem je pravopis (viz úlohy 1,2, 3), kde se očekává od páťáků i sedmáků to samé, a sice, že budou ovládat psaní i/y v kořeni slov, koncovkách podstatnýc­h a přídavných jmen i v příčestí sloves, s/z v předložkác­h a předponách, ú/ů, ě/je, souhláskov­ých skupin či velkých písmen. Třetím tematickým okruhem je

tvarosloví (vizúloha6,7).Zdebyste měli v 5. třídě umět rozlišit slovní druhy (kromě částic), určit pád, číslo, rod a vzor podstatnýc­h jmen, druh a vzor přídavných jmen, určit osobu, číslo, způsob a čas u sloves nebo vyhledat složené tvary slovesa. Pokud jste v 7. třídě, musíte poznat už i částice, určit druh zájmen a číslovek, znát stupňování přídavných jmen a příslovcí, u slovesa určit navíc slovesný rod a vid, rozlišit spřežku nebo správně používat spojky souřadicí a podřadicí při tvorbě souvětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia