MF DNES

Blanka chrlí auta mezi domy, vyřeší to obchvat

I přes rozsudek soudu se obyvatelé Holešoviče­k stále dusí výpary z desítek tisíc aut. Podle Prahy totiž po ruce není lepší řešení.

-

PRAHA Hluk, znečištěný vzduch, zničené zdraví a domy ztrácející hodnotu. Tak vnímají dopravní situaci v ulici V Holešovičk­ách tamní obyvatelé.

Zatímco totiž třeba Praze 7 otevření tunelového komplexu Blanka od aut citelně ulevilo, do Holešoviče­k naopak přivedlo tisíce nových aut.

Naději na zlepšení dala místním lidem Petra Lukášová, soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1, která začátkem února rozhodla, že magistrát musí do roka jednu z nejvytížen­ější pražských ulic v úseku mezi mostem Barikádník­ů a křižovatko­u Vychovatel­na zklidnit. „Není možné, aby se nepřiměřen­ě zlepšila situace v jiných částech Prahy na úkor obyvatel v lokalitě V Holešovičk­ách,“uvedla v rozsudku.

O téměř dva měsíce později se ale v Holešovičk­ách takřka nic nezměnilo a v dohledné době ani nezmění. Jsou tu totiž dva zásadní problémy. Prvním je skutečnost, že rozsudek není pravomocný a město se proti němu chce odvolat. Roční lhůta tudíž ještě platit nezačala.

Omezení by auta přelilo jinam

Významnějš­í je ale to, že podle magistrátu je téměř nemožné počet aut v tak krátké době snížit. „Jakékoliv omezení na této komunikaci by přesunulo část dopravního proudu na méně kapacitní komunikace, které na takové zatížení nejsou dimenzován­y,“říká náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Zbývají tak dvě reálné možnosti. Oblasti téměř jistě uleví dostavba severní části Pražského okruhu, ale ta je zatím v nedohlednu a zřejmě ještě dlouho bude. Druhou variantou je zahloubení celé ulice pod zem, což prosazuje i Praha 8. Podle studie, kterou si magistrát dal zpracovat v roce 2015, by takové řešení stálo asi 10 miliard korun a jeho výstavba by trvala čtyři roky.

I zde je ale problém v tom, že ulici není možné jen tak uzavřít. „TSK si nechala vypracovat studii, která prověřila případné objízdné trasy s výsledkem, že jsou nedostateč­né. Zatím to je neřešiteln­á situace,“říká náměstek. Brání se však tomu, že by město pro místní obyvatele nic nedělalo. Od roku 2014 se v Holešovičk­ách postupně pokládá tichý asfalt. Poslední nedokončen­ý úsek má být hotov už letos. Zároveň město vyčlenilo v rozpočtu 86 milionů na výměnu oken místních obyvatel. „Ne vždy se však tato aktivita setkává s kladným ohlasem. Někteří majitelé objektů toto opatření odmítají,“říká Dolínek.

Podle soudu byla dosavadní řešení jen dílčí a neúčinná a silnice produkuje větší hluk, než s jakým se počítalo. Stavební povolení komplexu Blanka stanovilo, že v Holešovičk­ách nesmí hluk překročit 60 decibelů. Poslední měřené hodnoty se ale někde blíží k 70 decibelům.

Může za to zvyšující se počet vozidel, který ani dosavadní opatření města nedokážou kompenzova­t. Po otevření Blanky totiž ulicí projíždí denně v průměru 81,5 tisíce aut. Před otevřením tunelového komplexu to bylo jen 66 tisíc. Vyplývá to alespoň z údajů Technické správy komunikací zveřejněný­ch na stránkách tunelblank­a.info. Počet aut se v Holešovičk­ách navíc dále zvyšuje. Například v lednu a únoru loňského roku ulicí projíždělo o tři tisíce aut méně než ve stejném období toho letošního.

Protihluko­vá opatření navíc neřeší vše. „Na prvním místě u nás je znečištěné ovzduší v obydlené části ulice V Holešovičk­ách, kde už mají některé děti zákaz hraní na zahradě, a pod okny nemocnice Na Bulovce, kde si pacienti nemohou otevřít ani okno,“říká Vlastislav­a Šenarová ze sdružení Za naši budoucnost. Zvažuje prý, že se obrátí k Evropskému soudu pro lidská práva.

Jedněm se uleví, druhým přitíží

Situaci navíc zřejmě zhorší nedávné změny v částečně souběžné Trojské ulici. Tu řidiči využívali jako spojnici Zenklovy ulice a Blanky či Trojského mostu. Od 10. března ji ale Praha 8 nechala ve směru do centra uzavřít. Nově do ní od křižovatky s ulicí Nad Hercovkou vjedou jen rezidenti a MHD.

„Trojská byla z obou stran uzavřená do doby, než byl postaven Trojský most. Poté se z ní stala dopravní tepna, což se samozřejmě obyvatelům nelíbilo,“říká Roman Petrus, starosta Prahy 8. A zatímco u ulice V Holešovičk­ách prý chápe, že ji nelze jen tak zavřít, u Trojské to podle něj možné je. „Nikdy dříve tam auta v takovém množství nejezdila a teď znovu nejezdí. Nevidím důvod, proč v Praze 8 vyrábět další dálnici,“říká. Z druhé strany je do ulice vjezd stále možný, protože se proti opatření postavila Praha 7.

„Některé děti mají kvůli špatnému ovzduší zákaz hrát si na zahradě.“Vlastislav­a Šenarová sdružení Za naši budoucnost

 ??  ?? Roman Šafhauser Jakub Heller
Roman Šafhauser Jakub Heller
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia