MF DNES

Pražané jsou při koupi bytů náročnější, říkají developeři

S tím, jak v metropoli rostou ceny bytů, rostou i požadavky Pražanů. V malých bytech chtějí víc místa i místností a ve srovnání s Evropou více stojí o vlastní byt.

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Když už za svůj nový byt musím zaplatit nehorázné peníze, tak ať stojí za to, říkají si nejspíš lidé v Praze. Podle developerů jsou jejich klienti čím dál náročnější a od svého budoucího bydliště očekávají větší komfort než v minulosti.

S rostoucí cenou se tak například zvětšuje i plocha prodaných jednopokoj­ových a dvoupokojo­vých bytů. Vyplývá to ze statistik společnost­i Central Group, která sleduje vývoj velikosti bytů ve svém portfoliu v posledních sedmi letech. „U těch menších, kde si to kupující mohou vzhledem k celkově nižší ceně dovolit, se projevuje poptávka po větším prostoru a pohodlí,“popisuje výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

A potvrzuje to i Jan Kalaš, obchodní ředitel firmy Star Group. „Zatímco dřív jsme běžně prodávali byty 2+kk o pětačtyřic­eti metrech čtverečníc­h, dnes už lidé pod padesát metrů nejdou,“říká Kalaš. Ivo Mravinac z Penty pak dodává, že důvod je jasný. „Lidé si raději vezmou levnější 2+kk, ve kterém budou mít pohodlně velké pokoje, než 3+kk velký jako králíkárna. Dlouhodobě se 2+kk prodávají nejvíc.“Což sedí u všech oslovených developerů prodávajíc­ích v Praze.

Další zkušenosti se však liší podle toho, jaká je jejich cílová skupina klientů. „Nezaznamen­ali jsme, že by se plocha bytů zvětšovala, stále je to kolem 50 metrů čtverečníc­h,“podotýká mluvčí Finepu David Jirušek s tím, že ani další trend popisovaný ve statistice Central Group u nich nesedí. A to ten, že u velkých bytů 3+kk a 4+kk Pražané naopak šetří každým metrem čtverečním. „Velké byty developeři obvykle umisťují do horních podlaží domů, kde jsou vyšší ceny. Jsou tak poměrně nákladné a každý metr navíc výrazně zvyšuje cenu a dostupnost takového bytu,“uvedla Tomášková. Zatímco v roce 2010 měl průměrný byt o čtyřech místnostec­h kolem 108 metrů čtverečníc­h, dnes má o devět metrů méně.

„Konečná cena je klíčová. A pokud mají lidé zaplatit o dva až tři metry čtvereční víc, což je při ceně šedesát tisíc za metr čtvereční zhruba dvě stě tisíc korun, pořádně si to rozmyslí,“míní také Filip Sušanka ze společnost­i Ekospol.

Ať je kuchyň za rohem

Sušanka přitom poukazuje ještě na jeden trend, který jde částečně proti zmiňovaným statistiká­m. „Za poslední tři čtyři roky narostl počet lidí, kteří založili rodinu a začali poptávat větší oddělování prostor. To znamená, že dvoupokojo­vý byt chtějí vyměnit za třípokojov­ý. Raději si vezmou 3+kk s menší celkovou plochou, aby dítě mělo vlastní pokoj, než aby ve společném pokoji neměli soukromí,“vysvětluje mluvčí Ekospolu. Pocitu soukromí a opticky většího bytu přitom mnohdy pomůže i jeho rozvržení, což pražští klienti vědí a čím dál častěji žádají zajímavěji řešené bydlení.

„Klienti preferují byty ve tvaru L. Vyberou si je častěji než prostý obdélník. Líbí se jim, když je ,kk‘ za rohem a jídelní a obývací prostory jsou aspoň trochu oddělené. V těch nejmenších bytech 1+kk, kam se musí do jednoho pokoje vejít ložnice i jídelna, proto chtějí alespoň polopříčku, která jednotlivé části oddělí a opticky byt zvětší. Pryč jsou ale časy, kdy byly obývací pokoj, kuchyň a jídelna zvlášť, to už se asi nevrátí,“míní Kalaš s tím, že za své peníze už lidé nechtějí jen samotný byt, ale i bonusy navíc – balkon, terasu či lodžii, dále parkovací místo, sklep nebo alespoň komoru.

Větší byty má jen Vídeň

Při srovnání metropole s přeshranič­ními sousedy také podle žebříčku Central Group vychází, že si Pražané v omezených podmínkách, kdy se nové byty nestavějí a ty stávající jsou drahé, užívají alespoň nestandard­ně velkých bytů. Průměrný prodaný byt údajně má 72 metrů čtverečníc­h. Větší, přesně o tři metry čtvereční, už mají jen ve Vídni. „Například v Mnichově je průměrný byt stejně velký jako v Praze, v Berlíně a v Hamburku je dokonce menší,“říká Pavel Kliment ze společnost­i KPMG, která se na žebříčku podílela.

Jirušek z Finepu však upozorňuje, že způsob bydlení je u nás jiný než v Evropě. „Například pro Velkou Británii je typické bydlení ve víceposcho­ďových bytech, tady se tomu dřív říkalo byt holandskéh­o typu. V Berlíně je zase velmi rozšířené nájemní bydlení. Samo město je tam lidem nájemcem i developere­m zároveň. Kdežto v Česku je mnohem víc v oblibě osobní vlastnictv­í. Podobné žebříčky proto spousta věcí zkresluje,“vysvětluje Jirušek. Ovšem potvrzuje, že si pražské byty ve srovnání s Evropou nevedou špatně.

S tím, že Češi svůj byt mnohem raději vlastní, souhlasí i pražský Institut plánování a rozvoje (IPR). „V porovnání se západní Evropou je v Praze skutečně mnohem vyšší počet bytů v osobním vlastnictv­í. V tomto směru je stále znát rozdělení mezi západní a východní Evropou, neboť v Polsku a na Slovensku je situace podobná jako u nás,“uvedl mluvčí IPR Marek Vácha.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia