MF DNES

NA poDÁNÍ DAňovÉHo přIzNÁNÍ zBývÁ

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Pokud chtěl slavit přípitkem a že by se to vážně slušelo měl smůlu. Tedy aspoň v rámci dodržování zákonů, neboť Devinu Bookerovi ještě nebylo 21 let, a tak by mu v Arizoně neprodali ani pivo.

Jiní na jeho počest nejspíš otevírali šampaňské v hojném množství.

Z talentovan­ého dvacetilet­ého kluka je najednou basketbali­sta, který vletěl mezi nejslavněj­ší.

V utkání svých Phoenix Suns proti Boston Celtics dal 70 bodů!

Unikátní večer přinesl i unikátní snímek z šatny Suns, kde kolem mladíka s přivřenýma očima stojí rozjásaná parta spoluhráčů a on drží obyčejný papír, na němž je číslo 70. Tolik radosti po prohře 120:130? A co má být: porážek zažijete spoustu, takovýchto zápasů jen minimum.

Pouze šest mužů něco podobného v historii jedné z nejslavněj­ších soutěží světa dokázalo, pouze Wilt Chamberlai­n opakovaně (viz box). Booker je z nich jasně nejmladší. „To, že mě zmiňujete v jejich společnost­i, pro mě znamená strašně moc,“vyprávěl Booker reportérům. „Chci zůstat skromný a dál na sobě pracovat. Tak, abych se k nim ještě mohl přiblížit i v budoucnu.“

A ještě jedna poznámka, aby bylo jasnější, co to vlastně znamená: Michael Jordan si v jednom utkání v NBA připsal maximálně 69 bodů.

Věčná „poslední“střela

NBA je stejně jako kupříkladu hokejová NHL hotovou zápasovou smrští, na basketbali­sty klade velké nároky. Tím spíš překvapí, co se může stát, slovy klasika však „maximálně jednou za deset let“.

Časově výrok filmového psychiatra Chocholouš­ka sedí téměř dokonale. Naposledy se hranice 70 bodů za duel otřásla 22. ledna 2006. Kobe Bryant si na narozenino­vé oslavě dcery dopřál kolu i průřez nezdravým jídlem (pizzu, hamburger, hranolky). Trápila jej bolest v koleni, Lakers hráli tak mizerně, že doma zůstal i jejich supervěrný fanda Jack Nicholson a Bryant pak nastřílel Torontu 81 bodů. „Někdy zkrátka chybí logické vysvětlení a zůstává jen mysteriózn­í nádech,“líčil Bryant s odstupem let.

S datem 24. března 2017 lze najít

Z talentovan­ého kluka celebritou. 20letý Devin Booker

pár podobností. Phoenix patřil do pouhé trojice týmů bez naděje na play-off. Zápas takových „lúzrů“v Bostonu, to rozhodně nebyl žádný šlágr. Bookera soužil rozbolavěl­ý kotník a za předchozíc­h pět zápasů, do nichž zasáhl, měl následujíc­í bodové zářezy: 28, 11, 10, 19, 28. Nic hrozného. Nic zázračného. „Údělem střelce je prostě pálit jednu ránu za druhou,“říkal po svém vystoupení. „To jsem předtím úplně nedělal. Mým mottem přitom je: Na každou další střelu se koncentruj jako na poslední v životě.“

A tak střílel. V poločase měl 19 bodů, čímž teprve žhavil motory. Ve třetí čtvrtině překonal předchozí

 ??  ??
 ?? Foto: Instagram Phoenix Suns ?? Zážitek Bookerův výkon byl mimořádným momentem i pro spoluhráče.
Foto: Instagram Phoenix Suns Zážitek Bookerův výkon byl mimořádným momentem i pro spoluhráče.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia