MF DNES

Generali play-off Tipsport extraligy

- Matěj Hejda hokejový reportér MF DNES

Při angažmá ve Finsku pomohl vychovávat reprezenta­nty. V ruské KHL měl v Petrohradu na povel hvězdy světového hokeje. Doma dosáhl na dva extraligov­é tituly.

Za čtyřiašede­sátiletým trenérem Václavem Sýkorou je řada úspěchů. Průlom se mu povedl i v nynějším play-off s Hradcem Králové, který pozítří poprvé v klubové historii rozehraje semifinále. Se svým týmem ale myslí na víc.

Hradec postupem do semifinále dosáhl na historické maximum. Nebojíte se uspokojení?

Udělali jsme pouze první krok. Věřím, že postup nás dokáže nakopnout dál. Kluci teď zažili euforii a je důležité, aby ji chtěli zopakovat. Znám to už z dřívějška sejde se měsíc, kdy pro vás neexistuje nic jiného než myšlenky na úspěch. Nevyndáte je z hlavy.

Byl jste překvapený, jak tým čtvrtfinál­e zvládl?

Nezačali jsme dobře, až druhý duel měl parametry play-off. Série se lámala ve čtvrtém utkání v Litvínově, který byl lepší, ale my vyhráli. Ani u nás to soupeř nezabalil. I přes náš skvělý začátek se dokázal do utkání vrátit. Nedal nám nic zadarmo.

Je pro vás výhoda, že už jste ligu jako kouč dvakrát vyhrál?

To nejde srovnávat. Každá sezona je jiná.

Při mistrovské cestě se Spartou v roce 2002 jste měl v týmu řadu hvězd. Bylo těžké je ukočírovat?

V kabině bylo silné sparťanské jádro. To byla výhoda. S Pavlem Hynkem jsme téměř nemuseli zasahovat. Osobnosti si dokázaly srovnat mladší hráče. Mužstvo vědělo, co chce. Zažil jsem i další mužstva s velkými lídry. Vždy záleží na charakteru. Pokud je to opravdový lídr, nikdy to není těžké, protože on sám chce vést tým k úspěchu. Je-li to primadona, máte problém.

V minulé sezoně jste přišel do Hradce před play-off jako konzultant. Jaká byla vaše role?

Prezentova­l jsem jen svoje názory a bylo na trenérech, jestli je využijí, nebo ne. Víc jsem do toho nemluvil. Zápasy jsem sledoval z tribuny.

Nebral vás tehdejší trenér Kýhos jako konkurenci?

situace. Byl jsem z nabídky překvapený. Rozmýšlel jsem se. Nejsem konfliktní typ, věřil jsem, že spolu vyjdeme. On měl hlavní slovo, já jen nabízel svůj pohled.

Existovala možnost, že byste Hradec vedli v této sezoně spolu?

Ta tam asi příliš nebyla.

Jako hlavní trenér dáváte svým asistentům prostor, nebo jste dominantní typ?

Nechávám jim hodně prostoru. V Hradci jsou se mnou kolegové, kteří toho mají ještě hodně před sebou. Tomáš Martinec sice nikdy v roli hlavního kouče u áčka nebyl, ale čeká ho to. Pavel Hynek má víc zkušeností. Oba na sobě chtějí pracovat.

Zkraje trenérské kariéry jste odešel do Finska. Co vás k tomu vedlo?

Nehokejové okolnosti. V té době nám zemřel syn a byli jsme v situaci,

Trenér Václav Sýkora dovedl hokejový Hradec poprvé v historii do semifinále extraligy.

● ● ● Liberec že jsme bezpodmíne­čně potřeboval­i změnit prostředí. Když se naskytla taková možnost, neváhal jsem. I z hokejového hlediska mě to lákalo. Nakonec z toho bylo pět let a později jsem se tam ještě vrátil.

Evidentně vás ty časy hodně trenérsky posunuly.

Bezpochyby. Skákal jsem dobrovolně do vody, aniž bych uměl plavat. Měli tam se mnou trpělivost. Ohromně mě to obohatilo. Finská filozofie myšlení mi imponovala. Zajímavé bylo, že oni i přes svoji hrdost k národnímu týmu angažovali švédského trenéra a ten s nimi udělal první titul. Věděli, že bruslařsky jsou na tom skvěle, jen vždy odešli psychicky. On je dokázal připravit a vyhráli mistrovstv­í světa ve Švédsku.

V Rusku jste trénoval Petrohrad. Jak na to vzpomínáte?

za přípravou. Je to jiné, než když trénujete ligový tým.

V Hradci máte několik cizinců. Pomáhá vám, že jste sám zahraničím prošel?

Hlavně jazykově to je velká výhoda. Když cizinci přijdou do nové země, nemají to jednoduché. Zkušenost z pražského Lva mě obohatila. Bylo tam snad šest národností, ale sešla se tam vynikající parta. Kvalita i charakter tam byly hodně vysoko.

V jakých jazycích trénujete?

umím, ale nechci ji používat. Neviděl snahu a otočil to proti mně.

Nebyla vaše jazyková vybavenost důvodem, proč jste vystřídal v pražském Lvu Josefa Jandače a on šel místo vás do Sparty?

To si nemyslím. Ani jsem se moc nezajímal, proč k tomu došlo. Možná rozhodlo, že už jsem měl zkušenosti s ruským hokejem. Vzešlo to od vedení, a tak jsme to oba brali.

Jako trenér jste zažil i nepříjemno­sti. Při angažmá v Chomutově vás odvolali uprostřed prvoligové­ho play-off. Máte už dnes vysvětlení?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Trenér Václav Sýkora už vyhrál se Spartou (2002) a Pardubicem­i (2010). Teď je ve hře s Hradcem.
Foto: Profimedia.cz Trenér Václav Sýkora už vyhrál se Spartou (2002) a Pardubicem­i (2010). Teď je ve hře s Hradcem.
 ??  ?? středa – 1. semifinále čtvrtek – 2. semifinále pátek – 1. semifinále sobota – 2. semifinále
středa – 1. semifinále čtvrtek – 2. semifinále pátek – 1. semifinále sobota – 2. semifinále
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia