MF DNES

Lepší trenéry jsme nikdy neměli, tvrdí generální manažer

- — Tomáš Zatloukal

Chápu, že pro Vláďu to nebyla jednoduchá

Pod Bílou věží se bude poprvé hrát extraligov­é semifinále, klíčovou zásluhu na historické­m úspěchu hradeckých hokejistů má podle generálníh­o manažera Aleše Kmoníčka trenérský kolektiv, v čele s hlavním koučem Václavem Sýkorou. „Je to nejlepší realizační tým, jaký jsme kdy měli.“

Cesta ke složení tak kvalitního trenérskéh­o štábu nepřímo začala již v průběhu minulé sezony. Hradec Králové se dohodl se Sýkorou, že se stane konzultant­em. To ovšem nelibě nesl Vladimír Kýhos, tehdejší hlavní trenér. „Asi to nepřispělo ke klidu v realizační­m týmu. V žádném případně nešlo o útok na Kýhose. Svědomí mám čisté. Zpětně vnímám Vaškův příchod jedině pozitivně. Kdybychom ho tenkrát nevzali jako konzultant­a, tak by nás podle mě v téhle sezoně netrénoval. Měli jsme čas se poznat. Jsem hrozně rád, že s ním mohu spolupraco­vat,“chválí Kmoníček Sýkoru.

Právě v něm vidí jeden z hlavních důvodů úspěšné sezony Hradce. Sýkora prý mimo jiné dokázal skvěle Obrovský velkoklub. Sázelo se na individual­ity, jako byl Maxim Sušinskij, Alexej Jašin, Jevgenij Nabokov a Sergej Zubov. Ten ale kvůli zdraví téměř nic neodehrál. Tým měl vysoký věkový průměr, na což jsme doplatili v play-off chyběly síly.

Jaké to bylo trénovat třeba Jašina?

Zrovna s ním nebyl vůbec problém. Pozitivní a přístupný kluk.

Neměly ruské hvězdy problém, že je trénoval český kouč?

Sušinskij byl vynikající hráč, ale měl svoje dny. Byl tam Brylin, který vyhrál Stanley Cupy s New Jersey. Všechno jsme řešili interně. Oni občas měli jiné názory, ale nikdy nedocházel­o ke konfliktům. Horší to bylo s brankářem Nabokovem. Ale s ním mělo problém víc lidí.

Nepomýšlel jste dřív na trénování české reprezenta­ce?

Byli tu vždycky skvělí trenéři. Navíc v nejlepších trenérskýc­h letech jsem byl v cizině. Nikdy jsem se nepovažova­l za top trenéra, který by se k tomu měl tlačit. Navíc trenéři jako Ivan Hlinka, Josef Augusta či Vladimír Růžička měli za sebou dlouhou hráčskou reprezenta­ční kariéru. Teď už bych se na to necítil.

Věk ale u trenéra není taková překážka, nebo ano?

Podívejte se na Vladimíra Vůjtka. Ten podle mě tu šanci měl dostat daleko dřív. Nakonec přišla až na sklonku kariéry. To už není legrace. Vyzkoušel jsem si to před dvěma lety na mistrovstv­í světa, když jsem Finům dělal konzultant­a. Je to hodně intenzivní, trenéři téměř nespí. Analýza za analýzou. Příprava využít zkušeného útočníka Jaroslava Bednáře, který se před startem základní části stal kapitánem Hradce. „Vašek jej dostal do takové roviny, kdy přináší více benefitů našemu mužstvu. Daří se mu s ním pracovat lépe než předchozím trenérům,“vnímá generální manažer klubu.

Na Sýkorovi oceňuje čtyři přednosti: „Neskutečno­u pracovitos­t, zkušenost, rozvahu a moudrost.“Kmoníček chválí i jeho asistenty, ti podle něj Sýkoru skvěle doplňují. Pavel Hynek mimo jiné dodává přísnost.

V Petrohradu jsem používal hlavně angličtinu. Měl jsem snahu mluvit rusky, což ocenili. Později jsem sebral odvahu mluvit rusky i na tiskovce. Pak se mi stalo, že jsem začal rusky, a když jsem nevěděl, přešel jsem do angličtiny. Většina to brala. Ale pamatuji si, jak mě pak jeden novinář sundal prý že sice ruštinu „I Vašek umí být přísný, i když vyloženě mezi přísné trenéry nepatří. Jsem rád za celý realizační tým, ten je stejně jako hráčský kádr na vyšší úrovni než v minulosti. Vašek a jeho kolegové předvádějí pracovitos­t, s jakou jsem se dříve nesetkal,“pokračuje hradecký generální manažer ve chvále.

Kmoníček si považuje také toho, že Sýkora má zahraniční zkušenosti a umí cizí jazyky i díky tomu v Hradci úspěšně působí tolik cizinců. „V tom je Vašek velmi důležitý.“ Nemám. To by musel vysvětlit někdo jiný. Během sezony chtěli odvolat mého asistenta, na to jsem nepřistoup­il. Každopádně to pro mě bylo potvrzení, že vždycky se může stát něco, co opravdu nečekáte.

Dokonalého kouče z něj ale nedělá, takový prý na světě není. „Asi neexistuje žádný trenér, který by uměl všechno. Od toho ale má kolem sebe asistenty, aby ho doplnili a aby se s nimi mohl radit,“tvrdí Kmoníček.

Na Sýkoru, dvojnásobn­ého extraligov­ého mistra, spoléhá také před semifinále s brněnskou Kometou. „Věřím, že naši trenéři nedovolí, aby hráči polevili. Nyní mohou pracovat v klidu a jsem přesvědčen­ý, že na semifinále dají tým do kupy.“

S Bednářem umí trenér Sýkora pracovat lépe než předchozí trenéři.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia