MF DNES

VÁVRA MĚL VŽDYCKY ELEGANTNÍ DÁMY, NECHÁPU, CO SE MU STALO, ŽE SI VYBRAL MĚ.

-

Salieriho, který si uvědomí, že je průměrný. Psal se rok 1973. Tak to nakonec udělal Miloš Forman ve filmu, to mě potěšilo.

Díky Salierimu vás vzali na FAMU?

Vzali, dokonce jsem si myslela, že ten slavný Vávra už nežije. Bylo mu přes šedesát.

Okouzlil vás, mladou holku, hned?

Vůbec ne. Vávra měl od nás vždycky strašnej odstup. Já měla pořád hlad, jednou mi před přednáškou spolužák Vladimír Merta nabídl syrečky, přišel Vávra, řekl „až si to tady vyřešíte a vyvětráte, tak se vrátím“. A odešel. Hlad byl silnější než úcta, tak jsem prohlásila, že to dojíme, že chvilku počká. Merta se klepal, Smyzcek, Troška, Děkanovský koukali – já tam byla jediná holka na hrané režii z pěti ročníků na škole, z dvaceti budoucích režisérů.

Tenkrát si vás pan profesor všiml?

Když se vrátil, koukal na mě rozčarovan­ě, jak můžu něco takového jíst. Dal si mezi nás ještě jeden stůl, abychom na něj nedejchali. Prvák prošel, ve druháku jsme na Vávrově přednášce byli se Zdeňkem Troškou a bulharským spolužákem Rakovským jen tři, on nám nabídl, že nás odveze autem. Což nikdy nedělal. Od Slavie jsme po nábřeží popojeli jen kousek a on kluky vyhodil. Mě odvezl domů, povídal si se mnou o umění.

Říkalo se o něm, že byl na holky.

Měl nádherný oči a byl šarmantní. Vždycky měl elegantní dámy, nechápu, co se mu stalo, že si vybral mě, která se ani neučesala, když šla na přednášku.

Bránila jste se?

Ne. Ale říkala jsem si, že to je nerozum. Vlítli jsme do toho absolutně. Bylo to s ním senzační. Ale ne jednoduchý. Hlavně můj táta byl úplně nepříčetne­j.

Vaši rodiče byli mladší než on, že?

Výrazně. Táta se zlobil. Nechápal, jak se můžu zamilovat do o dvě generace staršího chlapa. Já byla nejmladší ze čtyř dětí, mám tři bratry.

Co se dělo, když to prasklo ve škole?

Nechápali to. Ještě chybělo, aby na mě plivali. Jako když na někoho v té době prasklo, že je homosexuál. Profesoři to brali jako vypočítavo­st, že jsem se zapletla s národním umělcem, abych z toho měla výhody.

Musela jste dokazovat, že jste dobrá.

Jako když se narodíte slavným rodičům. Kamarádila jsem se Simonou Stašovou, ta ve dvaceti nezavadila o roli. Ona za to ne-

onadnes.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia