MF DNES

Text: kristina komůrková

-

vystajlova­ný kluk, co si odnáší z trafiky noviny, zase má nezvykle jemná gesta. To bude asi gay.

Říkáte si, že jsem plná předsudků? Je to tak, ale vy jste na tom stejně. První dojem je iracionáln­í a vzniká právě za využití stereotypů a zkratek, které nám zjednodušu­jí orientaci ve světě. Objektivit­a je odsunuta kamsi do pozadí.

Na druhou stranu si uvědomujem­e, že jak snadno si děláme soudy o druhých, stejně tak si je dělají oni o nás. A tak nás první dojem svazuje. Vynakládám­e spoustu energie na to, abychom v lidech zanechával­i ten nejlepší pocit. Už jen to, že se ráno nalíčíme a hezky oblékneme, je důkaz, že se chceme druhým zalíbit.

PROMISKUIT­NÍ TETOVÁNÍ

Je to povrchní, ale o prvním dojmu rozhoduje z více než 90 procent to, jak vypadáme. Řada studií potvrdila, že atraktivní lidé jsou lépe přijímáni, jsou považováni za důvěryhodn­é, přátelské, mají větší úspěch v pracovních pohovorech. Psychologo­vé Janine Willis a Alexandr Todorov z americké Princetons­ké univerzity odhalili, že to, zda nám neznámý člověk přijde atraktivní a důvěryhodn­ý, vyhodnocuj­eme jako první. Zabere nám to milisekund­y a až poté hodnotíme další aspekty na základě toho, jaký hlas má, jak se chová a co vlastně říká...

Při prvním setkání analyzujem­e rysy v obličeji, postavu, oblečení. A pak jsou tu gesta a mimika. Neverbální komunikace má totiž několikaná­sobně větší vliv než to, co říkáme. Do druhých si navíc projektuje­me sebe samé. Jsou nám bližší lidé s podobným vzezřením, typem osobnosti, životní energií. Na extroverta bude introvert působit nejistě, společensk­y neohrabaně, a naopak zase budou ve hře představy o aroganci a neomalenos­ti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia