MF DNES

Nejhorší je zavírat děti doma

- — Iva Bezděková

Lenka Ficová se s onkologick­y nemocnými dětmi setkává každý den. Během jejich pobytu v nemocnici je vyučuje a má přehled o tom, v jaké situaci se ocitají po návratu domů.

Co prožívá onkologick­y nemocné dítě poté, co se dostane z nemocnice domů?

Drtivá většina těchto dětí a jejich rodičů zažívá naprostou izolaci. Nějakou dobu po propuštění má dítě sníženou imunitu, takže vůbec nemůže do kolektivu. Ale i poté, co by se dítě mohlo částečně vrátit zpět do školy, to možné prakticky není. Chybí například pedagogičt­í asistenti, kteří by dětem v návratu do školy pomohli.

Co konkrétně by v této věci mohlo udělat ministerst­vo školství?

Mělo by umožnit například snížení počtu žáků ve třídě nebo její rozdělení na dvě menší skupiny s tím, že by finančně podpořilo druhého pedagoga ve třídě. Vedle toho by bylo zapotřebí zajistit jasný systém financován­í pedagogick­ých asistentů. Dnes je to tak, že tyto peníze může uvolnit kraj, ale nemá k tomu žádnou povinnost.

Ministerst­vo tvrdí, že podporuje vzdělávání dětí prostředni­ctvím škol v nemocnicíc­h.

To je zcela absurdní a úsměvná odpověď. Školy při zdravotnic­kých zařízeních nejsou „druhou možností“pro vzdělávání žáka s dlouhodobý­m, tedy i onkologick­ým onemocnění­m. Ve školách při nemocnicíc­h jsou vyučováni žáci v průběhu hospitaliz­ace, přičemž zůstávají stále žáky svojí kmenové školy.

Ministerst­vo dále rodičům navrhuje, že mohou využít individuál­ního vzdělávání dětí.

Právě individuál­ní vzdělávání je přesně ta forma, která je pro děti v léčbě a po léčbě naprosto nevhodná. Dítě je opět izolované. A to je špatně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia