MF DNES

Ať se chlapi poperou klidně i v Národním

-

Propukla panika. Jak by ne, když muzikálovo­u Cenu Thálie dostal na scéně posvátného Národního divadla Josef Vojtek – víte, paní, takový vlasatý chlápek, co zpívá, že když se u nás chlapi poperou, tak jenom nožem anebo sekerou.

A jako by to nestačilo, za start své kariéry Vojtek poděkoval Danielu Landovi – víte, paní, to je pro změnu ten vyholený týpek, co prý měl skinheadsk­ou kapelu a tuhle v televizi vykřikoval, že je kouzelník Žito.

Zkrátka boží dopuštění pod hrdým nápisem Národ sobě – nebo snad ne?

Naopak. Zlatá kaplička potřebuje chlapy s nožem a sekerou, samozřejmě obrazně řečeno, jako sůl. Pravda je, že letošní ceremoniál Thálií byl natolik k nevydržení, že by každý z 368 tisíc odolných diváků sobotní ČT1 měl dostat pamětní medaili. Ostatně právě k podivné směsi přepjatého patosu a zmatené taškařice se vztahovala řada stesků z internetov­ých diskusí typu „kde je nějaká úcta, pokora k atmosféře prostoru, k době, v níž tu žili a tvořili bardové“.

Ovšem sebesporně­jší podoba ceremoniál­u vůbec nemá co dělat s oceněnými. Zaprvé, sama hostitelsk­á scéna se nevytáhla, nedostala tentokrát ani jedinou nominaci. Zadruhé, takřečené „lehčí múze“v podobě operety či muzikálů se ceny Thálie otevřely od svých počátků, musely tedy počítat s tím, že jednou přijde na jeviště někdo samorostle­jší než tradiční subrety a la Mamzelle Nitouche či Hraběnka Marica.

Veřejný cejch rockových hříšníků nemůže mramorové fasádě naší první scény ublížit.

Zatřetí, je mi ctí podat očité svědectví, že Josef Vojtek v muzikálu Mefisto v dvojroli Mefista a Fausta opravdu potí krev – a zdaleka nejen v něm. Jestli vedle Krysaře, Draculy či Hamleta zvládá ještě vyprodávat stadiony s kapelou Kabát, je to pouze jeho věc; koneckonců porotci Thálií se sotva budou tlačit v koncertním kotli, aby si s fanoušky Kabátů zanotovali „Má ji motorovou, vona je tak hrozně perverzní“.

Začtvrté, Vojtek jako každý jiný vítěz má svaté právo poděkovat mamince, Bohu, papeži, Putinovi nebo logicky právě Landovi, v jehož památném Krysaři si žánr muzikálu zkusil poprvé.

A zapáté, veřejný cejch rockerskýc­h hříšníků, ať už oprávněný či nikoli, rozhodně nemůže mramorové fasádě naší první scény ublížit. Tedy pokud se stále ještě pokládá za svobodný divadelní prostor, nikoli za nedotknute­lnou úřední instituci.

Vždyť by to taky bylo směšné: zatímco zahraniční soubory se předhánějí ve skandálníc­h novinkách, pražské Národní divadlo hlásí na příští sezonu řadu tradičních titulů včetně Fausta, Maryši nebo Libuše. Bohužel to zatím nevypadá, že by si svého muzikálové­ho Fausta zopakoval v činoherní podobě Vojtek, nejlépe v Landově režii.

Ať se v Národním chlapi klidně poperou. Větší svatokráde­ží než kontroverz­ní nálepka je totiž vznešená nuda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia