MF DNES

Ze svých komedií mám raději Notting Hill než Lásku nebeskou

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Produkoval oblíbené romantické komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb, Notting Hill nebo Láska nebeská. Duncan Kenworthy přijel do Prahy na Febiofest představit nový snímek Přihrávka, který vypráví o homosexuál­ech v elitních fotbalovýc­h kruzích.

Podílel jste se na krátkém pokračován­í Lásky nebeské, které nedávno vzniklo pro charitu?

Navštívil jsem natáčení, ale protože sám připravuji jiný film, tak jsem se na něm nepodílel produkčně. Bylo skvělé vidět celým tým pohromadě po čtrnácti letech. Kdo ví, třeba režisér Richard Curtis někoho přesvědčí a bude ještě film.

Čí to byl nápad?

Právě Richarda. On je zároveň spoluzakla­datelem nadace Comic Relief, pro kterou pokračován­í Lásky nebeské vzniklo.

V čem tkví úspěch Lásky nebeské?

Když jsme film tehdy vyslali do kin, vedl si dobře. Má však komplikova­nou strukturu a potřebuje více zhlédnutí. Recenze proto nebyly úplně shovívavé. Pak však uplynul nějaký čas a ze snímku se stala legenda. Čím víc Lásku nebeskou znáte, tím víc jí rozumíte. Proto asi často vede ankety oblíbených vánočních filmů.

Který je váš nejoblíben­ější?

Já se rád dívám na Notting Hill. Na ten jsem opravdu hrdý. Z Lásky nebeské mám o něco rozporupln­ější pocity.

Vy byste šel do pokračován­í?

S tím tlakem na pokračován­í jsme se setkali už v minulosti se Čtyřmi svatbami a jedním pohřbem, ale Richard ho nechtěl. A pokud nechce on, tak další díl nebude. On obecně nemá rád pokračován­í. Je to velká zodpovědno­st. Ale jak se říká – nikdy neříkej nikdy.

Vaše filmografi­e nečítá tolik snímků ve srovnání s kolegy. Čím to je?

Produkuji jedině filmy, které mě baví. A takových očividně moc není. Nelíbí se mi vývoj komerčních filmů, který vyrábí jen události. Dělá z věcí masivní záležitost­i. Všichni chodí na nové a nové Spider-Many a Batmany. Já už upřímně nechci jít do kina na nic, co obsahuje slovo Man. Trošku jiné je to s velkými animovaným­i produkcemi, u kterých vidím, že jde o řemeslo a mají svou kvalitu.

Co říkáte na úspěch televizní tvorby posledních let?

To je podle mě naprosto skvělé. A spousta filmařů tak dostane příležitos­t udělat věci opravdu poctivě. V minulosti to nešlo. Problémem býval i devadesáti­minutový film. Dnes můžete rozdělit do série desetihodi­nové příběhy, navíc s velkým rozpočtem.

Proč jste se rozhodl produkovat Přihrávku?

Viděl jsem ten příběh poprvé v divadle a byl jsem nadšený stejně jako zbytek obecenstva. To v danou chvíli tvořily převážně ženy, ačkoliv šlo o mužské gay téma. Pochopil jsem, že je to zajímá. Navíc si myslím, že příběh přichází ve správný čas. Ve vysokém fotbalu není příliš přiznaných gayů, ale statistick­y je to hloupost.

Myslíte si, že je téma homosexuál­ů pro někoho stále tabu?

Zajímavé je, že jsem Přihrávku původně nechtěl nasazovat do kin, ale prodat Netflixu. Oni ji ale odmítli i přesto, že mají gay sekci v rámci svého vysílání. Neznám ještě oficiální zdůvodnění, ale tipuji, že v jádru věci jde o to, že nejde o milostný příběh. Myslím, že je akceptovat­elné dělat gay filmy, ale ne filmy, které nás budou trýznit.

 ?? Foto: Febiofest ?? Duncan Kenworthy přijel představit film Přihrávka.
Foto: Febiofest Duncan Kenworthy přijel představit film Přihrávka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia