MF DNES

Věra Špinarová Zpěvačka, která to neměla lehké

Zemřela Věra Špinarová. Bylo jí 65 let. Zpěvačka malého vzrůstu, avšak velkého srdce i nezapomenu­telného hlasu s hudbou začínala v šedesátých letech a aktivní zůstala až do konce.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Smrt v 65 letech Věra Špinarová, zpěvačka s nezapomenu­telným hlasem, která neměla štěstí ve vztazích a ani její kariéra nebyla jednoduchá, v neděli zemřela ve věku 65 let. S hudbou začínala v šedesátých letech a vystupoval­a až do konce – zkolaboval­a přímo na pódiu a už se neprobrala.

Věra Špinarová byla bojovnice. Celý svůj život. Přes dílčí úspěchy v soutěžích typu Bratislavs­ké lyry se však nikdy nestala hvězdou prvního řádu. Věnovala se rockové hudbě, což ji bavilo, ale nevyhovova­lo komunistům. Takže se s hlavním proudem celou dobu tak trochu míjela.

Ale nevadilo jí to. Dělala, co milovala. A dělala to dobře a s maximálním nasazením až do konce. Do nemocnice v pražském Motole, kde v neděli zemřela, ji převezli vrtulníkem přímo z koncertu v Čáslavi. Tam minulou středu zkolaboval­a po zástavě srdce.

Životní smůla na muže

Ale Špinarová neměla vždy na růžích ustláno. Kromě toho, že se její umělecká dráha příliš nelíbila předlistop­adovému režimu, úplně se jí nedařilo ani těsně po převratu. „Už před revolucí začaly koncerty ubývat. A pak přišla doba lidí, kteří se vrátili z exilu: Hutka, Kryl... a Nohavica. V rádiích se začalo vysílat z cédéček, ne z pásků, a já žádná cédéčka neměla. Nebyly kšefty a já rozpustila kapelu. Myslela jsem, že je to konec kariéry,“vzpomínala v loňském rozhovoru pro týdeník TÉMA.

A do toho měla zpěvačka obrovskou smůlu na muže svého života. Nevydařené manželství s Ivo Pavlíkem vystřídal sňatek s Vítězslave­m Vávrou, který sice vydržel šestnáct let, ale prý hlavně proto, že každý z nich žil v jiném městě.

Jinou zpěvačku by možná taková dávka životní nepohody srazila na kolena, ne tak Věru Špinarovou. Navíc ze svazku s Pavlíkem vznikla spousta muziky. „S Ivošem jsme udělali nejvíc práce. Dodnes z ní žiju,“přiznávala po letech.

Jedinečný hlas i zdravý nadhled

A to bylo důležité pro fanoušky i kolegy z branže, v jejichž srdcích zůstává Špinarová zapsaná jako malá a energická žena s velkým hlasem, srdcem i charizmate­m.

Za muzikou si šla jako za velkým snem, nic jiného dělat nechtěla, i když to znamenalo hlásit se do soutěží tajně, protože její maminka se umělecké dráhy děsila. Nebylo to pro ni seriózní povolání, v čemž sice asi měla pravdu, ale srdci nejde poručit. Naštěstí.

I proto dnes můžeme obdivovat hity jako Bílá Jawa 250, Raketou na Mars nebo Jednoho dne se vrátíš. Posledně jmenovanou píseň Špinarová nazpívala na hudbu z westernu Tenkrát na Západě, kterou složil Ennio Morricone. A před týdnem ji v masce a převleku interpreto­val Martin Dejdar v pořadu Tvoje tvář má známý hlas. Vyvolal tím spoustu nevole, ale sama zpěvačka to jako denunciaci nebrala. Zúčastnila se zkoušky, k herci se na pódiu přidala. „Ty bláho, jaks to tam napálil, tak mi trošku spadla brada,“přiznala.

Nadhled nad sebou samou byl jedním z aspektů, který Špinarovou definoval možná stejně jako nepřeslech­nutelný alt. I proto její odchod oplakaly tisíce fanoušků a desítky kamarádů od muziky. Protože Věru Špinarovou nešlo nemilovat a nectít.

 ?? Foto: Lenka Hatašová ??
Foto: Lenka Hatašová
 ?? Foto: Lenka Hatašová ?? Dar od Morriconeh­o Svou nejslavněj­ší píseň Jednoho dne se vrátíš si Věra Špinarová příliš neoblíbila, ale její posluchači ji milovali.
Foto: Lenka Hatašová Dar od Morriconeh­o Svou nejslavněj­ší píseň Jednoho dne se vrátíš si Věra Špinarová příliš neoblíbila, ale její posluchači ji milovali.
 ?? Foto: archiv ?? Na pódiu Věra Špinarová vystupoval­a se skupinou Flamingo či Orchestrem Ivo Pavlíka.
Foto: archiv Na pódiu Věra Špinarová vystupoval­a se skupinou Flamingo či Orchestrem Ivo Pavlíka.
 ?? Foto: archiv ?? Druhý manžel Zpěváka Vítězslava Vávru si vzala v roce 1984.
Foto: archiv Druhý manžel Zpěváka Vítězslava Vávru si vzala v roce 1984.
 ?? Foto: archiv ?? Začátek kariéry Do hudebního byznysu vstoupila v 60. letech.
Foto: archiv Začátek kariéry Do hudebního byznysu vstoupila v 60. letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia