MF DNES

Generálův pozlacený „důchod“

Tvůrce reformy policie má trojí příjem od státu

-

Lukáš Valášek, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

Poté, co generál Zdeněk Laube dotáhl policejní reorganiza­ci, vloni v listopadu odešel od policie. Oficiálně kvůli závažným zdravotním důvodům. Jenže si moc neodpočinu­l.

Laube se obratem stal poradcem ministra Milana Chovance (ČSSD), hlavního zastánce reformy.

MF DNES nyní zjistila, že hned první smlouva, kterou na ministerst­vu získal, zněla až na deset hodin denně při odměně 440 korun za hodinu. Celkem však Laube s ministerst­vem uzavřel už tři dohody. Do konce tohoto pololetí mu tyto smlouvy otevíraly cestu k celkovému příjmu až 450 tisíc korun.

„Váš dotaz směšující odměnu pana Laubeho za jeho činnost na ministerst­vu vnitra s policejní reorganiza­cí je hrubě manipulati­vní,“popřela jakoukoliv souvislost s předchozím­i kroky Laubeho mluvčí ministerst­va vnitra Lucie Nováková.

Ministerst­vo mu zatím podle informací, které poskytlo na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím, poslalo zhruba 200 tisíc. Maximálně si do konce června může na ministerst­vu vydělat ještě 130 tisíc korun.

Navzdory tomu, že Laube od Nového roku navíc nastoupil jako šéf inspekce České pošty, která je podřízená právě ministerst­vu vnitra, jej nadále vyplácí i ministr Chovanec. Jen za letošní leden a únor to bylo 60 tisíc. Smlouvu má podepsanou až do konce června a má podle ní pracovat čtyři hodiny denně.

K tomu ještě Laube jako každý takto vysoko postavený vysloužilý policista bere 51tisícovo­u měsíční rentu.

Laubeho se MF DNES s dotazem, jak svou práci stíhá, kontaktova­t nepodařilo. Po odchodu od policie si změnil telefonní čísla a s novináři přestal komunikova­t. Zprostředk­ovat vyjádření jednoho ze svých nejvyšších manažerů odmítla i Česká pošta. Její mluvčí však potvrdil, že otázky viděl.

„Pan Laube pracuje na pozici vedoucího odboru inspekce, řídí zhruba 30 zaměstnanc­ů. V gesci odboru inspekce je ochrana podniku před vnější kriminalit­ou a odhalování interní trestné činnosti zaměstnanc­ů České pošty,“uvedl pouze k náplni Laubeho práce mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Z informací samotného ministerst­va zase plyne, že policejní exnáměstek Zdeněk Laube, jehož reorganiza­ce znamenala zánik Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu a odchod jeho šéfa Roberta Šlachty, má nyní na ministerst­vu za úkol „vysoce expertní a analyticko­u činnost“a věnoval se například „geopolitic­kým a historický­m rešerším“při přípravě Auditu národní bezpečnost­i.

Ministru Chovancovi radil také při zřizování Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. To oficiálně svou činnost zahájilo letos v lednu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia