MF DNES

„Přežil jsem masakr v dílně“

- Václav Janouš reportér MF DNES

„Probral jsem se na jipce v nemocnici do úplně jiné reality. Měl jsem vygumováno, úplný reset. Doufal jsem, že to táta taky přežije, a on najednou nebyl. Dílna prázdná,“odmlčí se devětatřic­etiletý Martin Hadrávek a skládá do dodávky nachromova­né výfuky na historické motorky Jawa a ČZ.

Mluví o tragédii, která rodinu postihla před rokem a půl. Vyhlášenou dílnu v Horusicích u Veselí nad Lužnicí přepadli maskovaní útočníci. Otce a strýce mu ubili železnými tyčemi, třebaže jim z trezoru vydali půl milionu korun. On skončil s těžkým otřesem mozku po úderu kovovým boxerem do hlavy v nemocnici. Stejně jako další tři lidé. „Nejhorší to bylo pro mamku, která nakládala zmasakrova­né lidi do sanitek,“dodává.

Policie teď první dva brutální pachatele dvojnásobn­é loupežné vraždy – Maďara a Ukrajince – dopadla. „Byla to parta netáhel, nemakačenk­ů, lemplů, která se prostě domákla, že doma máme peníze. Prý se říkalo, že u nás leží milion eur. Nesmysl,“popisuje Hadrávek, který firmu převzal a teď sám řídí. Peníze doma logicky má – platí zaměstnanc­e a dodavatelů­m materiálu.

Dílnu na okraji obce jeho otec František získal po revoluci. K bývalému statku přistavěl několik garáží, přebudoval chlévy a na starých soustruzíc­h začal vyrábět výfuky. Dodnes se o Hadrávkový­ch žertem traduje, že vyrábějí na starých mašinách díly na staré mašiny – lepší než původní.

Dílna byla tak vyhlášená, že nepotřebov­ala žádnou reklamu. Ostatně rodina na internetov­ých stránkách dokonce varuje, že psát jim e-mailem nemá smysl. Nemají čas ho číst.

Pokračován­í na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia