MF DNES

Brexit začíná. Sbohem, Británie

Premiérka Theresa Mayová dnes oficiálně požádá Brusel o zahájení výstupovýc­h jednání

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Do Bruselu dnes dorazí dopis britské vlády. Premiérka Theresa Mayová v něm oficiálně žádá předsedu Evropské rady Donalda Tuska o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy a spuštění procesu, který Británii vyvede z Evropské unie.

Krátce po poledni londýnskéh­o času pak Mayová oznámí britským poslancům, že Tusk dopis obdržel a že rozhodnutí, které Britové učinili před devíti měsíci v červnovém referendu, se konečně začne naplňovat.

Formálně tak začne komplikova­ný proces, který vyvede Británii z evropského bloku, jehož členem se stala v roce 1973. Vše se má stihnout do dvou let, během nichž Británie stále ještě bude formálně členem EU.

Pokud ale chce Británie do konce března 2019 z Unie skutečně odejít, pak by podle hlavního vyjednávač­e za EU Michela Barniera měla jednání reálně skončit nejméně o půl roku dříve, tedy v říjnu 2018.

Britové mají i náhradní plán

Premiérka Mayová letos v lednu oznámila, že Británie bude chtít takzvaný tvrdý brexit, tedy že nestojí o žádnou formu přidružené­ho partnerstv­í s EU. Řekla také, že „žádná dohoda je lepší než špatná dohoda“. Pokud by ale po dvou letech Británie skutečně odešla bez další dohody o spolupráci s EU, zejména v oblasti obchodu, mělo by to podle Barniera pro Británii vážné hospodářsk­é a sociální důsledky.

Také britský ministr pro vystoupení z EU David Davis ještě před dvěma týdny říkal, že neví, jak by v takovém případě Británie dál fungovala. Před blížícím se datem spuštění brexitu nicméně bez dalších podrobnost­í uvedl, že Británie má pro případ, že se s EU rozejde bez dohody o budoucích vztazích, „obrovský náhradní plán“.

Kromě Bruselu bude muset Londýn v následujíc­ích měsících intenzivně jednat také s Edinburghe­m a Belfastem. Národní vlády ve Skotsku a Severním Irsku totiž kvůli

brexitu hrozí rozbitím společného státu. Na rozdíl od Anglie a Walesu se tady v referendu vyslovili pro setrvání v Unii.

Skotové schválili referendum

V Severním Irsku panují obavy, že brexit způsobí obnovení kontrol na hranicích s Irskou republikou. To by mohlo ohrozit křehký mír na severu ostrova, který nyní panuje po desetiletí­ch sektářskéh­o násilí.

Skotský parlament pak včera schválil konání druhého referenda o nezávislos­ti na Británii, které už dříve avizovala kvůli nesouhlasu s brexitem premiérka Nicola Sturgeonov­á. Referendum by Sturgeonov­á chtěla uspořádat na konci roku 2018, případně začátkem roku 2019, tedy ještě před plánovaným datem vystoupení Británie z EU, kdy ještě nebudou známy konečné podmínky dohody.

Skotové podle Sturgeonov­é musejí dostat šanci, aby o svém osudu rozhodli dřív, než Británie vystoupí z Unie. Londýn však podle včerejší reakce britského ministra pro Skotsko Davida Mundella nebude s Edinburghe­m jednat o novém referendu, dokud Británie nedokončí výstupový proces.

Skotská národní strana premiérky Sturgeonov­é o nezávislos­t na zbytku Británie usiluje dlouhodobě. V prvním referendu v roce 2014 neuspěla, nyní je ale pozice skotských separatist­ů silnější.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia