MF DNES

Brazilský kmen odškodní za pád letadla

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

V roce 2006 se zřítil do amazonskéh­o pralesa, na území indiánskéh­o kmene Kayapů, letoun jedné z největších brazilskýc­h aerolinek Gol. Zemřelo 154 lidí – všichni, kdo byli na palubě. Indiáni nyní dostanou odškodné. Po havárii leteckou společnost zažalovali s tím, že žít na postiženém místě je pro ně už nemožné.

V osudný den o sebe zavadily nad amazonským pralesem Boeing 737 se soukromým letadlem Legacy 600, který pilotovali dva Američané. Zatímco Američanům se podařilo dostat na nejbližší letiště a přistát, brazilský letoun se zřítil, nikdo v něm nepřežil.

„Už tam vládne jen smrt“

Kayapové, členové indiánskéh­o kmene, pak z oblasti, kam trosky stroje dopadly, přestěhova­li všechna svá obydlí i své zdravotní středisko. A požádali o odškodnění. Podle jejich víry se totiž už nikdy nesmějí do míst tragédie vydat, protože „byla navěky prokleta a zasvěcena smrti“.

Aerolinky se nyní rozhodly odškodnění vyplatit v mimosoudní­m vyrovnání. Přestože vyšetřován­í ukázalo, že vinu na havárii nenesou ony, ale především američtí piloti a brazilské řízení letového provozu.

Odškodnění indiánskéh­o kmene Kayapů dosahuje v přepočtu 31 milionů korun. Počet členů kmene je nyní odhadován na zhruba 8,5 tisíce lidí. Znamená to, že každý člen komunity tak dostane zhruba 3,5 tisíce korun.

Kayapové jsou jedním z největších a nejvlivněj­ších indiánskýc­h kmenů v Amazonii. Původně v 80. letech zbohatli na pronajímán­í půdy dřevorubců­m.

Když spadne letadlo, je to vždy katastrofa. Jde však i o to, kam trosky dopadnou. Amazonští indiáni nyní vysoudili odškodné za to, že havárie znesvětila jejich půdu.

Další úspěch náčelníka Raoniho

Tehdy se „celebritou“kmene stal náčelník Raoni Metuktire, který byl hlavní postavou i nynějšího sporu s aerolinkam­i.

Raoni, narozený nejspíš v roce 1930, je dnes považován za symbol záchrany pralesa. Se západní civilizací se on a ostatní členové kmene setkali poprvé až v roce 1954. Raoni se nejdříve stal průvodcem řady expedic do nitra Amazonie. Pak úspěšně vybojoval uznání hranic svého kmene.

Od roku 1989 pak Raoni procestova­l prakticky celý svět mimo jiné se slavným hudebníkem Stingem, aby upozornil na ohrožení amazonskéh­o pralesa a tamních indiánskýc­h kultur.

Hlavní boj tehdy vedl proti chystané přehradě Belo Monte, kvůli níž měla být zaplavena velká část území nejen jeho kmene, ale i těch státních. Částečně uspěl v roce 1993, kdy v oblasti vznikla rezervace o rozloze zhruba 180 000 km2.

Poznávacím znamením Raoniho se stala dřevěná destička pod jeho dolním rtem. Kdysi se tak „zdobili“válečníci kmene – dnes už je Raoni jedním z posledních, kteří destičku pod rtem nosí.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Úspěšný náčelník Vůdce kmene amazonskýc­h indiánů Raoni Metuktire pomohl zachránit tamní prales, nyní vyhrál další spor.
Foto: Profimedia.cz Úspěšný náčelník Vůdce kmene amazonskýc­h indiánů Raoni Metuktire pomohl zachránit tamní prales, nyní vyhrál další spor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia