MF DNES

Co bude následovat po spuštění brexitu

-

Výběr možných kroků, které budou následovat poté, co dnes Británie oficiálně oznámí Bruselu úmysl odejít z Evropské unie:

Časový harmonogra­m

Mimořádný summit prezidentů a premiérů EU svolal předseda Evropské rady Donald Tusk na 29. dubna. Poté Evropská komise okamžitě vypracuje doporučení k jednání. Vznikne tak právně závazný mandát, který opět potvrdí členské země.

V květnu by měl být v Británii zahájen proces vedoucí ke zrušení zákona o přistoupen­í Británie do EU z roku 1972. Zrušení ale začne platit až odchodem z EU. Vláda také postupně převezme veškeré zákony pramenící z členství v EU do britského právního řádu. Teprve postupně je bude revidovat a ty nepotřebné rušit.

Vyjednáván­í o odchodu může být nejdéle dvouleté. Prodloužen­í termínu je možné, pokud to schválí všechny zbývající státy EU.

Ratifikace

Ze strany EU musí dohodu o vystoupení schválit Evropský parlament a Evropská rada, již bez Británie. Dohoda bude předložena ke schválení i britskému parlamentu.

Další postup

EU musí dojednat s Británií novou dohodu o vzájemných vztazích. Podle expertů na Unii by se ještě mohl souběžně dojednávat ještě dokument, který by měl řešit přechodné uspořádání do doby, než bude možné plně aplikovat novou dohodu o vzájemných vztazích.

Možné komplikace

Skotský parlament vyslovil souhlas s vypsáním nového referenda o nezávislos­ti na Británii, aby Skotsko mohlo v EU setrvat. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia