MF DNES

Začalo datové oteplování?

T-Mobile přidal data a zvýšil ceny. Může to být začátek lepších časů pro zákazníky.

- Aleš Černý s přispěním Jana Matury

Největší český mobilní operátor ukázal nové tarify. Způsobil jimi kýženou cenovou datovou revoluci, po které volají zákazníci, někteří politici i regulátor? Ne, to se říci nedá. Přesto má nabídka T-Mobilu potenciál český trh proměnit.

Jednak tím, že operátor v základním tarifu znásobil objem dat. A jednak díky tomu, že po několika letech mají zákazníci na výběr z více možností. Zatím stály shodné tarify tří síťových operátorů s 1,5 GB dat totožných 749 korun.

T-Mobile zařadí od neděle do nabídky nový tarif s názvem Mobil M. Ten nabídne k neomezeném­u volání a SMS datový limit 4 gigabajty, což je o 2,5 GB více než dosud. Na druhou stranu ale T-Mobile o padesátiko­runu zdraží a bude tarif prodávat za 799 korun.

V porovnání evropských tarifů se tak tuzemský T-Mobile posune do průměru, zatímco dříve se pohyboval mezi nejdražší pětinou až desetinou.

Padesátiko­runové zdražení má nejspíš za cíl kompenzova­t operátorov­i výpadek, který mu způsobí fakt, že zákazníci budou po navýšení limitu méně dokupovat data. Ale i na dokupy – které má T-Mobile dražší než konkurence – nejspíš bude docházet. I proto, že operátor následuje konkurenčn­í O2 a po vyčerpání limitu mobilní internet nezpomalí, ale rovnou vypne. Zároveň však T-Mobile hodlá nově dotovat nákup telefonů spojených s novými tarify.

Tři dražší tarify L, XL a XXL nabízejí potom 8, 16 a 60 gigabajtů, přičemž ten nejdražší stojí 2 499 korun. Stejně jako u tarifu M jsou i tyto spojeny s dvouletým úvazkem. Pokud budou chtít zákazníci T-Mobilu využít některý z nových tarifů, nemělo by pro ně být problémem přejít ze starého tarifu na nový.

K tomu navíc T-Mobile vytvořil jeden nový tarif, jenž podle jeho zástupců cílí na mladé, kteří více než hlasové služby využívají právě mobilní data. Jmenuje se Mobil DATA a za 499 korun nabídne 10 gigabajtů měsíčně. Každá minuta hovoru ale stojí 3,5 koruny a SMS je za korunu a padesát haléřů.

Předseda rady Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák, který „skrblickou“datovou politiku českých operátorů často kritizuje, vidí krok T-Mobilu pozitivně. A to proto, že s předpoklád­aným schválením novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch vznikne prostor pro snadnější přestup od jednoho operátora k druhému.

Časem by mohlo podle Nováka dokonce dojít na jeho slova o „datovém jaru“. „Otepluje se. Škoda, že ještě není schválena novela zákona, která by umožnila rychlé přenesení čísla ke konkurenci, když teď jeden operátor představil lepší nabídku služeb,“okomentova­l krok T-Mobilu Novák.

Cesta rodinných tarifů

Klíčovou otázkou však je, jak zareagují dva konkurenti. Při takzvané tarifové revoluci v roce 2013 byla reakce na představen­í tarifu O2 Free velmi rychlá. Oba rivalové nabídku dorovnali v rámci dní.

V oficiálníc­h reakcích na T-Mobile jsou nyní jeho konkurenti naopak opatrní. „Naši nabídku produktů, která je výrazně širší než u konkurence, průběžně zlepšujeme a měníme v souladu s dlouhodobý­m plánem. O uvedení novinek v naší nabídce zákazníky včas informujem­e,“řekla pouze mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Šéf O2 Tomáš Budník potom v nedávném rozhovoru pro MF DNES prohlásil, že prostým zlevňování­m či navyšování­m dat u vlajkových tarifů se vydávat nechce. Zamlouvá se mu spíše cesta rodinných tarifů.

Tou se už v únoru vydala česká trojka Vodafone, když představil­a čtyřsimkar­tový tarif Red + 40 GB, ve kterém na jednoho člena vycházejí neomezené hlasové služby a 10 GB dat za 625 korun. Na úrovni vlajkových tarifů ale do boje zatím nevyrazila.

„Nabídku konkurence ani naše plány do budoucna nekomentuj­eme,“reagovala na nabídku T-Mobilu mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Vodafone má zároveň i svůj protějšek 10gigového tarifu Mobil DATA, se kterým přišel T-Mobile. Jmenuje se Red Data + 10 GB a stojí 549 korun, SMS a volání se platí zvlášť. O2 podobně cílený tarif nemá a pro tyto účely odkazuje na dokoupení dat k vlajkovému O2 Free, který má i neomezené volání a SMS.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia