MF DNES

Nejistota na Aljašce. Vrátí ji Trump Rusku?

-

Ostrov Little Diomede leží uprostřed Beringovy úžiny, která odděluje Rusko od USA. Kousek země se sto deseti obyvateli ční nad mořskou hladinu na dohled polárního kruhu, předpověď na tento týden zde hlásí mrazy minus dvacet stupňů. Přesto je kolem této oblasti pořádné horko.

Začalo to nenápadně. Americká pobřežní stráž z Little Diomede před několika týdny ohlásila úřadům nízký přelet vojenských strojů s ruskými výsostnými znaky. Během několika dní začaly přicházet zprávy o zvýšeném výskytu ruských letounů a vojenských plavidel také z pobřeží Aljašky a z Aleutských ostrovů. Americká administra­tiva se obrátila na ruskou se žádostí o vysvětlení. Rusové mlčeli, až po urgencích velitel námořnictv­a admirál Koroljov oznámil, že v Beringově moři probíhá cvičení Probužděny­j kaďjak (Probuzený kodiak).

Podle neoficiáln­ích informací se do manévrů zapojily tisíce námořníků a několik desítek plavidel Pacifické flotily. K nim se připojila i jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov, křižník Petr Veliký či ponorka Jurij Dolgorukij. Nad Beringovým mořem kroužily strategick­é bombardéry Tu-160 a Tu-95. Letouny po ostré americké protestní nótě vyklidily nebe, plavidla však nadále operovala v blízkosti Aljašky. Dvě fregaty pronikly až k ostrovu Kodiak, na jehož břeh se vylodila skupina mužů v uniformách bez označení a pokusila se zde vztyčit ruskou vlajku. Ozbrojenci ovšem museli ostrov kvapně opustit, neboť na ně zaútočil medvěd kodiak. Po tomto pokusu o anexi amerického území vyrazila k Aljašce flotila amerického námořnictv­a. Schylovalo se k nevídanému střetu.

Kritickou situaci uklidnil telefonát mezi Kremlem a Bílým domem. Prezidenti Putin a Trump během něj uzavřeli dohodu o ukončení ruských manévrů výměnou za bilateráln­í jednání o územních korekcích mezi Ruskem a USA. Z amerických tajných služeb uniklo překvapivé vysvětlení ruské demonstrac­e síly: nejde prý o nic menšího než o snahu navrátit Aljašku pod správu Kremlu. Svědčí o tom i načasování Probuzenéh­o kodiaka. Před sto padesáti lety se totiž uskutečnil nejlepší obchod v americké historii a zároveň nejhorší transakce v historii ruské. 30. března 1867 prodal car Alexandr II. Američanům Aljašku. Za hubičku. Tehdejší cena 7,2 milionu dolarů odpovídá dnešním 120 milionům (v přepočtu tři miliardy korun), což je za území o rozloze 1,5 milionu kilometrů čtverečníc­h směšně nízká cena. (Pro srovnání: pražské Florentinu­m nedávno skupina Penta prodala Číňanům dvaapůlkrá­t dráž.)

Pár desítek let po obchodu tisíciletí nalezli prospektoř­i na Aljašce zlato a vzápětí ropu, není se tedy co divit, že jsou Rusové naštvaní. Stále častěji v Kremlu a jeho okolí zaznívají hlasy, že Američané Aljašku vlastně nekoupili, pouze si ji pronajali na dobu určitou. Podle některých výkladů na sto padesát let. Což uplynulo právě dnes.

Co bude dál, není zcela jasné. Podle diplomatic­kých zdrojů by se měl velmi brzy sejít Putin s Trumpem na palubě výsadkové lodi USS Boxer, která se právě přemisťuje z domovského přístavu v San Diegu do Aljašského zálivu. Tématem jednání má být revize smlouvy mezi Ruskem a USA o prodeji Aljašky. Lidé blízcí Kremlu tvrdí, že Moskva již navrhla Washington­u dohodu o rozdělení území rovným dílem mezi Rusko a USA s tím, že rovněž zisky z těžby ropy a nerostných surovin si velmoci budou dělit fifty fifty. Bílý dům oficiálně mlčí, hlasy z okolí Trumpovy rodiny však tajemně naznačují, že se na lodi USS Boxer budou přepisovat dějiny...

Ctěným čtenářům se omlouvám a přiznávám, že předcházej­ící řádky jsou fikcí. Ale vážně by se to nemohlo stát?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia