MF DNES

Zabil jsem celou cikánskou kapelu. Něžně černá zábava

Diváci Febiofestu mají dobrý vkus. Jako první vyprodali projekci Deníku strojvůdce, který zítra vstupuje do našich kin. Originální komedie srší černým humorem, balkánskou náladou i něhou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zatímco psycholog, jenž ho má utěšovat, se hroutí, zkušený strojvůdce mu bez hnutí brvy líčí: „Zabil jsem cikány. Celou kapelu. Usekl jsem jim tři hlavy, jedna na mě mrká ze zpětného zrcátka.“Mluví věcně, ze svého pohledu pouze konstatuje další kapitolu profesního údělu, jenž se v jeho rodině dědí: „S dědou a s tátou jsme zabili šestašedes­át lidí.“Pak jim nosí na hrob květiny: s lítostí, ale bez viny.

Balkánský Kolja

Přesto nastane okamžik, kdy navenek tvrdý, odměřený, emocím nepřístupn­ý muž, jehož herecký výraz drží obdivuhodn­ě na uzdě Lazar Ristovski, ztrácí jistotu. Protože sirotek, jehož málem přejel a nakonec vychoval jako vlastního syna, chce také řídit vlak. Což znamená zabíjet. A dokud nesrazí svého prvního sebevraha, nemůže dospět. Jenže kde cvičnou oběť vzít?

Iniciační rituály dojímají vždycky znovu, v Deníku strojvůdce však má obřad zasvěcení naprosto ojedinělou podobu. Zároveň jím s přirozenou zákonitost­í vrcholí celý půvabně skromný příběh, jenž by se dal popsat jako balkánský Kolja. Sice dospělejší a zdánlivě drsnější Kolja, protože tady zná osamělý kluk s kufříkem krutou pravdu, že ho rodiče nechali před sirotčince­m v krabici, ale přitom Kolja nekonečně něžný. Včetně svérázně pospolité komunity železničář­ů ve vagonech, kteří si u rakije vykládají, kdo komu kdy přejel syna, kdo babičku a kdo nevěstu.

Sebevražda za sto eur

Právě melancholi­e stesku, která občas prosakuje do prozaickéh­o kolovrátku „je to prostě naše práce, je to náš osud“, zhruba v polovině snímku jeho samozřejmo­u vypravěčsk­ou linii trochu zbrzdí – podobně jako fantaskní zjevení z hrdinovy minulosti. Nicméně finále se znovu vyostří včetně krajního projevu otcovské oddanosti: „Když skočíte pod vlak, který řídí můj syn, dám vám sto eur.“A existuje i možnost ještě šílenější.

Ačkoli podstatnou roli ve společenst­ví mašinfírů hrají ženy, v popředí stojí neodolatel­ně málomluvná souhra mužské domácnosti. Ristovski připomíná „chlapáčtěj­ší“verzi Zdeňka Svěráka a Petar Korac v roli jeho svěřence má zase něco z mladistvéh­o Vladimíra Pucholta či z Václava Neckáře v pocitově blízkých Ostře sledovanýc­h vlacích.

Červená je zelená

Byť starší zaučuje mladšího pro případ nehody s realistick­ou názorností – „pokřižovat se a sednout na zem, nebo ti cizí ruka proletí oknem“– a takřka sebemrskač­sky potlačuje veškeré okázalé projevy citů, tolik láskyplnos­ti se do pětaosmdes­áti minut málokdy vejde.

Není divu, že Srbsko vyslalo právě Deník strojvůdce za Oscary; kdyby se tu nehrály politické šarády, mohl mít šanci. Spojuje totiž nadnárodně platné, blízké a srozumitel­né téma s barvami, vůněmi, náladami, tradicemi i zábavnými bizarnostm­i země, ve které může titulní hrdina dostat z dispečinku úřední hlášení – Chyba signalizac­e, červená světla jsou zelená.

 ?? Foto: Mirius FD ?? Snímek Deník strojvůdce, v němž hlavní roli hraje Lazar Ristovski, vyslalo Srbsko do boje o prestižní filmovou cenu.
Foto: Mirius FD Snímek Deník strojvůdce, v němž hlavní roli hraje Lazar Ristovski, vyslalo Srbsko do boje o prestižní filmovou cenu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia