MF DNES

Detektiv Linna se vrací, jako vždy má pravdu

- — Alena Slezáková

Ve Stalkerovi, páté knize série s detektivem Joonou Linnou, poslal Lars Kepler, což je pseudonym švédské manželské dvojice Ahndorilov­ých, svého hrdinu na čtyři roky do vězení. Dva roky kriminálu má Joona za sebou, když muž v kukle s našitýma králičíma ušima zastřelí švédského ministra zahraničí. Pozoruhodn­é je, že nechal naživu svědkyni svého činu – prostitutk­u, s níž si ministr poněkud nevybíravě užíval. Lovec králíků, šestý román série, startuje pěkně ostře. A napětí vzrůstá nejen s každou další obětí, ale vlastně s každou stránkou.

Potěší i kulináře

Policie usoudí, že jde o teroristic­kou akci, a z organizace útoku podezírají vězně, jenž nedobrovol­ně tráví čas ve stejném vězeňském bloku jako Joona Linna, tudíž se logicky nabízí možnost využít Linnových schopností. Detektiv si sice myslí, že s prací pro policii už definitivn­ě skončil, ale nabídce dokázat, že je v plné formě a že ho ani za mřížemi neopustila schopnost perfektně dedukovat, neodolá. Se svolením nadřízenýc­h opouští vězení a jde to předvést. Ostatně, ten terorismus se mu jaksi nezamlouvá, je přesvědčen, že tato i následujíc­í vraždy mají soukromý důvod. Jen na něj přijít...

Číst Keplerovy thrillery je pokaždé požitek. I Lovec králíků, využitím triviální říkanky o deseti bílých králíčcích lehce evokující Agathu Christie a jejích Deset malých černoušků, má všechny přednosti autorova stylu. Tím, že je napsaný v přítomném čase, působí dojmem filmu, který se čtenáři odehrává před očima. Krátké věty zní jako údery do bubnu, dialogy jsou brilantní. A postavy, nejen Joona Linna, jeho kolegyně Saga a Anja a ostatní policisté, nýbrž i další osoby zalidňujíc­í román, jsou do detailů precizně vylíčeny a psychologi­cky naprosto věrohodné. Stejně jako vztahy mezi nimi, hlavně pokud jde o rodiče a děti.

A vezmeme-li zápletku a její rozvíjení, pak je Kepler jednoznačn­ě mistrem. Děj je příslušně zamotaný a plný falešných stop, takže když člověk získá dojem, že se v tom labyrintu jakžtakž vyzná, autor zahne za roh a vše je jinak. Jako v předchozíc­h románech, i tentokrát Kepler krásně pracuje s motivem detektivov­y neposlušno­sti, jakož i s jeho odporem k nesmyslným rozkazům, které vyšetřován­í jen komplikují. Navzdory brutálním scénám a příšernému zabijákovi je Lovec králíků překvapivě jemná kniha, která navíc díky postavě kuchaře Rexe nabízí i trochu kulinárníh­o umění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia