MF DNES

Radním Prahy 12 zůstal proti vůli vlastní strany

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Zatímco vy jste schopni představit si v mysli jednoduchý obrázek, autista potřebuje na jeho sestavení přesné souřadnice a údaje. Jindy mu nedojde, že zvonící telefon se má zvednout. Nebo také ne. Každý člověk s poruchou autistické­ho spektra (PAS) je totiž jiný, stejně jako je jiný každý „zdravý“člověk. A stejně jako každý jiný člověk může být v životě úspěšný, potřebuje jen trochu pochopení.

Právě to je poselství nedělního Světového dne porozumění autismu – nedívat se na autisty jako na jednolitou masu se stejnou diagnózou, ale vnímat je jako individual­ity. A nepoužívat slovo autista jako nadávku. „Autismus není volba a já jsem zastáncem toho, že by se nemělo říkat autista. Je to člověk nebo dítě, které má PAS,“podotýká psycholožk­a Veronika Šporclová, která se autistům věnuje v Národním ústavu pro autismus (NAUTIS) a učí na Univerzitě Karlově.

Akce ke Světovému dni budou probíhat už od soboty do konce dubna. Metropole díky němu zmodrá – projde jí třeba průvod, který na Vítkově vypustí do nebe modré balonky, v oknech některých Pražanů se rozsvítí modré žárovky a do modrého hávu se možná v neděli obleče i Strahovský klášter. „Druhou možností je kostel Nejsvětějš­ího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad,“uvedla Jana Sirotková z NAUTIS, který akce pořádá.

Modrá coby symbol komunikace a sebevyjádř­ení je barvou autistů, protože především s těmito dovednostm­i mívají lidé s autismem největší potíže a často kvůli tomu mohou působit nevychovan­ě nebo jako provokatéř­i. Kvůli odlišně vyvinutému mozku se totiž chovají a myslí jinak než jejich okolí. „Co my řešíme intuitivně, na to lidé s autismem potřebují logické algoritmy,“ říká Šporclová, která se autistům a jejich rodinám věnuje třináct let. Vysvětluje, že škála pacientů se pohybuje od těch, kteří nedokážou žít bez pomoci, až po ty, kteří o své poruše třeba ani netuší. Více je autistů mezi chlapci, ale i o tom experti nyní diskutují.

„Dívky jsou sociálně zdatnější, komunikati­vnější a emočnější. Více se snaží zapojit do společnost­i a své obtíže maskují. Což neznamená, že neprožívaj­í stejnou nejistotu jako chlapci. Častější jsou u nich poruchy příjmu potravy, deprese a úzkosti, které se však projeví až později, kdy už ten tlak nejsou schopny zvládnout,“pokračuje Šporclová. Zjištění, že dítě má PAS, bývá pro rodiče těžké. Často však cítí i úlevu, protože konečně vědí, že jako rodiče neselhali.

Ročně se v České republice narodí asi pět set dětí s PAS a celkem se s diagnózou potýká sto až dvě stě tisíc Čechů. Mnozí z nich na pravou příčinu toho, proč lidem a věcem kolem sebe nerozumějí, přijdou až v dospělosti po mnoha letech léčení mentální retardace či schizofren­ie. 12. dubna od 11.00, Forum Karlín ● 23. dubna od 13.00, začátek na Pražačce

Nebo poté, co je coby podivína k odborníkov­i poslala manželka. „Denně se nám hlásí jeden až dva klienti do pořadníku a za rok máme přes stovku dospělých. To kdysi nebývalo,“upozorňuje Šporclová.

Přibývá i dětí s autismem. Vliv podle ní kromě genetiky může mít i lepší péče o předčasně narozené děti, vyšší věk rodičů či pesticidy v přírodě, ale hlavně to, že se díky moderní medicíně podchytí i mírnější symptomy autismu. Pediatři by proto zhruba dvouletým dětem při podezření na PAS měli provést screening a neříct rovnou, že „z toho dítě vyroste“. Praha by mohla mít nový Metropolit­ní plán do roku 2023. Vedení města by mohlo do 14 dnů projednat harmonogra­m jeho tvorby, uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Strana zelených). Metropolit­ní plán připravuje město již několik let a vytváří jej Institut plánování a rozvoje (IPR). Současný plán přestane platit v roce 2020. Podle plánu se řídí veškerá výstavba v Praze. „Pokud návrh předá IPR ještě letos ke společnému projednání, pak by se tento termín měl stihnout,“řekla Kolínská. (ČTK) Radním pro kulturu Prahy 12 zůstává Ivan Jurka. Jeho odvolání na včerejším jednání zastupitel­stva navrhla Změna pro Prahu 12, která ho dříve nominovala. Většina zastupitel­ů ale byla proti jeho odvolání. Jurka tvrdí, že za pokusem o jeho odvolání jsou politické i osobní spory uvnitř strany. Z klubu jejích zastupitel­ů proto vystoupil. Podle předsedy zastupitel­ského klubu Změny pro Prahu 12 Zbyňka Boublíka byl vstup Jurky do rady chybou. Podle bývalé starostky Daniely Rázkové (Změna pro Prahu 12) Jurka nedodržuje program strany. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Světový den porozumění autismu se roku 2014 slavil i v základní škole v Jílovém u Prahy.
Foto: MAFRA Světový den porozumění autismu se roku 2014 slavil i v základní škole v Jílovém u Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia