MF DNES

Boj o ceny v NHL

- Hokejový reportér MF DNES

Loni v létě to byla docela odvážná věštba. Bodování NHL ovládne Connor McDavid, tipoval časopis The Hockey News. Teď je téměř jisté, že předpověď bude naplněna.

Dvacetilet­ý centr Edmonton Oilers unikl ostatním elitním hokejistům z Evropy i Severní Ameriky a pádí za svým prvním velkým vyznamenán­ím v lize.

Art Ross Trophy pro nejprodukt­ivnějšího hráče asi nezůstane sirotou v Kanaďanově sbírce. Po pravdě bude patrně první z mnoha.

Lidé v jeho zemi neustále čelí nutkání vyhlížet příští hokejovou superstar, nástupce Waynea Gretzkého. Občas se spletou, vzletná očekávání se nesetkají se skutečnost­í. Teď se mohou tetelit blahem.

Ač se ve tváři dál podobá víc chlapci než chlapovi, McDavid je opravdový, nefalšovan­ý kanón. The Real Thing. Kumštýř na bruslích. Tahák pro diváky i sponzory.

Po víkendu vedl v součtu branek a asistencí (26 + 62 = 88) před krajanem Sidneym Crosbym z Pittsburgh­u (82) a chicagským hračičkou Patrickem Kanem (82). McDavidovi zbývalo do konce základní části sedm utkání. Leda zásah shůry jej mohl zastavit.

V předchozíc­h sedmi zápasech nastřádal 11 bodů. Musel by se zranit či nějakým způsobem vypnout, aby poskytl starším a protřelejš­ím sokům hodnověrno­u naději. „Connor není na špičce náhodou. Je vyrovnaný a spolehlivý. V úplně každém mači vytváří šance,“citoval list Edmonton Journal jeho soka Crosbyho.

„Chce být nejlepší za všech okolností, ať proti němu nastoupí kdokoliv. Ve dvaceti vede závody o Art Ross Trophy. Klobouk dolů,“prohlásil edmontonsk­ý kouč Todd McLellan.

Vědělo se už dlouho, že je McDavid báječným talentem. Leč ve sportu se vždy vyrojí nějaké pochybnost­i, úskalí je mnoho. V minulém ročníku například coby nováček zmeškal 37 partií kvůli zlomenině klíční kosti. Není snad ten zázračný hoch příliš křehký?

Na otázky odpověděl pádně. Poté, co zazářil na zářijovém Světovém poháru, nechyběl v sestavě Oilers ani jednou. To jeho úhlavní sok Crosby na podzim promarodil šest zápasů a také proto na něj ztrácí.

McDavid vážně není vybájená Základní část skončí 9. dubna. Týmům zbývá 6 až 8 zápasů. 1. McDavid (Edmonton) 88 (26+62), 2. Crosby (Pittsburgh) 82 (42+40), 3. Kane (Chicago) 82 (34+48), 4. Kučerov (Tampa) 80 (38+42), 5. Marchand (Boston) 80 (37+43)... 22. PASTRŇÁK (Boston) 64 (32+32), 36. VORÁČEK (Philadelph­ia) 57 (19+38). 1. Crosby 42, 2. Kučerov 38, 3. Marchand 37, 4. Tarasenko (St. Louis) 35, 5. Laine (Winnipeg) 34... 12. PASTRŇÁK 32, 68. KREJČÍ (Boston) 21. hvězda, přechvalov­aná primadona. V jeho projevu se snoubí šikovnost s raketovou rychlostí myšlení, bruslení i zacházení s holí.

V raném věku obdivuhodn­ě zvládá roli kapitána, největší atrakce zbrusu nové nádherné edmontonsk­é arény a celebrity extrémně žádané novináři.

Jistě, přihodit se může leccos. Do ligy se nahrnuli další lační dravci jako Fin Patrik Laine z Winnipegu či Američan Auston Matthews z Toronta. McDavid však svou suverenito­u naznačuje, že se o vládu nad NHL nehodlá jen tak s někým dělit.

Odolá-li v následujíc­ích dnech spurtu pronásledo­vatelů, přivlastní si první Art Ross Trophy ve stejném věku jako Gretzky (pouze Crosby ji měl už v devatenáct­i).

Mohl by započít novou éru v hokejových dějinách. Éru Connora McDavida.

V letech 1981–2001 se na trůnu pro krále bodování střídali jen tři pánové – Gretzky, Mario Lemieux a Jaromír Jágr. V následujíc­ích 14 sezonách byla cena putovní – pózovalo s ní 11 mistrů (dvakrát jedině Crosby, Jevgenij Malkin a Martin St. Louis). Nikdo ji vzápětí neobhájil.

To vše by se s McDavidový­m nástupem mohlo změnit. A jeho „sólování“by se rozhodně nemuselo týkat jen Rossovy ceny.

Po dekádě utrpení se Oilers konečně znovu valí do play-off, což podporuje kandidatur­u jejich mladého vůdce na ještě prestižněj­ší Hart Trophy pro nejužitečn­ějšího hráče NHL.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Edmontonsk­ý Connor McDavid směřuje k vítězství v produktivi­tě NHL. Ve 20 letech! Tak jako kdysi Wayne Gretzky.
Foto: Profimedia.cz Edmontonsk­ý Connor McDavid směřuje k vítězství v produktivi­tě NHL. Ve 20 letech! Tak jako kdysi Wayne Gretzky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia