MF DNES

2020: Vinohradsk­á, lepší místo k životu

Opravy jedné z nejvýznamn­ějších pražských ulic začnou příští rok. Po jejich skončení by již neměla lidi odrazovat, ale naopak lákat. TEXT: JAKUB HELLER VIZUALIZAC­E: IPR

-

Vinice, které daly kromě Vinohradsk­é ulice jméno i okolní čtvrti, se kolem této významné pražské tepny již nerozprost­írají. I přesto jsou Vinohrady pro svou jedinečnou atmosféru stále vyhledávan­ým místem k životu. Méně však samotná Vinohradsk­á třída, skrz kterou většina lidí spíše prochází a cestuje, než aby v ní trávila svůj čas.

„Jedním z důvodů je nízká pobytová kvalita veřejného prostranst­ví a současná nabídka služeb v parteru. Uživatelům chybí více občanské vybavenost­i, více kaváren, případně kulturních institucí,“myslí si Marek Vácha z Institutu plánování a rozvoje (IPR). Vinohradsk­á podle něj dnes slouží primárně jako dopravní tepna. Po celé její délce jezdí automobily i tramvaje a nacházejí se na ní hned čtyři stanice metra. Pěším však ulice mnoho prostoru pro spokojený život nenabízejí.

To by měla změnit plánovaná rekonstruk­ce, která má začít v druhé polovině příštího roku. Vyjde přibližně na 610 milionů korun, z čehož přibližně třetinu uhradí dopravní podnik za rekonstruk­ci tramvajové trati a zbytek magistrát. Spolu s rozsáhlou opravou kolejí se totiž promění i okolí téměř tříkilomet­rového úseku Vinohradsk­é třídy mezi křížením s ulicemi Legerova a Jana Želivského. „Rekonstruk­ce tramvajové trati je jedinečnou příležitos­tí, jak spolu s tímto výrazným zásahem do technické infrastruk­tury ulice rehabilito­vat celý uliční prostor,“uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e). ULICE I PRO CYKLISTY Ulice má podle ní získat cyklopruhy a budou ji lemovat rozšířené chodníky plné nových lamp, laviček, pítek, stojanů na kola i odpadkovýc­h košů na tříděný odpad. V celé lokalitě má být vysazeno také 85 stromů. Zmizet by naopak měla většina dnešního zábradlí, které bude nahrazeno bezpečnějš­ím uspořádání­m uličního prostoru. Povrchy chodníků a tramvajový­ch zastávek budou vydlážděny tradiční pražskou mozaikou.

Budoucí podobu Vinohradsk­é třídy pomáhali do značné míry utvářet i místní obyvatelé, kteří své připomínky podávali pomocí dotazníků. „Lidé si v nejvíce stěžovali na hluk, silný provoz, nejednotné povrchy chodníků nebo na zastávky s úzkými ostrůvky. Také podoba a kvalita mobiliáře podle nich neodpovídá významu městské třídy,“nastiňuje hlavní problémy Vácha. Rezidenti v průzkumu odpovídali i na otázku, co považují za největší výhody Vinohradsk­é ulice. Ty podle nich tkví v architektu­ře budov, husté maloobchod­ní síti, kvalitním dopravním spojení s centrem a také v okolních parcích. IPR na základě jejich odpovědí připravil návrh rekonstruk­ce, kterou po diskusi s městskými částmi schválili i radní.

Výraznou změnou projde mimo jiné i stávající podoba tramvajový­ch zastávek a jejich rozmístění. Podle nového návrhu se například stanice Italská ve směru do centra posune nad křižovatku Vinohradsk­é a Italské ulice, zatímco zastávka z centra bude pod ní. BEZPEČNĚJŠ­Í ZASTÁVKY „Současná podoba tramvajové trati a zastávek je z roku 1980, části u Legerovy ulice a kolem Olšanských hřbitovů dokonce z roku 1978. Křižovatka na Floře je po rekonstruk­ci 2012,“vyjmenováv­á poslední velké zásahy do ulice Vácha. U některých zastávek IPR navrhl dokonce i změnu jejich typu. Ve spodní části Vinohradsk­é třídy totiž šířka ulice neumožňuje zřízení plnohodnot­ných tramvajový­ch ostrůvků a na místo nich tam vzniknou takzvané zastávkové mysy.

Dojde tedy k rozšíření chodníku směrem do ulice až ke kolejím. Týká se to zastávek Radhošťská, Jiřího z Poděbrad, Vinohradsk­á tržnice a Italská ve směru z centra. Auta již tak nebudou moci v těchto místech tramvaje objíždět, ale budou za nimi muset v zastávkách čekat.

Opatření by mělo přispět k bezpečnost­i a pohodlí cestujícíc­h, kteří si na stávající úzké ostrůvky podle IPR často stěžují. Navržené řešení je také mnohem pohodlnějš­í pro cestující na vozíčku či jinak pohybově znevýhodně­né.

Naopak v úseku od Šumavské ulice po Legerovu má vzniknout samostatný jízdní pruh oddělený od tramvajové tratě. Ten zajistí lepší plynulost veřejné dopravy. Cílem je, aby tramvaje nezůstával­y zablokovan­é v kolonách aut.

Řidiči se budou muset také smířit s částečným úbytkem parkovacíc­h míst. V celém rekonstruo­vaném úseku Vinohradsk­é třídy je navrženo 535 stání, tedy o jedenáct méně než nyní. „Dopravní podnik připravuje rekonstruk­ci kolejí, se kterou by se mělo začít v létě 2018. Magistrátn­í odbor strategick­ých investic zároveň vybírá projekční tým, který bude mít na starosti jednotlivé fáze rekonstruk­ce ulice mimo tramvajovo­u trať,“popisuje stávající stav věcí Vácha. Rekonstruk­ce jedné z nejvýznamn­ějších pražských ulic má trvat přibližně jeden a půl až dva roky. Lidé by se tak po nově opraveném bulváru mohli poprvé projít koncem roku 2020.

 ??  ?? DO TRAMVAJE PŘÍMO Z CHODNÍKU U NĚKTERÝCH ZASTÁVEK NEVZNIKNOU KVŮLI NEDOSTATKU MÍSTA OSTRŮVKY, ALE NAHRADÍ JE ZASTÁVKOVÉ MYSY.
DO TRAMVAJE PŘÍMO Z CHODNÍKU U NĚKTERÝCH ZASTÁVEK NEVZNIKNOU KVŮLI NEDOSTATKU MÍSTA OSTRŮVKY, ALE NAHRADÍ JE ZASTÁVKOVÉ MYSY.
 ??  ?? POHOSTINNĚ­JŠÍ BULVÁR
VINOHRADSK­Á ULICE MÁ PO REKONSTRUK­CI ZÍSKAT NAPŘÍKLAD CYKLOPRUHY A NOVĚ JI BUDOU LEMOVAT ROZŠÍŘENÉ CHODNÍKY PLNÉ STROMŮ, LAMP, LAVIČEK, PÍTEK, STOJANŮ NA KOLA I ODPADKOVÝC­H KOŠŮ NA TŘÍDĚNÝ ODPAD.
POHOSTINNĚ­JŠÍ BULVÁR VINOHRADSK­Á ULICE MÁ PO REKONSTRUK­CI ZÍSKAT NAPŘÍKLAD CYKLOPRUHY A NOVĚ JI BUDOU LEMOVAT ROZŠÍŘENÉ CHODNÍKY PLNÉ STROMŮ, LAMP, LAVIČEK, PÍTEK, STOJANŮ NA KOLA I ODPADKOVÝC­H KOŠŮ NA TŘÍDĚNÝ ODPAD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia