MF DNES

Má učitelka mýt nahé děti? Jistě, rozhodl soud

- — Petra Klimková

Učitelka Vanda Fabianová, která loni musela odejít ze školy v Tršicích na Olomoucku s nálepkou, že sexuálně zneužila prvňáčky, vyhrála soudní spor o neplatnost její výpovědi. Způsob, jakým kontrolova­la hygienu žáků na škole v přírodě a za který dostala vyhazov, byl podle soudkyně Jaroslavy Jechové zodpovědný přístup. Škola si vzala lhůtu na odvolání. „Jednala pouze s cílem zajistit řádnou osobní hygienu svěřených dětí během jejich pobytu na škole v přírodě,“uvedla o Fabianové Jechová. Své rozhodnutí opřela mimo jiné o fakt, že žádný právní předpis neupravuje, jak mají učitelé na pobytových akcích na mytí žáků dohlížet. „Způsob kontroly byl tedy zcela na úvaze třídní učitelky,“podotkla soudkyně.

Fabianová popsala, že dětem vždy pomohla nastavit teplotu vody, umýt záda, podkolenní jamky a prsty u nohou, zbytek těla si myly samy. Chlapcům učitelka ovšem připomněla, aby si přetáhli předkožku penisu. Podle ředitele školy Jaromíra Vachutky tak byli vystaveni nepatřičné­mu chování a zneužívání. Soudkyně si to nemyslí: „O skutečnost­i, že šlo o běžný úkon, svědčí i to, že tomu chlapci nevěnovali žádnou pozornost a rodičům se o tom vůbec nezmínili.“

Ředitel Vachutka neskrýval rozčarován­í. „Rozsudek mě zklamal jako ředitele, stejně jako zákonného zástupce dvou dětí. Zvážíme proto možnost se odvolat,“konstatova­l.

Fabianová nyní učí ve škole v sousedních Doloplazec­h, kam za ní dojíždějí také její tršičtí žáci. Kantorka i děti se chtějí do Tršic vrátit. Fabianová zvažuje, že se na soud obrátí ještě jednou, tentokrát se žalobou na poškození dobrého jména.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia