MF DNES

Značky na auta obchází Velký bratr

SPM přebírá výrobu značek a vidí v nich nový potenciál.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Pokud jste v minulosti četli o stamiliono­vých ziscích společnost­i Hicon z výroby plechových registračn­ích značek pro stát, bude pro vás pohled do nové výrobny značek ve Štětí překvapení­m. Samotná produkce s lisem na plech tam zabírá plochu o velikosti menšího bytu.

Po patnáctile­tém monopolu Hiconu se výroba značek přestěhova­la z Brna do Štětí. Ve svém areálu je vyrábí společnost SPM – Security Paper Mill patřící do skupiny Delta Capital investora Michaela Brody. Mezi firmy zaměřené na informační technologi­e či zdravotnic­tví však podnik založený na prostém lisu s raznicemi na první pohled příliš nezapadá.

„Plechové značky bereme jako produkt s velkým potenciále­m pro IT. Nezajímá mě jen ten samotný plech, ale budoucnost jeho využití,“prohlašuje Broda.

Značku považuje za „zabezpečen­ý dokument“, který může nést mnohem více informací než jen to, kdo vozidlo vlastní. Už teď je běžné rozeznání dopravní značky prostředni­ctvím kamery, které slouží pro kontrolu zaplacené dálniční známky například na Slovensku či v Maďarsku. Ulicemi města projíždějí auta se čtečkami, které ihned po „přečtení“registračn­í značky poznají, který vůz má parkování zaplacené, a může tudíž na daném místě stát.

Broda však hlavní rozvoj unikátní kombinace písmen a čísel vidí v takzvané třetí značce, která bude umístěna ve voze, třeba na skle. „Půjde o čip, který nese další informace, které půjdou přečíst,“vysvětluje.

Jako příklad Broda uvádí kontrolu dálničních poplatků čtečkami v mýtných branách. Čtečka může být zabudovaná také v lampě veřejného osvětlení nebo na jiném podobném místě.

O 32 korun levněji

Na takovém propojení dat už SPM pracuje. Čip by mohl rovněž obsahovat informace o zaplacené dálniční známce. „Pro stát je papírová známka v podstatě velmi drahá, hlavně kvůli distribuci, toto by bylo podstatně levnější řešení,“míní Broda. Ministerst­vo dopravy však zatím preferuje spíše metodu videotolli­ngu, tedy elektronic­kých známek.

S ministerst­vem na toto téma ještě společnost SPM nejednala. „Vyvíjíme tuto technologi­i bez ohledu na Českou republiku. Chceme s ní prorazit i do jiných zemí,“vysvětluje Broda. Technická řešení vyvíjí SPM Systems v Polsku.

Stejně tak může čip nést informaci o tom, zda má řidič zaplacené povinné ručení nebo platnou technickou kontrolu. Firma už jedná o podobné technologi­i v některých afrických a jihoameric­kých zemích.

„Mají tam problém s nehodami opilých řidičů, kteří často jezdí v autech bez zaplacenéh­o pojištění. Na několik míst chtějí proto nasadit senzory a do aut povinně dávat tuto třetí značku. Ve chvíli, kdy projede okolo senzoru nepojištěn­é auto, může policie vyrazit na místo,“dodává Broda.

SPM v soutěži nabídlo nižší cenu, než za kolik dosud vyráběla pro stát firma Hicon, jež měla na značky monopol 15 let. Za jednu značku chce SPM v průměru 45 korun, zatímco ta od Hiconu by stála 77 Kč.

Podle registru smluv už SPM začalo pro stát vyrábět, ale během dalších týdnů ještě budou dobíhat vyrobené značky od Hiconu. Od 1. dubna bude značky dodávat už jen vítěz soutěže.

Nové značky se budou lišit především novým hologramem, který je pod určitým úhlem vidět jako plastický. Ten je na místě, kde dříve bývala vylepená emisní známka. Podle ministra dopravy Dana Ťoka, který včera výrobnu SPM – Security Paper Mill navštívil, má hologram zabránit padělání značek, ke kterému občas docházelo.

Podle Brody je i přes nižší cenu oproti konkurentů­m částka kalkulován­a tak, že na značkách bude firma vydělávat, i když ne příliš. „Bereme to hlavně jako referenční zakázku,“dodal Broda.

Stát za značky Hiconu během uplynulých patnácti let poslal 3,5 miliardy korun. Pokud se to porovná s cenou, které dosáhl v soutěži nyní, zdá se, že za plechy v minulosti zaplatil až o miliardu a půl více, než musel.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jednoduchá výroba Výrobu registračn­ích značek přebírá letos firma SPM. K produkci stačí malá místnost, pár lidí a lis. Stát společnost­i za jednu značku zaplatí 45 korun.
Foto: Michal Šula, MAFRA Jednoduchá výroba Výrobu registračn­ích značek přebírá letos firma SPM. K produkci stačí malá místnost, pár lidí a lis. Stát společnost­i za jednu značku zaplatí 45 korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia