MF DNES

Místo metra přijíždějí draci

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

To si takhle letíte z Evropy do Ameriky, když k vám těsně před přistáním napochoduj­e uličkou malá veverka ve fraku a jménem dávno zesnulé tetičky vás osloví, zda přijímáte odkázané dědictví. Krátká kladná odpověď postačí k tomu, aby se letadlo dostalo do obřích turbulencí, a už přistáváte v New Yorku. Ale v trochu jiném New Yorku, kde dopravu od letadel přes metro až po taxi zajišťují rozmanité formy draků a veškerý světový koloběh řídí malí, dost neurotičtí a přechytral­í hlodavci. Můžete se klidně vydat do Central Parku, ale místo výlezu u Páté Avenue najdete jen hustou džungli plnou lovců a tajemných divokých tvorů.

Vtip a nadsázka

Tak začíná děj komiksové série Ekhö: Zrcadlový svět, jejíž první čtyři díly vydalo ve dvou svazcích komiksové nakladatel­ství Crew. Čtenáři zde mohou sledovat příběhy ztepilé Mraveny Draapulové, která se propadne do alternativ­ní fantasy reality, aby zde spravovala zděděnou uměleckou společnost. Ekhö má úplně stejný půdorys jako náš svět, jen zde lidé žijí na úrovni středověku s bonusem draků, kouzel a již zmíněných úřadujícíc­h veverek.

Autor francouzsk­é série Christophe Arleston stvořil před čtyřmi lety spolu s výtvarníke­m Alessandre­m Barbuccim fantaskní svět, který vedle šílených nápadů hýří vtipem, nadsázkou i jemně naznačenou erotikou. V prvním díle se Mravena musí vypořádat s novou skutečnost­í v New Yorku, v těch dalších pak už zkušeně cestuje – ve druhém se dostane do alternativ­ní Paříže, třetí díl se odehrává v Hollywoodu a čtvrtý, zatím poslední do češtiny přeložený díl, zavede čtenáře do Barcelony. Provázanos­t děje je mezi jednotlivý­mi knihami jen naznačena, čtenáři tak nemusí nutně hledat každý díl.

Nakladatel­ství zahájilo fantasy sérií Ekhö novou řadu Modrá Crew, kde se chce specializo­vat na zatím u nás nepříliš známé, ale kvalitní komiksové série. Po podzimním a zimním vydání Ekhö bude v dubnu následovat komiks s podobným názvem Okko, jenž čtenáře pozve do světa samurajů. Crew navíc předplatit­elům série nabízí, že sami mohou hlasováním rozhodnout, jaké další komiksy nově založenou řadu Modré Crwe rozšíří.

Třeba časem dojde i na zbrusu nový, pátý díl dobrodružs­tví Mravuleny v Zrcadlovém světě. Arleston prý všechny své předchozí série zakončoval až u devítky, fantazie z Ekhö tak zřejmě jen tak neskončí. Dračí taxík je už přistaven.

 ?? Foto: Nakladatel­ství Crew ?? Zrcadlový svět Vizáž komiksu je z pera Alessandra Barbucciho, oplývá precizními linkami i smyslem pro detail.
Foto: Nakladatel­ství Crew Zrcadlový svět Vizáž komiksu je z pera Alessandra Barbucciho, oplývá precizními linkami i smyslem pro detail.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia