MF DNES

Volba ano/ne dá zabrat

-

Po úlohách s výběrem odpovědi, úlohách přiřazovac­ích a otevřených, které jsme představil­i v minulých dvou dnech, si dnes můžete vyzkoušet poslední dva typy. Jsou jimi úlohy s volbou ano/ne a úlohy uspořádací. Tím si doplníte přehled typů úloh a u zkoušek pak již nemusíte tápat. Úlohy pro sedmáky jsou podbarveny zeleně.

Až budete řešit úlohy s volbou ANO/ NE (tzv. dichotomic­ké úlohy),

bude vaším úkolem zaškrtnout ke každému úkolu (A), pokud je v souladu se zadáním, nebo (N), pokud není. Soustřeďte se ale pozorně na to, co se po vás přesně chce! Někde totiž může ANO znamenat pravopisno­u chybu, jinde zase pravopisně správnou možnost (viz úlohy 1, 2).

Dichotomic­ké úlohy se vyskytují vždy ve svazku po čtyřech (viz úlohy 1–9). Ale pozor! Jestli si myslíte, že odpovědi ANO/ NE jsou rozděleny půl na půl, a vy tedy můžete správný výsledek tipnout, mýlíte se. Počet odpovědí ANO a odpovědí NE není předem daný, je náhodný. Znamená to, že ANO může být u všech čtyř odpovědí, anebo budou třeba všechny odpovědi NE. Hlídejte si proto každou úlohu zvlášť a neztrácejt­e čas hledáním skrytého systému ve svazku úloh. Za správné řešení můžete dostat 2 body.

V uspořádací­ch úlohách (viz úloha 10) máte zadaný text. Když si ho přečtete, budete si myslet, že se jeho autor zbláznil a napsal nesmysly, které nemají hlavu ani patu. Tak tomu ale není. Autor napsal souvislý text, který byl rozdělen na jednotlivé úseky, a ty byly zpřeházeny. Tyto úseky jsou označeny písmeny a vaším úkolem je přijít na jejich správné pořadí, aby vznikl opět souvislý text. Tento typ úlohy, i když se v testu objevuje vždy jen jednou, není radno přehlížet. Dostanete za něj totiž 3 body.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia