MF DNES

IKONY DESIGNU dobře recyklovan­ý nápad.

Na začátku byl dobrý nápad, jak nově zpracovat něco, co všichni moc dobře známe. Přizrodu ,éry recyklace‘ tak v Nizozemsku vzniklo celé designérsk­é hnutí a s ním i díla, která se pro svoji osobitost zapsala do dějin designu. Jedním z nich byl žárovkový lu

- text Karolína Hornová foto archiv

Žárovkový lustr Ronyho Graumanse se zrodil v rámci nizozemské designérsk­é éry recyklace.

Pdevadesát­ých let se v Nizozemsku objevil nový proud v designu. Sdružoval mladé návrháře, kteří už měli tak trošku obavy, že v designu nic nového nevymyslí. Vzali to tedy z opačného konce: jejich mottem se stala recyklace, a to nejen použitých materiálů, ale především obyčejných prvků, které všichni známe. Přinesli je ale ve zcela jiném, neočekávan­ém podání. Jedním z takových kousků byl výtvor teprve pětadvacet­iletého Rodyho Graumanse – lustr složený pouze ze svazku žárovek na kabelech. Dnes už nás takové pojetí svítidel nepřekvapí. Ve své době ale působil jako zjevení.

DŮVTIP JAKO HLAVNÍ INSPIRACE

Přístup, který se zformoval do designérsk­ého hnutí a později značky, se zrodil z nápadu produktové­ho designéra Gijse Bakkera a kunsthisto­ričky Renny Ramakersov­é. Oba spolupraco­vali na přípravě milánského nábytkářsk­ého veletrhu a vyhledával­i pro něj (i pro další veletrhy do budoucna) mladé nezávislé designéry, kteří sdílejí nový přístup: originální pojetí běžných, levných a snadno dostupných ,součástek‘, ze kterých s jistou dávkou smyslu pro humor vytvořili něco úplně nového, překvapivé­ho. Dalším z představit­elů tohoto směru byl třeba Tejo Remy, rovněž holandský designér, který proslul výrobky s jedinečným designem, ale z materiálů ,na vyhození‘ – například křesla z odloženého oblečení, spoutaného ocelovým páskem. Poprvé v historii se design setkává s odpovědnos­tí a dává odpověď na to, jak využít ,zapomenuté‘ materiály. Umělci jím upozorňují i na poměry v zemích třetího světa, odkud často získávají suroviny či polotovary pro svá díla a dávají tak práci lidem z chudých poměrů, kteří se zároveň stávají spoluautor­y. (Tak tomu bylo např. v případě recyklovan­ých váz známé designérky Nadine Sterck.)

DESIGNÉR JEDNOHO DÍLA

Ale zpět k našemu lustru. Tvoří ho – jak už název napovídá – 85 klasických žárovek, z nichž každá je napojena na svůj vlastní kabel. Vrchol lustru vypadá na první poočátkem hled jako chaotická, na druhý propracova­ná změť plastových kabelových spojek, které se tak stávají nečekaným ozdobným prvkem. Lustr je vlastně takovou ódou na žárovku – vynález, se kterým jsme se za desítky let jeho existence sžili a bereme ho jako naprostou samozřejmo­st. Graumans svým lustrem připomněl, jak geniálně nadčasovým designem žárovka disponuje a jak je sama o sobě krásná.

Ve své době byl lustr přijat s nadšením. Dělal si tak trochu legraci sám ze sebe i z designu jako takového, ale zároveň ,prodával‘ autorův důvtip a suchý humor. Vše v naprostém souladu s myšlenkami hnutí Droog (jehož název v překladu znamená ,suchý ‘). Už ves véd obě ale vzbuzoval otázky–kolik energie asi tak spotřebuje pětaosmdes­át žárovek, i když slabých, patnác- ti wattových? Novější verze lustrujete dy vybavena ruku v ruce s ekologický­mi trendy úspornými LED žárovkami s výkonem pouhého 1,5 wattu. Na své originalit­ě ale neztrácí ani v nejmenším. Lustr mladého designéra je bezpochyby jeho nejslavněj­ším (nebo spíše jediným světově známým) dílem. Narazíme na něj třeba i v Muzeu moderního umění v New Yorku a dodnes ho lze pořídit v obchodech s designem v přepočtu za sedmdesát tisíc. I taková může být cena v případě, že se dobrý nápad spojí s levným materiálem.

 ??  ?? 10
10
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia