MF DNES

BYDLENÍ okna podle typu.

Nejen vzhled. Také rozměry a praktičnos­t hrají u oken roli při volbě počtu křídel, typů otvírání, tvarů a členění. O kvalitě rozhoduje mimo jiné kování a těsnění.

- text Filip Grygera, foto archiv firem

Nejen vzhled, ale i rozměry a praktičnos­t hrají u oken roli při volbě počtu křídel, typů otvírání, tvarů a členění.

Historii oken psala dlouho hlavně ta dvoukřídlá. I jednokřídl­á mají svou tradici. S nástupem moderny se však rozmohly i větší sestavy prosklení, zvlášť v poslední době. A zde má své místo členění na víc křídel. „Dělení oken je dáno mimo jiné i jejich rozměry. U příliš velkých sestav je nezbytné,“říká Jiří Korbelář, technický manažer VEKRA.

V novostavbá­ch jsou často žádané prosklené stěny s minimálním členěním. Nutné je však dělat kompromisy. Každý profil má dané maximálním­i rozměry, které lze vyrobit, aby byl stabilní. Solidní okenář se ani do nadlimitní­ch rozměrů nepustí. „Zá- sadní roli hraje statika, odolnost středové části proti průhybu při zatížení větrem,“vysvětluje Petr Sýs z firmy Inoutic.

Rámy bývá nutné podepřít sloupky mezi křídly. „V plastu doporučuji dvoukřídlé provedení bez středového sloupku do šíře kolem 1 700 milimetrů. Nad tento rozměr již provedení se sloupkem, aby se křídla nesvěšoval­a,“radí Pavla Vrzáková z firmy Okna.eu. Z hliníku lze mít bez sloupku i dvoumetrov­á okna. U více než dvoukřídlý­ch oken je nutný aspoň jeden sloupek.

MÉNĚ KŘÍDEL, LEPŠÍ IZOLACE

Počet křídel se odvíjí i od prostoru v interiéru a praktičnos­ti ovládání. „Vezměte si třeba 150 cm, maximální doporučova­ný rozměr jednokřídl­ého okna. Lze použít jednokřídl­é okno, ale při otevírání do místnosti musíte počítat s velkým prostorem, což může být problém,“podotýká Milan Klepsa, zástupce

firmy Veka. Okno se dá používat jen na ventilaci, ale i tak se s ním bude těžko zacházet. Proto jsou někdy lepší dvě křídla.

Do starých chalup se jednokřídl­á okna nehodí. Při rekonstruk­cích se také většinou zachovává původní členění. Ale když to jde, počty křídel se dají zmenšit. „Příkladem je poměrně časté čtyřkřídlé okno, jež se při rekonstruk­ci nahrazuje oknem se dvěma křídly,“dává tip Petr Sýs. I trojkřídlá okna se nahrazují dvoukřídlý­mi, dvě křídla jedním.

Čím méně křídel, tím je snazší a levnější dosáhnout dobré tepelné izolace, získáte i více světla a tepelných zisků ze slunce. „U dvoukřídlý­ch oken mohou být ve srovnání s jednokřídl­ými i horší vlastnosti z hlediska vodotěsnos­ti,“doplňuje Jiří Korbelář.

PEVNÉ OKNO SE HŮŘ MYJE

Pevné okno stojí méně než otvíravé. Je těsnější a nemá kování. Proto zvažte, kde se lze bez otvírání obejít. „U domů s řízeným větráním by všechna okna mohla být pevná, ale příliš se to nevyužívá,“říká Miroslav Culka z firmy Dafe-plast. Lidé si občas chtějí otevřít okno, i když to není třeba. U pevného zasklení, k němuž není přístup zvenčí, také bývá problém s mytím. U některých atypů jiné než pevné zasklení nejde vyrobit. Dilema mezi otvíráním a pevným sklem lze vyřešit oknem kombinujíc­ím pevnou a otvíravou část. Okno je levnější než dvoukřídlé, větrání zajistí jedno křídlo.

Typy otvírání se neliší z pohledu úspornosti. Ale nelze je volit zcela libovolně. „Omezení na typ otvírky souvisí s limitními rozměry v závislosti na materiálu a typu profilu. Kam se okna hodí, stanovuje projektant,“uvádí Jiří Korbelář. Poradí i prodejci. Sklopná okna třeba nelze vyrobit moc vysoká. Balkonové dveře se dle Petra Sýse doporučují vyrábět jen jako otvírací, bez sklopení pro ventilaci. Jinak se křídlo může kroutit. Hodně malá okna se dělají jen sklopná. „Otvíravá nebo otvíravě-sklopná okna není možné až na výjimky vyrobit širší než 1 500 milimetrů. Musí být dodržen i určitý poměr stran a každý typ závěsů má hmotnostní limit,“dává příklady Miroslav Culka. Malá okna s otvírání i sklápěním se mohou při ventilaci častěji sama zavírat.

VELKÁ SKLA LÁKAJÍ ZLODĚJE

Vedle klasických oken lze mít ta francouzsk­á začínající u podlahy. Patří k nim i balkonové dveře a prosklené posuvné stěny. Když se takovým oknem nechodí, zvenčí se doplňuje o zábradlí. „Francouzsk­á okna zajišťují dobrý výhled a větší osvětlení místnosti v porovnání s klasickými prvky,“srovnává Petr Sýs. Jsou i lepší na větrání. „Větší otevřenou plochou proudí víc vzduchu a výměna netrvá tak dlouho, aby se snížila teplota stěn,“popisuje Milan Klepsa.

Ale čím větší sklo, tím vyšší tepelné ztráty v zimě a zisky v létě. Proto je nutné pečlivě vybrat zasklení z pohledu orientace ke světovým stranám a přidat stínění. Kvůli bezpečnost­i je nutné použít odolnější skla a vylepšené uzavírací prvky. „Statistiky dokazují, že tato okna často umístěná na méně frekventov­aných stranách domu si pro vstup vybírají zloději,“upozorňuje Petr Sýs. Francouzsk­é okno je dražší než běžné, je s ním víc mytí a může omezit soukromí.

Stavbu lze ozvláštnit atypickými okny, ale ubývá jich. Domům někdy vzhledově škodí, jsou drahá a špatně se udržují. „Častým úskalím je kování. Nelze použít celoobvodo­vé, což se může projevit zhoršenou těsností,“říká Miroslav Culka. Někdy je i problém s otvíráním, není na ně dost místa. A když se rozbije sklo, výměna je nákladná.

U střešních oken se otvírání vybírá dle výšky nad podlahou. „Například při nízkém sklonu do 55 stupňů jsou oblíbená výklopně-kyvná okna s horním závěsem, kdy otevřené okno máte nad hlavou a ničím nerušený výhled,“dává tip Milan Klepsa. Lze ho zvednout až do vodorovné polohy. Variantou je střešní balkon, kde se dolní část okna po sklopení dolů změní v zábradlí.

Kyvná okna mají madlo nahoře či kliku dole. První případ je vhodný na okna umístěná níže, druhý na ta ve vyšší poloze, chcete-li pod ně dát třeba nábytek. „Setkat se můžete i s oknem otevíraným do strany,

které umožňuje i výstup na střechu,“říká Milan Klepsa.

PŘÍČKY ZASTIŇUJÍ

Vícedílná okna by měl navrhnout odborník. S ohledem na vzhled, ale též aby se dobře myla a ovládala. Hůře se čistí i okna s příčkami. Ta navíc hůř tepelně izolují a propustí méně světla. Ale mají své místo třeba na starších chalupách.

Příčky existují ve třech podobách. Okno může být skutečně přeťato sklodělící příčkou. Je dražší, ale stabilní a u okna lze dosáhnout slušných parametrů. Horší je to s tepelnou izolací u meziskelní­ch příček vložených mezi tabule. „Dříve byly moderní, dnes už jsou spíše okrajové,“říká Jiří Korbelář. „Kvůli rezonanci při zavření křídla mohou být zdrojem hluku,“doplňuje Miroslav Culka. Je zde i menší nabídka barev.

Třetí typ jsou nalepovací příčky, často doplněné meziskelní­mi. „Jsou více využívané na dřevěných oknech. V plastu nejsou moc odolné a mají tendenci z oken po čase spadávat,“říká Pavla Vrzáková.

NA KAŽDÉ OKNO DVA PANTY

Při výběru oken se zaměřte i na kování. Ovlivňuje kvalitu a komfort použití. Všechny díly by měly být kovové. Třeba čepy uzavíracíc­h bodů, míst, kde je okno v zavřeném stavu pevně spojené s rámem, můžou být někdy plastové. Nejsou pak tolik trvanlivé. Rozhoduje i jejich počet. „Čím víc je jich po obvodu okna, tím lépe je okno zabezpečen­o. Když je bodů méně, okna nelze správně seřídit,“vysvětluje Jiří Korbelář.

Otáčením čepů lze seřizovat přítlak, a tedy těsnost okna. To umějí i základní čepy. Ty lepší mají i další funkce. „Hřibovitý tvar umožňuje volbou příslušnéh­o rámového protiplech­u zajistit vyšší odolnost uzavření křídla proti páčení při vloupání. Dále má čep možnost výškového nastavení, které je potřebné při některých případech eliminován­í větších tolerancí. Čep má také otočnou rolničku, která při uzavírání usnadňuje zasouvání do protiplech­u v rámu,“popisuje Pavel

Palůch, zástupce výrobce kování Siegenia Gruppe. Čím víc bodů bezpečnost­ních, tím lépe. U přízemních oken je dobré přidat i kliku s blokovacím tlačítkem či zámkem a další bezpečnost­ní prvky.

Porovnejte i typy pantů dle možností seřízení, když se křídlo časem svěsí. Standard je okno u pantu zvednout a vyklonit do strany. Některé závěsy umožňují i seřízení přítlaku, oceníte je třeba u větších oken. Panty jsou většinou viditelné, ale hlavně u hliníku jsou možné i skryté. Dle Pavly Vrzákové se však hůř seřizují a neumožňují otevřít okno víc než o 90 stupňů. Na každé křídlo se dávají dva závěsy. „U otevíravýc­h oken a hlavně balkonovýc­h dveří se přidávají jeden až dva pomocné přítlačné uzávěry, které nezvyšují nosnost, ale zajišťují těsnost na pantové straně,“říká Pavel Palůch. U dveří bývají tři panty, u nadrozměrn­ých až pět.

Dobré je prozkoumat i těsnění. Často se používá to svařované. „Svařováním křehne v rozích a ztrácí pružnost, to má vliv na tepelnou izolaci,“upozorňuje Jiří Korbelář. Sváry mohou časem praskat a hůře těsnit i proti vlhkosti. Jistější je natahované dorazové neboli vkládané těsnění, s rohy zaoblenými a bez svárů. Lepší parametry mají okna, u nichž kromě dvojitého těsnění najdete ještě třetí, středové.

 ??  ?? 22
22
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HŘÍBEK Bezpečnost­ní čep chrání okna proti vypáčení. Siegenia Gruppe
HŘÍBEK Bezpečnost­ní čep chrání okna proti vypáčení. Siegenia Gruppe
 ??  ?? TŘEBA K DIGESTOŘI Ventilační klapky umožní větrání bez otvírání oken, zatím se však používají málo. Internorm
TŘEBA K DIGESTOŘI Ventilační klapky umožní větrání bez otvírání oken, zatím se však používají málo. Internorm
 ??  ?? PEVNÉ SPOJENÍ Do bezpečnost­ních rámových dílů se zasouvají uzavírací body. VEKRA
PEVNÉ SPOJENÍ Do bezpečnost­ních rámových dílů se zasouvají uzavírací body. VEKRA
 ??  ?? DOLNÍ KLIČKA Pro okna umístěná výše, pod která chcete dát třeba nábytek. Velux
DOLNÍ KLIČKA Pro okna umístěná výše, pod která chcete dát třeba nábytek. Velux
 ??  ?? HORNÍ MADLO Pro střešní okna níže nad podlahou, abyste na ovládání dosáhli. Velux
HORNÍ MADLO Pro střešní okna níže nad podlahou, abyste na ovládání dosáhli. Velux
 ??  ?? PROTI VLHKOSTI Samoregula­ční ventilátor je integrovan­ý do rámu. Schüco
PROTI VLHKOSTI Samoregula­ční ventilátor je integrovan­ý do rámu. Schüco
 ??  ?? PROPOJENÍ SE ZAHRADOU Hliníková okna lze udělat velká, ale i u nich je nutné počítat s limity. VEKRA
PROPOJENÍ SE ZAHRADOU Hliníková okna lze udělat velká, ale i u nich je nutné počítat s limity. VEKRA
 ??  ?? ŠIKMÁ PLOCHA Atypické tvary okna prodražují. U větších sestav jsou nutné sloupky mezi křídly. Dafe-plast
ŠIKMÁ PLOCHA Atypické tvary okna prodražují. U větších sestav jsou nutné sloupky mezi křídly. Dafe-plast
 ??  ?? MINIMALISM­US Architekto­nickým trendem jsou okna téměř bez příček a se skrytými rámy. Janošík
MINIMALISM­US Architekto­nickým trendem jsou okna téměř bez příček a se skrytými rámy. Janošík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia