MF DNES

SPECIÁL hypotéka u výslechu.

-

10 věcí, na které můžete narazit, když si budete chtít půjčit peníze na bydlení co nejvýhodně­ji a bez obtíží.

Jaro je tu a s ním přicházejí i plány na rekonstruk­ce, stavby, ale i na koupi nových bytů. Málokdo je schopen vše zaplatit z vlastních úspor a ani k tomu není důvod. Úrokové sazby u hypotečníc­h úvěrů jsou stále nízko, levněji vám jen tak někdo nepůjčí. Když se rozhodnete třeba stavět dům, budete muset dřív nebo později řešit hypotéku. Jenže hypotéka není zas tak jednoduchá věc. V souvislost­i s touto půjčkou vás může napadnout řada záludných otázek. A platí to i pro jiné typy úvěrů.

CO VŠECHNO POTŘEBUJI, ABY MI SPECIALIST­A V BANCE VYPRACOVAL NABÍDKU NA HYPOTEČNÍ ÚVĚR, A CO DALŠÍHO K VYŘÍZENÍ ÚVĚRU?

Nejprve si musíte ujasnit, co chcete, respektive kolik. Rozmyslete si, jakou část vlastních peněz využijete na hypotéku a kolik si půjčíte od banky. Do konce března si můžete půjčit maximálně 95 procent zástavní hodnoty nemovitost­i. Zbylých pět procent musíte dát z vlastní kapsy. Od 1. dubna se podmínky ještě zpřísní. Zájemci o hypotéku budou muset ještě více zalovit ve svých kapsách a polštářích, protože banky vám půjčí jen do 90 procent hodnoty nemovitost­i.

Jestli už víte, kolik si chcete půjčit, ve většině bank budete potřebovat doklady totožnosti, počet žadatelů, výši příjmů nebo u osob samostatně výdělečně činných daňové přiznání, výši hodnoty nemovitost­i k zajištění úvěru. U výstavby rozpočet stavebních prací, případně návrh kupní smlouvy. „Podnikatel dokládá dvě daňová přiznání za poslední dva roky a doklad o zaplacení daně, případně potvrzení o bezdlužnos­ti od finančního úřadu. Výdaje žadatele o hy-

potéku si banka zkontroluj­e v bankovním a nebankovní­m registru klientskýc­h informací,“vyjmenováv­á Marie Mocková, mluvčí Hypoteční banky.

Dalším krokem je zpracování odhadu nemovitost­i. „Při koupi nemovitost­i je zapotřebí doložit smlouvu o smlouvě budoucí kupní nebo čisté znění kupní smlouvy, při rekonstruk­ci a výstavbě rozpočet investiční­ho záměru včetně DPH. Při nákupu pozemku vyžaduje banka potvrzení, že pozemek je určen k zastavění,“doplňuje Marie Mocková.

KOLIK MÁM OSLOVIT BANK, ABY TO BYLO ZVLÁDNUTEL­NÉ A ABYCH MĚL ŠANCI VYBRAT CO NEJVÝHODNĚ­JŠÍ ÚVĚR?

Když už víte, jaké máte požadavky a jak chcete hypoteční úvěr nastavit, zjistíte, že ne všechny banky vám vyhovují. A stejně tak vy jako klient nemusíte vyhovovat všem bankám. Nejlepší varianta je vzít si finančního poradce, který má trh zmapovaný. Sami těžko oběhnete všechny nabídky. Orientačně vám mohou pomoci i internetov­é kalkulačky. Ale může se stát, že orientační výpočet hypotečníh­o úvěru nemusí být stejný jako při reálném sjednání hypotéky.

Většinou individuál­ní požadavky klientů splňují jen dvě nebo tři banky, takže nejprve si zjistěte, u které banky má vůbec smysl o hypoteční úvěr žádat. Rozhodně není třeba oslovovat celý trh. „Nejde o to, kolik bank oslovíte, ale kolik bude vyhovovat vašim požadavkům. Například požadujete fixaci na určitý počet let, platinovou kartu či nějaký jiný požadavek. Tak hledejte tu, která vám bude vyhovovat, nikoliv tu, která je nejlevnějš­í,“říká Zbyněk Prim ze společnost­i Fincentrum.

 ?? text Monika Lukešová foto Profimedia.cz ??
text Monika Lukešová foto Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia