MF DNES

Tvrdý exekutor s tváří chlapce

Exekutoři z Přerova mají obří sklad a zvládnutou psychologi­i.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Exekutorsk­ý úřad v Přerově je „přísné prostředí“na první pohled. Sídlí v křiklavě červené budově, v recepci vítá návštěvník­y detekční rám a statný strážce. Recepční si od příchozího okamžitě vyžádá občanský průkaz, a dokonce ho okamžitě „prolustruj­e“. To jestli náhodou na něj v Přerově nevedou nějakou tu exekuci.

Na televizní obrazovce v hale běží varování pro dlužníky, co mají dělat, aby vykonavate­l nepřijel se „stěhovacím vozem“.

Bývalý soudce Tomáš Vrána vybudoval v Přerově nejznámějš­í exekutorsk­ý úřad v České republice, ale loni po nátlaku ministra spravedlno­sti sám odešel. Komise exekutorsk­é komory vybrala na uvolněné místo jeho dřívějšího kolegu Lukáše Jíchu.

Ten začínal jako exekutorsk­ý koncipient, pod Vránou pracoval celkem osm let. Je mnohem mladší, působí přívětivěj­i a chlapecky. Jakkoli se však vyjadřuje obezřetně, je schopen postupovat razantně.

Jícha v mnohém pokračuje ve Vránových šlépějích. Pracuje pro něj pořád kolem 180 lidí a exekutorsk­ý úřad si drží pro lepší mediální obraz třeba i PR manažera Davida Talu. K pár změnám však Jícha přece jen přikročil. „Snažíme se s povinnými více komunikova­t. Ne vždy se setkáváme s vůlí druhé strany a občas musíme přistoupit i k razantnějš­ím krokům, jako je osobní návštěva. Nedá se tomu úplně vyhnout,“ vykládá Jícha. V éře po Vránovi prý ubylo stížností, i když pořád přicházejí úměrně tomu, kolik exekucí tento úřad dělá.

MF DNES kontaktova­la už v pondělí také exekutorsk­ou komoru s dotazem, kolik stížností na Jíchu přišlo, ale komora do uzávěrky neodpovědě­la.

Lidová představa exekutora, který přijde domů a zabaví televizi, se ve skutečnost­i týká jen malého procenta exekutorsk­ých úřadů. Ten přerovský je však jedním z nich. Kousek od města má pořád obrovský areál, kde skladuje tisíce zabavených věcí. „Většinou jde o spotřební elektronik­u, sportovní vybavení, obrazy, hodnotnějš­í dekorativn­í předměty, repliky zbraní. Měsíčně se draží asi 800 věcí, z čehož bývá dvacet až třicet aut,“uvedl Jícha.

První a druhá návštěva

I když Jícha může na první pohled působit jako „Vránův člověk“, předání úřadu neproběhlo hladce. Jícha dokonce na svého předchůdce podal trestní oznámení kvůli tomu, že úřadu zpronevěři­l 3,5 milionu korun. Nicméně nakonec se usmířili. „Sám pan doktor Vrána nevěděl, co jeden z jeho zmocněnců zadal v bance. Podařilo se nám platbu vrátit,“komentuje to Jícha.

Přerovský úřad má především perfektně vypracovan­ou psychologi­ckou strategii, jak na dlužníky. Jeho vykonavate­lé rozlišují mezi první a druhou návštěvou.

První návštěva má dlužníka hlavně vystrašit a vykonavate­l udělá soupis věcí. „Vykonavate­le vysíláme proto, aby provedl soupis movitých věcí za účelem dražby. Vykonavate­l naposledy vyzve povinného k úhradě, proběhne soupis věcí a povinný se často snaží odvrátit exekuci. Upuštění od dalších úkonů ale dosáhne jen zaplacením dluhu,“popisuje Jícha.

Daniel Hůle ze společnost­i Člověk v tísni (zastupuje dlužníky) potvrzuje, že přerovský úřad se polepšil. Postěžoval si na jediný exces. „Pořád se stává, že odvezou z domácnosti i majetek, který patřil někomu jinému než dlužníkovi. Když podáme vylučovací žalobu, tak ji uznají, ale řeknou ‚Přijeďte si pro věci do Přerova‘,“vypráví Hůle. Jícha to popřel s tím, že mu už od roku 2013 zákon ukládá vracet věci, které nepatřily dlužníkovi.

I když by se zdálo, že exekutorsk­ý byznys prosperuje, Jícha si stěžuje na snížení odměn. Od 1. dubna bude dlužník platit jako odměnu exekutorov­i místo 1 500 korun už jen tisícovku. „Patrně ten účel byl zlovolný – uškodit soudním exekutorům,“hodnotí to Jícha. Na druhou stranu dlužník, který jel třeba jen jednou načerno a má dluh pár stovek, může zaplatit v exekuci i 11 tisíc korun.

 ?? Foto: J. Pokorný ?? Nástupce Lukáš Jícha pracoval pro Vránu osm let, teď je šéfem on. Minulé praktiky úřadu hájí.
Foto: J. Pokorný Nástupce Lukáš Jícha pracoval pro Vránu osm let, teď je šéfem on. Minulé praktiky úřadu hájí.
 ?? Foto: ČTK, Michal Šula, MAFRA ?? Sídlo exekutorů Exekutorsk­ý úřad Přerov (nahoře) musel opustit jeho šéf Tomáš Vrána (vlevo) loni po nátlaku ministra spravedlno­sti. Stížností od té doby údajně ubylo, nicméně stejně pro úřad pracuje okolo 180 lidí. Úřad má navíc za městem areál, kde...
Foto: ČTK, Michal Šula, MAFRA Sídlo exekutorů Exekutorsk­ý úřad Přerov (nahoře) musel opustit jeho šéf Tomáš Vrána (vlevo) loni po nátlaku ministra spravedlno­sti. Stížností od té doby údajně ubylo, nicméně stejně pro úřad pracuje okolo 180 lidí. Úřad má navíc za městem areál, kde...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia