MF DNES

Dlužné alimenty samoživite­lům zaplatí stát

- Artur Janoušek reportér MF DNEs — Josef Kopecký

Bývalý ředitel pražské Střední školy elektrotec­hniky a strojírens­tví Lumír Kymr byl poměrně rafinovaný, když vymýšlel, do jakých situací dostat své žáky, aby je mohl osahávat. Svlékal je, masíroval, sprchoval se s nimi, ležel vedle nich v posteli. Včera před soudem zazněly detaily jeho činů. Za sexuální nátlak, ohrožení výchovy dítěte a znásilnění mu hrozí vězení až na deset let.

Přesto Kymr včera před Obvodním soudem pro Prahu 6 rozhodně nepůsobil jako zkroušený člověk. Naopak. Do jednací síně vstoupil vysoký sebevědomý muž v dobře padnoucím obleku. Na první pohled nebylo poznat, jestli jde o advokáta nebo obžalované­ho.

Kráčel sebejistě, usadil se a klidně poslouchal nechutnost­i, které předčítala žalobkyně. Jako by se ho ani netýkaly. Přitom případů, kdy obžalovaný muž své žáky zneužíval, bylo tolik, že trvalo půl hodiny, než je žalobkyně všechny přednesla. Zastavila se na čísle šestnáct.

Většina incidentů se odehrála od roku 2010 do roku 2016 na chatě v Josefově Dole na Jablonecku, která patřila oddílu Bukanýři, k nimž muž od dětství patří.

„Název je odvozen od nějakých pirátů z dob vikingů,“vysvětlova­l Kymr při jednom z policejníc­h výslechů. Jako ředitel zde pořádal tábory pro své žáky včetně letních seznamovac­ích akcí pro teprve budoucí studenty.

„Bez trenek je to zdravější“

Dospívajíc­ím chlapcům ve věku 16 či 17 let nejprve dělal zdravotní prohlídky. Jednoho natíral krémem po celém těle, včetně intimních partií, údajně kvůli lupénce.

Jiného detailně prohlížel kvůli podezření, že má srůst varlat, dalšímu na varlatech hledal nádor, nastydlému žáku prohlížel močový měchýř. Když se další chlapec zmínil, že má obřízku, ředitel to chtěl okamžitě vidět.

Později při výslechu na policii uznal, že masírovat žáky po celém těle neměl. „Teď si uvědomuju, že to byla chyba,“řekl.

Jenže masážemi to při pobytech na chatě nekončilo. S některými chlapci se společně myl pod jednou sprchou, důkladně je namydlil

Studenty masíroval po celém těle, včetně genitálií. Nebo je vyzýval, aby spali nazí. „Je to zdravější,“říkal exředitel školy, kterému za znásilnění hrozí deset let. Neuměl jsem rozlišit roli pedagoga a ředitele s rolí kamaráda.

a žádal, aby mu dělali to samé. Prý kvůli nedostatku vody. „Bál jsem se, aby mi nezhoršil prospěch,“vypověděl později jeden z chlapců, proč se společným sprchování­m souhlasil.

Některé žáky ředitel vyzýval, aby si v noci svlékli trenýrky. „Spát nahý je zdravější,“přesvědčov­al je. A žádal, aby si lehli k němu. Oni, opět ze strachu, vyhověli. Jednoho žáka osahával i ve svém bytě, kam ho nalákal pod záminkou doučování matematiky. Jiného prý i v ředitelně, když mu prohlížel v podbřišku jizvu po operaci, což však Kymr popřel.

S jiným se ve společnost­i dalších lidí plavil na jachtě a v jednu chvíli vydal pokyn, aby se všichni svlékli. „Když jste na jachtě na sluníčku v plavkách, hrozí, že se zapaříte,“říkal. Později při policejním výslechu zdůrazňova­l, že nahota byla dobrovolná.

Po návratu pozval chlapce do svého bytu, aby u něj přespal. „Byla to chyba, kterou jsem nedomyslel,“uznal později.

Kolegu už soud osvobodil

Obžaloba shromáždil­a případy od roku 2010 až do loňských velikonočn­ích prázdnin. Celkem mělo jít o deset žáků.

Na všechno se přišlo poté, kdy se ozval anonymní pisatel, který se vydával za studenta školy a tvrdil, že ředitel obtěžuje žáky výměnou za lepší známky. Ředitel po zveřejnění případu rezignoval a pět měsíců strávil ve vazbě.

Kymr, jenž kdysi býval ženatý, si prý až po svém zatčení uvědomil, že ho přitahují dospívajíc­í chlapci.

Podle obžaloby zneužil svého postavení ředitele a z něj vyplývajíc­í důvěry a respektu studentů. „Neuměl jsem rozlišit roli pedagoga a ředitele s rolí kamaráda,“řekl.

Včera před soudem prohlásil, že „Pro mě to téma zálohového výživného je zásadní a důležité,“řekl iDNES.cz ministr pro lidská práva Jan Chvojka z ČSSD. Zákon podle něj má šanci do voleb projít.

Náhradní výživné ČSSD, ANO a KDU-ČSL slibovaly už v koaliční smlouvě. Podle návrhu bude možné o novou sociální dávku žádat, pokud rodič dítěti neplatí soudem nařízené alimenty či jejich část přes tři kalendářní měsíce. O přidělení by rozhodl krajský úřad práce, po si neuvědomov­al, že to, co dělal, by mohlo být v rozporu se zákonem i etikou. A vymlouval se, že nechtěl nikomu ublížit. „Pravděpodo­bně jsem nechtěně poškodil ty, na kterých mi záleželo a kterým jsem chtěl pomoci,“řekl.

„Jediné, co můžu v tomto okamžiku udělat, je vyjádřit lítost a omluvit se všem, kterým jsem ublížil,“dodal.

Také jeho přiznání je nejednozna­čné. V přípravném řízení při výslechu na policii nejprve všechno doznal, při dalším výslechu to ale vzal zpět. „Mám pocit, že je to nějaká msta,“prohlásil.

Včera před soudem nejprve připouštěl vinu, na chodbě na dotaz novinářů se ale znovu stavěl do pozice nevinného. „Zjistěte si, jak to bylo s kolegou,“odkázal na jiný případ učitele z téže školy, jenž byl zatčen ve stejnou dobu jako Kymr kvůli znásilnění žáka. Šlo však o shodu náhod, případy obou mužů spolu nesouvisel­y. Učitel byl ale loni 25. listopadu zproštěn obžaloby.

Kromě vězení Kymrovi hrozí i citelná finanční ztráta. Dva chlapci, které obtěžoval opakovaně, po něm žádají každý milion korun odškodného.

Vláda na poslední chvíli schválila návrh zákona, který by měl výrazně ulevit rodičům a přitížit neplatičům

neplatiči by pak stát vyplacenou sumu na dávku vymáhal u soudu či exekucí.

TOP 09 bude v parlamentu proti. „Stát nemá nahrazovat nezodpověd­ného rodiče, ale má jej přimět k plnění jeho povinností,“uvedla místopředs­edkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Poslanci TOP 09 navrhují, aby stíhání dlužníků bylo možné už po dvou měsících neplacení alimentů. Nyní je to až po čtyřech.

 ??  ?? Zákon ministryně Marksová předkládal­a vládě už potřetí.
Zákon ministryně Marksová předkládal­a vládě už potřetí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia