MF DNES

Látka obsažená v plastech ohrožuje matky

-

Čeští vědci zjistili, že látka bisfenol S, která je často obsažena například ve výrobcích z plastů, ohrožuje plodnost. Ve své studii, kterou vydal renomovaný vědecký časopis Scientific Reports, výzkumníci dokládají, že bisfenol S poškozuje vajíčka prasat (která se svými vlastnostm­i podobají vajíčkům žen) podobně závažně jako jeho škodlivý předchůdce bisfenol A, známý jako BPA. Bisfenol S je obsažen nejen ve výrobcích z plastů, které jsou často označeny „BPA free“, ale třeba i v bankovkách, tištěných účtenkách nebo v recyklovan­ém papíru. Výzkumu se účastnili vědci z České zemědělské univerzity, Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a Výzkumného ústavu živočišné výroby. (ČTK)

Rodiče samoživite­lé by mohli dostávat zálohové výživné od státu, který by ho pak vymáhal od neplatičů. Schválila to vláda. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD si vzala k srdci výzvu premiéra, aby ministři do konce března dali vládě návrhy, které podle nich musejí projít do voleb. Zákon teď budou schvalovat poslanci.

Novou dávku by podle návrhu mohly dostávat děti z domácností s příjmem pod 2,7násobek životního minima. Úřady práce by jim vyplácely podle věku dítěte nejvýš 2 088, 2 568 či 2 940 korun, maximálně 1,2násobek dětského životního minima. Peníze by pak stát vymáhal po neplatičíc­h.

„Osobně pro ten zákon budu hlasovat, ač jsem si vědoma, že má nedostatky. Rozhodujíc­í slovo bude mít Sněmovna,“uvedla ministryně pro místní rozvoj za ANO Karla Šlechtová ještě před jednáním vlády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia